Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
s.chrobot.krakow.pl!mdana
From: Mdana <m...@c...chrobot.krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort smietanowy
Date: Mon, 15 May 2000 16:29:40 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 24
Message-ID: <P...@c...chrobot.krakow.pl>
References: <T9bT4.59373$O4.1231068@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ns.chrobot.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=US-ASCII
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 958401027 16438 149.156.103.146 (15 May 2000 14:30:27
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: 15 May 2000 14:30:27 GMT
In-Reply-To: <T9bT4.59373$O4.1231068@news.tpnet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27978
Ukryj nagłówki
Nie wiem czy o taki krem smietankowy chodzi- ale mam 2 sposoby na lekkie
smietanowe kremy.
1) Wymaga "usztywniacza" do smietanki- nie wiem czy jest dostepny w Polsce
- siostra przywozi mi z Hamburga - Oetkera - wystarczy dodac to cudo do
ubitej smietanki (naturalnej czy tez Sniezki lub podobnej) - do tego w
zaleznosci od upodoban: cukier waniliowy do smaku, kakao itp. Taki krem
"trzyma sie" 3 dni (wiecej nie wytrwal z powodu pozarcia tortu przez kilku
milosnikow slodyczy).
2) Przy braku "usztywniacza" - do ubitej smietanki dodaje troche zelatyny
- na porcje z 1/2 litra smietanki rozpuszczam w 1/2 - 3/4 szkl. goracej
wody 1/2 opakowania zelatynki przeznaczonej na 1/2 litra wody. Gdy
zelatyna ostudzi sie dodaje ja do ubitej smietanki szybko mieszajac aby
uniknac grudek.
To wersja na krem smietanowy lub z kakao. Gdy chce owocowy to zamiast
zelatyny biore galaretke owocowa - i analogicznie. Jezeli w kremie maja
byc owoce to biore mniej wody- krem musi byc bardziej gesty.
Jak do tej pory nie zdazylo sie, aby zamiast lekkiego kremu powstala masa
betonowa ;-)
powodzenia i pozdrowienia
Mdana
|