« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-08-24 18:24:25
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieWeronika Baran pisze:
> I ja jeszcze nie dostalam zaproszenia na degustacje?
> Jak tak mozna Kingus?!?!
>
> Pozdrawiam
> Weronika
jesz kupy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-08-24 18:26:17
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie! RÓBIÓN ! VVIÓLIÓMS ! pisze:
>>
> ja tam bym dodał 50 deko sztolca
deko za malo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-08-24 20:02:12
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieIkselka napisał(a):
> Gdzie tam włoskim ciapatuchom do
> polskich specjałów ;-) I rosyjskich - żeby była ścisłość.
Zdaje się, że rozpoczynasz dysgustię ;)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-08-24 20:29:51
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieWladyslaw Los pisze:
> In article <fampbq$7fc$1@inews.gazeta.pl>,
> "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> wrote:
>
>> Witajcie,
>>
>> będę robić jutro tort tiramisu i mam jedno pytanie techniczne co do masy.
>> Kiedy robię ją standardowo (500 g mascarpone, 6 jajek, 6 łyżek cukru), jest
>> dość
>> rzadka. Czy żeby była gęstsza lepiej będzie
>> - zmniejszyć ilość jajek
>> - czy dodać żelatyny?
>
> Ja się tam nie znam na włoskich deserach, ale wydaje mi się, że tiramisu
> nie jest tortem, prędzej już rodzajem kremu i powinno być dość rzadkie.
>
> Władysław
Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz. Więcej nie mam ochoty, a
nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
amaretto - ot, taki sobie deserek. Lepsza jest np. zwykła szarlotka, bo
dobrze zrobiona nigdy nie jest... zwykła :-) A już makowiec drożdżowy -
to odjazd (oczywiście tylko ten, który sama robię obowiązkowo na każde
święta, bo by umarli bez niego). Gdzie tam włoskim ciapatuchom do
polskich specjałów ;-) I rosyjskich - żeby była ścisłość.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-08-24 21:47:28
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieIkselka napisał(a):
> Aaaale co tam, raz można i to... :-)
Jak napiszesz, że nie lubisz lodów (i całej włoskiej reszty) - nie uwierzę.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-08-24 22:05:19
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytaniericho nazca pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>> Gdzie tam włoskim ciapatuchom do polskich specjałów ;-) I rosyjskich -
>> żeby była ścisłość.
>
> Zdaje się, że rozpoczynasz dysgustię ;)
>
Tak mi się nasunęło, bo to tiramisu to bardzo przereklamowane jest i
tyle. Że włoooooooooskie? No i co z tego? Ciapatucha.
Ale masz racyą - zabarwienie mojego postu jest dysgustyjne, a to
dlatego, że "bele co" z zagranicy zyskuje często wielki poklask tylko
dlatego, że zagraniczne. Oczywiście - jest wiele potraw z kuchni innych
krajów, które naprawdę warte są najwyższego uznania. Na pewno nie jest
to jednak (wg mnie) tiramisu... Aaaale co tam, raz można i to... :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-08-24 22:26:16
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieIkselka napisał(a):
> ...więc skąd wniosek, że potępiam w
> czambuł wszystko, co włoskie?
"Że włoooooooooskie?" :-)))
> Więc nie masz w co wierzyć albo nie - cala
> włoska znana mi reszta nie jest zła :-)
Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-08-24 22:34:30
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieIkselka napisał(a):
>> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>>
> Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
A to nie była miłość?
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-08-24 22:54:40
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytaniericho nazca pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>> Aaaale co tam, raz można i to... :-)
>
> Jak napiszesz, że nie lubisz lodów (i całej włoskiej reszty) - nie uwierzę.
>
Lody lubię, ale tylko polskie, od Grycana oraz niegdysiejsze kieleckie
od Poniewierskiego z ul. Złotej - achch... . Ale w końcu napisałam, że
nie zachwycam się akurat tiramisu, więc skąd wniosek, że potępiam w
czambuł wszystko, co włoskie? Więc nie masz w co wierzyć albo nie - cala
włoska znana mi reszta nie jest zła :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-08-24 23:27:32
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytaniericho nazca pisze:
> Ikselka napisał(a):
>> ...więc skąd wniosek, że potępiam w czambuł wszystko, co włoskie?
>
> "Że włoooooooooskie?" :-)))
A gdzie czambuł?
;-P
>
>> Więc nie masz w co wierzyć albo nie - cala włoska znana mi reszta nie
>> jest zła :-)
>
> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>
Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |