« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-02 09:46:48
Temat: TiramisuWitam
Czy ktoś zna przepis na tiramisu?? I go wypróbował?
W internecie jest dużo przepisów ale może ktoś robił i
wie że na pewno wyjdzie.
Pozdrawiam
Sissi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-02 11:21:54
Temat: Re: Tiramisu> Czy ktoś zna przepis na tiramisu?? I go wypróbował?
> W internecie jest dużo przepisów ale może ktoś robił i
> wie że na pewno wyjdzie.
Ja robilam :)
wychodzi na pewno
400g biszkoptow Sanu
6 zołtek
3/5 szkl. cukru
6 lyzek amaretto (ja dodaje spirytus albo whisky)
2 x 250-gramowe opakowania serka maskapone
1,5 szklanki kawy
czarne kakao do posypania
schlodzic kawe i dodac do niej alkohol
maczac w nim biszkopty i ukladac na tortownicy (ja ja wykladam papierem do
pieczenia, zeby nie przeszlo metalem)
ukrecic kogel-mogel i dodac do niego serki
mase podzielic na pol
polowe wylozyc na biszkopty
nalozyc na to druga umaczana warstwe biszkoptow
i przelozyc to druga warstwa masy.
calosc posypac gorzkim kakao
wstawic do lodowki na nie mniej niz 5 godzin
SMACZNEGO!!!
Doszlam do takiej wprawy, ze tiramisu robioe w jakies 20 minur rano, gdy
spodziewam sie gosci wieczorem.
Niektorzy na liscie probowali substytuowac maskapone serkiem bacha - raz tez
sie skusilam - nie polecam.
Pozdrawiam
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 12:39:48
Temat: Re: Tiramisu
> 6 lyzek amaretto (ja dodaje spirytus albo whisky)
Ja też chętnie skorzystam z pzrepisu, jedno pytanie
to znaczy dodajesz też amaretto czy tylko whisky?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 13:56:56
Temat: Re: Tiramisu
Dziękuje za przepis na pewno skorzystam:)
A w ramach ciast to czy znacie sprawdzony przepis
na karpatkę?? Zazwyczaj kupowałam takie w pudełkach do
zrobienia w sklepie i zastanawiam sie czy jak sie samemu robi
to jest to dość trudne
Pozdrawiam
Sissi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 14:10:20
Temat: Re: Tiramisu
> > 6 lyzek amaretto (ja dodaje spirytus albo whisky)
>
> Ja też chętnie skorzystam z pzrepisu, jedno pytanie
> to znaczy dodajesz też amaretto czy tylko whisky?
Powinien byc rum albo amaretto.
Ja nie mam tego w swoich zasobach (przepraszam za brak precyzji we
wczesniejszej wypowiedzi), wiec substytuuje tym co mam:
spirytus
albo: whisky
albo: malibu
chyba uzylam kiedys tez jakiegos brandy
I nie widze istotnej roznicy w smaku.
BTW: Czy ktos z Was byl w Grand Kredensie (dawna Balbina, Wwa)?
Tam oprocz wspanialego smaku - tiramisu ma piekny wystroj:
Duzy talerz z solidna porcja deseru oblany sosem(talerz), kt. tworzy
symetryczne wzorki; calosc przyozdobiona malinami i listkami miety - nawet w
srodku zimy, czasem duzymi platami cieniusienkiej bialej i czarnej czekolady -
MNIAM!!!
Tiramisu jest deserem, kt. mozna zostawic bezkarnie na drugi dzien w lodowce -
szarlotka z bita smietana na drugi dzien nadaje sie do kosza.
Pozdrawiam - dajcie znac jak wyszlo - mysle, ze bedzie pycha!
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 16:41:46
Temat: Re: Tiramisu
Użytkownik "Fiona" napisał
> Tiramisu jest deserem, kt. mozna zostawic bezkarnie na drugi dzien w
lodowce -
IMHO Tiramisu właśnie dopiero na drugi dzień jest prawdziwym Tiramisu -
dopiero gdy się "przegryzie" a krem, kakao/kawa i alkohol utworzą tą
niezastąpioną jedność ;)
eh, rozmarzyłam się.. ;) chyba wiem co jutro na podwieczorek będzie ;)
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 18:38:59
Temat: Re: TiramisuA krecic kogel mogel z serkami mam mikserem,czy lepiej recznie,
pozdrawiam,
AniaK
Użytkownik "Fiona" <k...@W...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3dd0.00000baa.3f7c0a51@newsgate.onet.pl...
> > Czy ktoś zna przepis na tiramisu?? I go wypróbował?
> > W internecie jest dużo przepisów ale może ktoś robił i
> > wie że na pewno wyjdzie.
>
> Ja robilam :)
> wychodzi na pewno
>
> 400g biszkoptow Sanu
> 6 zołtek
> 3/5 szkl. cukru
> 6 lyzek amaretto (ja dodaje spirytus albo whisky)
> 2 x 250-gramowe opakowania serka maskapone
> 1,5 szklanki kawy
> czarne kakao do posypania
>
> schlodzic kawe i dodac do niej alkohol
> maczac w nim biszkopty i ukladac na tortownicy (ja ja wykladam papierem do
> pieczenia, zeby nie przeszlo metalem)
> ukrecic kogel-mogel i dodac do niego serki
> mase podzielic na pol
> polowe wylozyc na biszkopty
> nalozyc na to druga umaczana warstwe biszkoptow
> i przelozyc to druga warstwa masy.
>
> calosc posypac gorzkim kakao
>
> wstawic do lodowki na nie mniej niz 5 godzin
>
> SMACZNEGO!!!
>
> Doszlam do takiej wprawy, ze tiramisu robioe w jakies 20 minur rano, gdy
> spodziewam sie gosci wieczorem.
>
> Niektorzy na liscie probowali substytuowac maskapone serkiem bacha - raz
tez
> sie skusilam - nie polecam.
>
> Pozdrawiam
> Fiona
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 21:45:23
Temat: Re: Tiramisu> BTW: Czy ktos z Was byl w Grand Kredensie (dawna Balbina, Wwa)?
Ja byłam i rzeczywiscie moge potwierdzic, wystroj i obsluga jest super,
jedzonko pychota (choc akurat Tiramisu nie jadlam). Szkoda tylko ze tak
drogo :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-03 08:30:07
Temat: Re: Tiramisu> A krecic kogel mogel z serkami mam mikserem,czy lepiej recznie,
Jestem leniwa gospodynia - uzywam miksera.
Nie probowalam recznie, ale sadze, ze nie ma istotnej roznicy.
Pzdr
F.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-03 08:53:21
Temat: Re: TiramisuFiona <k...@W...onet.pl> napisał(a):
> 2 x 250-gramowe opakowania serka maskapone
>
Nigdy nie kupowałam takiego serka a dziś naszło mnie na ten deserek. Kupiłam
ser i dla mnie on ma leko topiony wygląd. Czy faktycznie ten maskarpone jest
deko podobny do topionego?? (taki żółty i bez gródek??)
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |