« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-02 17:04:43
Temat: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkamiSkładniki:
25 dag orzechów mielonych
15 dag różnych bakalii (figi, daktyle, migdały, morele suszone)
10 dag czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
3 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
10 białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru pudru
Suche składniki delikatnie połączyć z pianą, wylać do natłuszczonej i
oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 25 minut.
Polać polewą czekoladową lub orzechową.
Czasem zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić, a ten torcik jest
naprawdę pyszny. Moje dzieciaki go uwielbiają.
Martyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-02 17:43:54
Temat: Re: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkami
Użytkownik "Martyna" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:3fff.0000179e.3f2bef25@newsgate.onet.pl...
> Czasem zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić, a ten torcik jest
> naprawdę pyszny. Moje dzieciaki go uwielbiają.
Właśnie dużo białek mi pozostawało, a nie mam ochoty na bezy, czy inne znane
mi ciasta. Chętnie wypróbuje Twoj przepis. :-))) Pozdrawiam ciepło! :-))))
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 22:58:34
Temat: Re: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkami> Składniki:
> 25 dag orzechów mielonych
> 15 dag różnych bakalii (figi, daktyle, migdały, morele suszone)
> 10 dag czekolady gorzkiej drobno pokrojonej
> 3 łyżki bułki tartej
>
> Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
>
> 10 białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru pudru
>
> Suche składniki delikatnie połączyć z pianą, wylać do natłuszczonej i
> oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 25 minut.
> Polać polewą czekoladową lub orzechową.
>
> Czasem zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić, a ten torcik jest
> naprawdę pyszny. Moje dzieciaki go uwielbiają.
>
> Martyna
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Witam!Pozwolicie,że i ja dorzucę swój przepis na KEKS Z BIAŁEK . 7-8 białek, 2
szklanki cukru pudru, 1 kostka margaryny /może być 3/4 kostki/, 1/2 szkl.
ciepłego mleka, 3 szkl. mąki, 1 cukier waniliowy, bakalie, kieliszek alkoholu.
Cukier ubić z białkami, dodawać stopniowo pozostałe skladniki, na koniec
wrzucić namoczone i obsypane mąką bakalie. Piec ok. 45 min. / wychodzą 2
długie keksowe blaszki/ . pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 10:36:15
Temat: Re: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkami>>
>> Czasem zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić, a ten torcik jest
>> naprawdę pyszny. Moje dzieciaki go uwielbiają.
>>
>> Martyna
>>
Hejka ;-)
Białka powiadasz zostają? Możesz spróbować nastepującego przepisu:
1 szkl. białek (ok. 7 jaj)
3/4 szkl. mąki
1 szkl. cukru (daje mniej, bo ze szklanki wychodzi słodkie
nieprzytomnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. maku
1/2 kostki margaryny
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mak, schłodzoną,
rozpuszczoną margarynę, a na końcu mąkę z proszkiem.
Pozdrawiam
Milena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 06:37:19
Temat: Re: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkamiCzy to koniec przepisu nie piecze się tego?
Aguś
Użytkownik "Milena" <lemina_ksi@CIACH_TOyahoo.fr> napisał w wiadomości
news:v92701-8k.ln1@isdcprv31.isdc.unige.ch...
> >>
> >> Czasem zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić, a ten torcik jest
> >> naprawdę pyszny. Moje dzieciaki go uwielbiają.
> >>
> >> Martyna
> >>
>
> Hejka ;-)
>
> Białka powiadasz zostają? Możesz spróbować nastepującego przepisu:
>
> 1 szkl. białek (ok. 7 jaj)
> 3/4 szkl. mąki
> 1 szkl. cukru (daje mniej, bo ze szklanki wychodzi słodkie
> nieprzytomnie)
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 szkl. maku
> 1/2 kostki margaryny
> Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mak, schłodzoną,
> rozpuszczoną margarynę, a na końcu mąkę z proszkiem.
>
>
> Pozdrawiam
>
> Milena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-11 07:30:09
Temat: Re: Tort bakaliowy - gdy nie ma co zrobić z białkamiIn article <bgvgei$fos$1@news.onet.pl>, szama wrote:
> Czy to koniec przepisu nie piecze się tego?
>
> Aguś
>
Cóż za przeoczenie ;-))) Oczywiście, że się piecze ;-) Dzięki za
zwrócenie uwagi ;-) Następnym razem postaram się nie pomijać tak
istotnej informacji, bo ktoś jeszcze nabawi się przeze mnie
całodziennej przymusowej rozmowy z porcelanowym telefonem ;-)
Pozdrówka
Milena
+++++
Powiedzieć komuś całą prawdę,
to czasami więcej niż obowiązek - to przyjemność. (Oscar Wilde)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |