| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-08 11:46:42
Temat: Tarta cebulowa [P]Mielismy wczoraj niespodziewanych gosci. W lodowce nie bylo nic, czym
moglabym ich w napredce podjac, co mnie troche zestresowalo. Na szczescie
przypomnialam sobie, ze w ostatnim numerze "Sol i pieprz" byl przepis na
tarte cebulowa. Potrzebne skladniki mialam, przygotowanie trwalo pare minut,
a efekt byl wart polecenia. Moze komus z Was przyda sie ten "awaryjny"
przepis:
Ciasto:
25 dkg maki
1 jajko
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
125 g masla/margaryny
1/4 lyzeczki soli
Wg mnie warto dodac do ciasta ziol oraz pieprzu, brzegi tarty beda
smaczniejsze.
Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na 30 min.
Nadzienie:
5 dkg boczku (ja dalam wiecej)
4-5 sporych cebul
3 jajka
120 g kwasnej smietany
Boczek pokroic w kostke, podsmazyc. Jezeli wytopi sie za duzo tluszczu,
mozna go zlac. Dodac cebule pokrojone w piorka i zeszklic je. Odstawic do
przestudzenia.
Jajka roztrzepac, dodac smietane, roztrzepac to razem, doprawic sola,
pieprzem i ziolami, aby uzyskac pikantny smak. Ja dalam oregano, lubczyk,
troche majeranku, pieprz czarny, cayenne oraz papryke ostra. Wg przepisu
nalezalo dac mielony kminek, ale nie dalam bo nie lubie.
Mieszanke smietanowo-jajeczna polaczyc z cebula i boczkiem
Ciasto rozwalkowac, wylepic nim forme do tart (ja - tortownice) sr. 28 cm.
Wylozyc na nia nadzienie. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190
st.C. Ja pieklam dluzej, no ale taka juz uroda mojego piekarnika.
Bardzo smaczne to wyszlo. Tarty z nadzieniem nieslodkim (czyli wlasciwie
quiche) odkrylam niedawno i bardzo polubilam. Ostatnio robilam tez tarte z
pomidorami oraz warzywna (sklad podobny do leczo).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-08 11:57:38
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]Anna Ladorucka napisala:
>Mielismy wczoraj niespodziewanych gosci. W lodowce nie bylo nic, czym
>moglabym ich w napredce podjac, co mnie troche zestresowalo. Na szczescie
>przypomnialam sobie, ze w ostatnim numerze "Sol i pieprz" byl przepis na
>tarte cebulowa.
Patrzac na przepis dochodze do wniosku, ze to jest TO, co w Alzacji zwane jest
tarte flambe (Flammkuchen po niemieckiej stronie granicy). Uwielbiam !
Popularne szczegolnie jesienia jako 'podklad' pod mlode biale wino :)
Narobilas mi smaku ;)
Dunia (prawie) z Alzacji
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-08 18:19:46
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
>
> Patrzac na przepis dochodze do wniosku, ze to jest TO, co w Alzacji zwane
jest
> tarte flambe (Flammkuchen po niemieckiej stronie granicy). Uwielbiam !
> Popularne szczegolnie jesienia jako 'podklad' pod mlode biale wino :)
> Narobilas mi smaku ;)
>
> Dunia (prawie) z Alzacji
Jest i Flammkuchen i jest tez Zwiebelkuchen i to Anny bardziej wyglada na
Zwiebelkuchen, gdyz ciasto Flammkuchen robi sie z drozdzami, rozwalkowuje,
smaruje creme fraiche, posypuje np. cebula i boczkiem. Zwiebelkuchen i
Federweiße - miod w gebie, rewolucja w ... na drugi dzien ;-).
Ok, ja z Dolnej Saksonii, ale tak to sie u nas nazywa i jadlam juz w
Strassburgu Flammkuchen i w tym nie bylo jaj.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 06:36:16
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bjigne$n8s$05$1@news.t-online.com...
> Zwiebelkuchen i
> Federweiße - miod w gebie, rewolucja w ... na drugi dzien ;-).
> Ok, ja z Dolnej Saksonii, ale tak to sie u nas nazywa i jadlam juz w
> Strassburgu Flammkuchen i w tym nie bylo jaj.
A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 07:02:49
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]Użytkownik Anna Ladorucka napisał:
> A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
> bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))
Bardzo młode białe wino gronowe.
Pozdrawiam :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 07:15:25
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]"Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bjjrlp$jbi$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
> bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
Mlode biale wino, jeszcze nie... dojrzale (?). Butelki nie sa zakorkowane bo
to wino jeszcze garuje. Wlasnie teraz powinno sie zaczac pokazywac w
sklepach. Z bialymi piorami to to chyba nic nie ma do czynienia :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 09:01:58
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]Monika Biermann napisala:
>Jest i Flammkuchen i jest tez Zwiebelkuchen i to Anny bardziej wyglada na
>Zwiebelkuchen, gdyz ciasto Flammkuchen robi sie z drozdzami, rozwalkowuje,
>smaruje creme fraiche, posypuje np. cebula i boczkiem.
Mam wrazenie, ze tutejsze kucharki sa pod tym wzgledem malo ortodoksyjne ;)
Zwiebelkuchen zwykle jest nieco bardziej 'puszyste' niz Flammkuchen i zawiera
wiecej cebuli. Ale bywa roznie ;)
Ja w domu jeszcze nie probowalam, ale moze kiedys sie skusze, bo proste jest !
Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 10:17:37
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
"Dunia" <d...@n...net> schrieb im Newsbeitrag
news:03090911015852@polnews.pl...
> Monika Biermann napisala:
>
> Mam wrazenie, ze tutejsze kucharki sa pod tym wzgledem malo ortodoksyjne
;)
> Zwiebelkuchen zwykle jest nieco bardziej 'puszyste' niz Flammkuchen i
zawiera
> wiecej cebuli. Ale bywa roznie ;)
> Ja w domu jeszcze nie probowalam, ale moze kiedys sie skusze, bo proste
jest !
>
> Dunia
> --
eee tam kucharka, raczej lakomczuch ciekawy wszystkiego co nowe i dobre :-).
A co gdzies sprobuje to staram sie sama pozniej zrobic. Fakt, ze niektore
potrawy doprowadzilam juz prawie do perfekcji, conajmniej w oczach
znajomych.
Zwiebelkuchen jest pyszne. Oczywiscie co kucharka to troche inny przepis,
ale to podobnie jak z bigosem.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-09 10:26:35
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
> Mlode biale wino, jeszcze nie... dojrzale (?). Butelki nie sa zakorkowane bo
> to wino jeszcze garuje. Wlasnie teraz powinno sie zaczac pokazywac w
> sklepach. Z bialymi piorami to to chyba nic nie ma do czynienia :-)
z piórem nie, ale z ptakami, szczególnie pawiami, mieć może. Pije się
toto jak soczek, tylko wstać od stołu potem dość trudno. A na następny
dzień słyszysz tylko straszliwy tupot białych mew.
Znam to z autopsji.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |