Data: 2003-09-08 18:19:46
Temat: Re: Tarta cebulowa [P]
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Patrzac na przepis dochodze do wniosku, ze to jest TO, co w Alzacji zwane
jest
> tarte flambe (Flammkuchen po niemieckiej stronie granicy). Uwielbiam !
> Popularne szczegolnie jesienia jako 'podklad' pod mlode biale wino :)
> Narobilas mi smaku ;)
>
> Dunia (prawie) z Alzacji
Jest i Flammkuchen i jest tez Zwiebelkuchen i to Anny bardziej wyglada na
Zwiebelkuchen, gdyz ciasto Flammkuchen robi sie z drozdzami, rozwalkowuje,
smaruje creme fraiche, posypuje np. cebula i boczkiem. Zwiebelkuchen i
Federweiße - miod w gebie, rewolucja w ... na drugi dzien ;-).
Ok, ja z Dolnej Saksonii, ale tak to sie u nas nazywa i jadlam juz w
Strassburgu Flammkuchen i w tym nie bylo jaj.
Monika
|