| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-13 11:39:31
Temat: Tort smietanowyWitam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do grupowiczow ogromniasta prosbe.
Jezeli ktos zna przpis na w/w tort, to bylabym wdzieczna za ujawnienie. Tort
smietanowy zawsze kupuje w lokalnej cukierni. Gdybym znala przepis na krem
smietanowy, (bo o krem sie glownie rozchodzi), to z pewnoscia zrobilabym
sama. Krem jest wprost przepyszny, puszysty, mieciutki, marzenie... mmmm :-)
nie wiem, czy jest mozliwosc wykonania go w warunkach domowych, ale mam
nadzieje, ze tak.
Pozdrawiam
Mycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-14 01:40:01
Temat: Re: Tort smietanowy
Mycha wrote:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do grupowiczow ogromniasta prosbe.
> Jezeli ktos zna przpis na w/w tort, to bylabym wdzieczna za ujawnienie. Tort
> smietanowy zawsze kupuje w lokalnej cukierni................
Ja niestety nie znam przepisu, ALE z checia zloze wizyte w tej cukierni. Moge
prosic o adres.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 06:52:14
Temat: Re: Tort smietanowy
Ewa & M Kacprzyk napisał(a) w wiadomości: <3...@n...com>...
>
>Ja niestety nie znam przepisu, ALE z checia zloze wizyte w tej cukierni.
Moge
>prosic o adres.
>
To jest cukiernia w Olkuszu (woj. malopolskie), restauracja i cukiernia
nosza nazwe "Capri"
pozdrawiam
Mycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 14:29:40
Temat: Re: Tort smietanowy
Nie wiem czy o taki krem smietankowy chodzi- ale mam 2 sposoby na lekkie
smietanowe kremy.
1) Wymaga "usztywniacza" do smietanki- nie wiem czy jest dostepny w Polsce
- siostra przywozi mi z Hamburga - Oetkera - wystarczy dodac to cudo do
ubitej smietanki (naturalnej czy tez Sniezki lub podobnej) - do tego w
zaleznosci od upodoban: cukier waniliowy do smaku, kakao itp. Taki krem
"trzyma sie" 3 dni (wiecej nie wytrwal z powodu pozarcia tortu przez kilku
milosnikow slodyczy).
2) Przy braku "usztywniacza" - do ubitej smietanki dodaje troche zelatyny
- na porcje z 1/2 litra smietanki rozpuszczam w 1/2 - 3/4 szkl. goracej
wody 1/2 opakowania zelatynki przeznaczonej na 1/2 litra wody. Gdy
zelatyna ostudzi sie dodaje ja do ubitej smietanki szybko mieszajac aby
uniknac grudek.
To wersja na krem smietanowy lub z kakao. Gdy chce owocowy to zamiast
zelatyny biore galaretke owocowa - i analogicznie. Jezeli w kremie maja
byc owoce to biore mniej wody- krem musi byc bardziej gesty.
Jak do tej pory nie zdazylo sie, aby zamiast lekkiego kremu powstala masa
betonowa ;-)
powodzenia i pozdrowienia
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-17 12:40:16
Temat: Re: Tort smietanowyWitam,
> Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do grupowiczow ogromniasta prosbe.
> Jezeli ktos zna przpis na w/w tort, to bylabym wdzieczna za ujawnienie.
Tort
> smietanowy zawsze kupuje w lokalnej cukierni. Gdybym znala przepis na krem
> smietanowy, (bo o krem sie glownie rozchodzi), to z pewnoscia zrobilabym
> sama. Krem jest wprost przepyszny, puszysty, mieciutki, marzenie... mmmm
:-)
> nie wiem, czy jest mozliwosc wykonania go w warunkach domowych, ale mam
> nadzieje, ze tak.
Trudno podac taki przepis gdy nie jadlo sie tego konkretnego tortu.
Przewaznie torty zwane smietanowymi sporzadza sie z bitej smietany z cukrem
pudrem i zelatyna.
Cukier do smaku, zelatyna do twardosci konsystencji.
BoBig
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-22 11:45:11
Temat: Re: Tort smietanowyKrem na w/w tort: ubić śmietanę kremówkę (0,5l ) z śmietanfixem (dwie
torebki) i cukrem waniliowym lub ubić śmietanę jw. i dodać tężejącą
galaretkę (zamiast żelatynę).
Użytkownik A. Blikle Sp. z o.o. <b...@m...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8fu3t2$1lo$...@s...icm.edu.pl...
> Witam,
>
> > Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam do grupowiczow ogromniasta
prosbe.
> > Jezeli ktos zna przpis na w/w tort, to bylabym wdzieczna za ujawnienie.
> Tort
> > smietanowy zawsze kupuje w lokalnej cukierni. Gdybym znala przepis na
krem
> > smietanowy, (bo o krem sie glownie rozchodzi), to z pewnoscia zrobilabym
> > sama. Krem jest wprost przepyszny, puszysty, mieciutki, marzenie... mmmm
> :-)
> > nie wiem, czy jest mozliwosc wykonania go w warunkach domowych, ale mam
> > nadzieje, ze tak.
>
> Trudno podac taki przepis gdy nie jadlo sie tego konkretnego tortu.
> Przewaznie torty zwane smietanowymi sporzadza sie z bitej smietany z
cukrem
> pudrem i zelatyna.
> Cukier do smaku, zelatyna do twardosci konsystencji.
>
> BoBig
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-22 20:17:18
Temat: Re: Tort smietanowyWitam,
> Krem na w/w tort: ubić śmietanę kremówkę (0,5l ) z śmietanfixem (dwie
> torebki) i cukrem waniliowym lub ubić śmietanę jw. i dodać tężejącą
> galaretkę (zamiast żelatynę).
Kremowka bita z smietanfixem bllleeee :-(((.
Robert Glowka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |