Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tarta cebulowa [P]
Date: Mon, 8 Sep 2003 13:46:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <bjhphm$n9c$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1063020920 23852 217.97.59.131 (8 Sep 2003 11:35:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Sep 2003 11:35:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172706
Ukryj nagłówki
Mielismy wczoraj niespodziewanych gosci. W lodowce nie bylo nic, czym
moglabym ich w napredce podjac, co mnie troche zestresowalo. Na szczescie
przypomnialam sobie, ze w ostatnim numerze "Sol i pieprz" byl przepis na
tarte cebulowa. Potrzebne skladniki mialam, przygotowanie trwalo pare minut,
a efekt byl wart polecenia. Moze komus z Was przyda sie ten "awaryjny"
przepis:
Ciasto:
25 dkg maki
1 jajko
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
125 g masla/margaryny
1/4 lyzeczki soli
Wg mnie warto dodac do ciasta ziol oraz pieprzu, brzegi tarty beda
smaczniejsze.
Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto i wlozyc do lodowki na 30 min.
Nadzienie:
5 dkg boczku (ja dalam wiecej)
4-5 sporych cebul
3 jajka
120 g kwasnej smietany
Boczek pokroic w kostke, podsmazyc. Jezeli wytopi sie za duzo tluszczu,
mozna go zlac. Dodac cebule pokrojone w piorka i zeszklic je. Odstawic do
przestudzenia.
Jajka roztrzepac, dodac smietane, roztrzepac to razem, doprawic sola,
pieprzem i ziolami, aby uzyskac pikantny smak. Ja dalam oregano, lubczyk,
troche majeranku, pieprz czarny, cayenne oraz papryke ostra. Wg przepisu
nalezalo dac mielony kminek, ale nie dalam bo nie lubie.
Mieszanke smietanowo-jajeczna polaczyc z cebula i boczkiem
Ciasto rozwalkowac, wylepic nim forme do tart (ja - tortownice) sr. 28 cm.
Wylozyc na nia nadzienie. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190
st.C. Ja pieklam dluzej, no ale taka juz uroda mojego piekarnika.
Bardzo smaczne to wyszlo. Tarty z nadzieniem nieslodkim (czyli wlasciwie
quiche) odkrylam niedawno i bardzo polubilam. Ostatnio robilam tez tarte z
pomidorami oraz warzywna (sklad podobny do leczo).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|