Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tarta cebulowa [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tarta cebulowa [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-08 11:46:42

Temat: Tarta cebulowa [P]
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mielismy wczoraj niespodziewanych gosci. W lodowce nie bylo nic, czym
moglabym ich w napredce podjac, co mnie troche zestresowalo. Na szczescie
przypomnialam sobie, ze w ostatnim numerze "Sol i pieprz" byl przepis na
tarte cebulowa. Potrzebne skladniki mialam, przygotowanie trwalo pare minut,
a efekt byl wart polecenia. Moze komus z Was przyda sie ten "awaryjny"
przepis:

Ciasto:
25 dkg maki
1 jajko
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
125 g masla/margaryny
1/4 lyzeczki soli
Wg mnie warto dodac do ciasta ziol oraz pieprzu, brzegi tarty beda
smaczniejsze.

Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na 30 min.

Nadzienie:
5 dkg boczku (ja dalam wiecej)
4-5 sporych cebul
3 jajka
120 g kwasnej smietany

Boczek pokroic w kostke, podsmazyc. Jezeli wytopi sie za duzo tluszczu,
mozna go zlac. Dodac cebule pokrojone w piorka i zeszklic je. Odstawic do
przestudzenia.
Jajka roztrzepac, dodac smietane, roztrzepac to razem, doprawic sola,
pieprzem i ziolami, aby uzyskac pikantny smak. Ja dalam oregano, lubczyk,
troche majeranku, pieprz czarny, cayenne oraz papryke ostra. Wg przepisu
nalezalo dac mielony kminek, ale nie dalam bo nie lubie.
Mieszanke smietanowo-jajeczna polaczyc z cebula i boczkiem

Ciasto rozwalkowac, wylepic nim forme do tart (ja - tortownice) sr. 28 cm.
Wylozyc na nia nadzienie. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190
st.C. Ja pieklam dluzej, no ale taka juz uroda mojego piekarnika.

Bardzo smaczne to wyszlo. Tarty z nadzieniem nieslodkim (czyli wlasciwie
quiche) odkrylam niedawno i bardzo polubilam. Ostatnio robilam tez tarte z
pomidorami oraz warzywna (sklad podobny do leczo).

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-08 11:57:38

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Dunia" <d...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Anna Ladorucka napisala:

>Mielismy wczoraj niespodziewanych gosci. W lodowce nie bylo nic, czym
>moglabym ich w napredce podjac, co mnie troche zestresowalo. Na szczescie
>przypomnialam sobie, ze w ostatnim numerze "Sol i pieprz" byl przepis na
>tarte cebulowa.

Patrzac na przepis dochodze do wniosku, ze to jest TO, co w Alzacji zwane jest
tarte flambe (Flammkuchen po niemieckiej stronie granicy). Uwielbiam !
Popularne szczegolnie jesienia jako 'podklad' pod mlode biale wino :)
Narobilas mi smaku ;)

Dunia (prawie) z Alzacji
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-08 18:19:46

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Patrzac na przepis dochodze do wniosku, ze to jest TO, co w Alzacji zwane
jest
> tarte flambe (Flammkuchen po niemieckiej stronie granicy). Uwielbiam !
> Popularne szczegolnie jesienia jako 'podklad' pod mlode biale wino :)
> Narobilas mi smaku ;)
>
> Dunia (prawie) z Alzacji
Jest i Flammkuchen i jest tez Zwiebelkuchen i to Anny bardziej wyglada na
Zwiebelkuchen, gdyz ciasto Flammkuchen robi sie z drozdzami, rozwalkowuje,
smaruje creme fraiche, posypuje np. cebula i boczkiem. Zwiebelkuchen i
Federweiße - miod w gebie, rewolucja w ... na drugi dzien ;-).
Ok, ja z Dolnej Saksonii, ale tak to sie u nas nazywa i jadlam juz w
Strassburgu Flammkuchen i w tym nie bylo jaj.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 06:36:16

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bjigne$n8s$05$1@news.t-online.com...
> Zwiebelkuchen i
> Federweiße - miod w gebie, rewolucja w ... na drugi dzien ;-).
> Ok, ja z Dolnej Saksonii, ale tak to sie u nas nazywa i jadlam juz w
> Strassburgu Flammkuchen i w tym nie bylo jaj.

A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 07:02:49

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Anna Ladorucka napisał:

> A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
> bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))

Bardzo młode białe wino gronowe.

Pozdrawiam :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 07:15:25

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

"Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bjjrlp$jbi$1@atlantis.news.tpi.pl...

>
> A co to jest Federweisse? O ile dobrze pamietam, Feder to pioro, weiss to
> bialy, wiec jak to polaczyc w cos jadalnego? :)))
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>

Mlode biale wino, jeszcze nie... dojrzale (?). Butelki nie sa zakorkowane bo
to wino jeszcze garuje. Wlasnie teraz powinno sie zaczac pokazywac w
sklepach. Z bialymi piorami to to chyba nic nie ma do czynienia :-)

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 09:01:58

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Dunia" <d...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Monika Biermann napisala:

>Jest i Flammkuchen i jest tez Zwiebelkuchen i to Anny bardziej wyglada na
>Zwiebelkuchen, gdyz ciasto Flammkuchen robi sie z drozdzami, rozwalkowuje,
>smaruje creme fraiche, posypuje np. cebula i boczkiem.

Mam wrazenie, ze tutejsze kucharki sa pod tym wzgledem malo ortodoksyjne ;)
Zwiebelkuchen zwykle jest nieco bardziej 'puszyste' niz Flammkuchen i zawiera
wiecej cebuli. Ale bywa roznie ;)
Ja w domu jeszcze nie probowalam, ale moze kiedys sie skusze, bo proste jest !

Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 10:17:37

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Dunia" <d...@n...net> schrieb im Newsbeitrag
news:03090911015852@polnews.pl...
> Monika Biermann napisala:
>
> Mam wrazenie, ze tutejsze kucharki sa pod tym wzgledem malo ortodoksyjne
;)
> Zwiebelkuchen zwykle jest nieco bardziej 'puszyste' niz Flammkuchen i
zawiera
> wiecej cebuli. Ale bywa roznie ;)
> Ja w domu jeszcze nie probowalam, ale moze kiedys sie skusze, bo proste
jest !
>
> Dunia
> --
eee tam kucharka, raczej lakomczuch ciekawy wszystkiego co nowe i dobre :-).
A co gdzies sprobuje to staram sie sama pozniej zrobic. Fakt, ze niektore
potrawy doprowadzilam juz prawie do perfekcji, conajmniej w oczach
znajomych.
Zwiebelkuchen jest pyszne. Oczywiscie co kucharka to troche inny przepis,
ale to podobnie jak z bigosem.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-09 10:26:35

Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Mlode biale wino, jeszcze nie... dojrzale (?). Butelki nie sa zakorkowane bo
> to wino jeszcze garuje. Wlasnie teraz powinno sie zaczac pokazywac w
> sklepach. Z bialymi piorami to to chyba nic nie ma do czynienia :-)

z piórem nie, ale z ptakami, szczególnie pawiami, mieć może. Pije się
toto jak soczek, tylko wstać od stołu potem dość trudno. A na następny
dzień słyszysz tylko straszliwy tupot białych mew.
Znam to z autopsji.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Automat do chleba SHG BB 475
śliwowica
wariacje drinkowe
sos mietowy
Czym karmic mozg?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »