| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-24 06:07:36
Temat: Wekowanie - prosze o pomoc:)Witam wszystkich serdecznie.
Nadszedl czas robienia przecierow pomidorowych i mam pytanie dotyczace
pasteryzacji.
Od poczatku....
Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
gotowalam okolo 40 minut.Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
ze musze jeszcze raz pasteryzowac.Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
zawekowane???:)))))))
MOze i glupie pytanie ale juz kilkakrotnie wyrzucalam skisle sloiki z
przetworami i dlatgeo wole dopytac.
Pozdrawiam
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-24 09:54:56
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)Rob <t...@o...eu> napisał:
> Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
> gotowalam okolo 40 minut.
40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
pasteryzuję.
>Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
> wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
> ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
Wymień zakętki.
> Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
> zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
> zawekowane???:)))))))
Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
Pozdrowienia i powodzenia,
Lila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-24 10:10:26
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
"Lila" <H...@H...Com> wrote in message
news:fam9tg$600$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Rob <t...@o...eu> napisał:
> > Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
> > gotowalam okolo 40 minut.
>
> 40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
> pasteryzuję.
>
> >Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
> > wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
> > ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
>
> Wymień zakętki.
>
> > Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
> > zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
> > zawekowane???:)))))))
>
> Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
>
> Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
> pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
>
> Pozdrowienia i powodzenia,
> Lila
Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki TWIST) i
dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a więc
będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika /butelki. Po
ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest to
znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła się,
słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić aż do
wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj jaj".
Natomiast wekowanie jest to konserwowanie żywności w słojach Wecka -
czyli ze szklanymi pokrywkami, gdzie uszczelką jest pierścień gumowy. W
słojach tych wstępny docisk jest wywierany sprężyną zakładaną na pokrywkę i
kołnierz słoika. Przy nieuszkodzonych krawędziach pokrywki i kołnierzu
słoika oraz równej i nie stwardniałej będź skruszałej gumie uszczelki w
zasadzie jest zamknięty. W tym celu każdorazowo warto kupować nowe
uszczelki. Lub dobrze sprawdzić i wygotować te używane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-24 10:46:41
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)P
>
> Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki TWIST) i
> dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a więc
> będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika /butelki. Po
> ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
> istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest to
> znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła się,
> słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
> potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić aż do
> wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
> może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj jaj".
>
Dziekuje bardzo za odpowiedz.Zrobilam jak kazano:)))))Kupilam nowe
nakretki pogotowalam i po wyjeciu podokrecalam zakretki.Fakycznie trzeba
je bylo ciut dokrecic.Odworiclam i nic nie leci.I pssss tez nie
bylo:))))))))
Pozdrawiam
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-24 11:15:03
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
"Rob" <t...@o...eu> wrote in message
news:famcup$t6t$1@news.onet.pl...
> P
> >
> > Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki
TWIST) i
> > dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a
więc
> > będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika
/butelki. Po
> > ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
> > istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest
to
> > znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła
się,
> > słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
> > potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić
aż do
> > wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
> > może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj
jaj".
> >
>
> Dziekuje bardzo za odpowiedz.Zrobilam jak kazano:)))))Kupilam nowe
> nakretki pogotowalam i po wyjeciu podokrecalam zakretki.Fakycznie trzeba
> je bylo ciut dokrecic.Odworiclam i nic nie leci.I pssss tez nie
> bylo:))))))))
>
> Pozdrawiam
>
> Ala
Niech ci się wiedzie, dobra babino.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-24 12:27:08
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)Rob pisze:
> Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
> wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
> ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
Odkręć, wymień nakrętki na nowe, sprawdź palcem brzegi słoika, czy nie
ma szczerb, oczyść dobrze brzeg husteczką hig. lub serwetką, zakręć,
pasteryzuj powtórnie.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-24 12:45:12
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
"Ikselka" <m...@y...com> wrote in message
news:famfd2$sps$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Odkręć, wymień nakrętki na nowe, sprawdź palcem brzegi słoika, czy nie
> ma szczerb, oczyść dobrze brzeg husteczką hig. lub serwetką, zakręć,
> pasteryzuj powtórnie.
Najszybciej zapomina się o sprawach prostych i oczywistych - są w sprzedaży
lejki plastikowe dostosowane do dwu rozmiarów Twistów 0,5 litra i 1 litr.
Lejki te wchodzą częściowo do słoika i napełnianie słoika przebiega
bezproblemowo - zostawiajac czyste brzegi słoików i bardzo przyspieszając
pracę.
http://www.wspolpraca.com.pl/wyroby1.html
http://www.winohobby.waw.pl/?strona=esklep/lejki
http://www.wyoblanie.pl/lejek.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-24 13:23:43
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)Lila pisze:
> Rob <t...@o...eu> napisał:
>> Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
>> gotowalam okolo 40 minut.
>
> 40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
> pasteryzuję.
>
>> Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
>> wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
>> ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
>
> Wymień zakętki.
>
>> Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
>> zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
>> zawekowane???:)))))))
>
> Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
>
> Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
> pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
>
> Pozdrowienia i powodzenia,
> Lila
Ja wygotowuję także zakrętki, nawet nowe. Szczypcami je wyjmuję z
wrzątku do obcieknięcia na sicie. Nawet jak się słoik dobrze nie zassie,
to o ile tylko nie cieknie, jest OK. Wykorzystuję zawartość takiego
słoika w pierwszej kolejności - na wszelki wypadek. Oczywiście takie
"bumelanctwo" nie ma prawa zaistnieć podczas konserwacji mięsnych
przetworów, ale jakoś ostatnio ich unikam - pewnie gdyby była
konieczność, to bym je robiła. Kiedyś - robiłam je często. Taka np.
kiełbaska ze słoika - mniammm...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-24 13:30:13
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
"Ikselka" <m...@y...com> wrote in message
news:famlo3$4sh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <m...@y...com> wrote in message
> > news:famfd2$sps$2@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> >> Odkręć, wymień nakrętki na nowe, sprawdź palcem brzegi słoika, czy nie
> >> ma szczerb, oczyść dobrze brzeg husteczką hig. lub serwetką, zakręć,
> >> pasteryzuj powtórnie.
> >
> > Najszybciej zapomina się o sprawach prostych i oczywistych - są w
sprzedaży
> > lejki plastikowe dostosowane do dwu rozmiarów Twistów 0,5 litra i 1
litr.
> > Lejki te wchodzą częściowo do słoika i napełnianie słoika przebiega
> > bezproblemowo - zostawiajac czyste brzegi słoików i bardzo
przyspieszając
> > pracę.
> >
> > http://www.wspolpraca.com.pl/wyroby1.html
> >
> > http://www.winohobby.waw.pl/?strona=esklep/lejki
> >
> > http://www.wyoblanie.pl/lejek.htm
> >
> >
> >
>
> Świetne wszystkie. dzięki. Zamówię sobie stalowy. Do tej pory korzystam
> z polipropylenowego lejka od nasypywania soli do zmywarki (ma podwójny
> kołnierz - trzyma się sam na brzegu słoika), ale te stalowe
> http://www.wyoblanie.pl/lejek.htm ze względu na surowiec, są lepsze.
Nie wiem, znalazłem to dałem - mój ma dwa kołnierze - twardo trzyma się
na słoikach, nie ma obawy, że zawartość go przechyli lub zrzuci.
Tutaj gumowy otwieracz - nie uszkadza pokrywek:
http://www.kuchniasklep.pl/product_info.php?products
_id=952
A tu link do ciekawych rzeczy:
http://kuchnia.tv/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-24 13:37:47
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
"Ikselka" <m...@y...com> wrote in message
news:famlo3$4sh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <m...@y...com> wrote in message
> > news:famfd2$sps$2@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> >> Odkręć, wymień nakrętki na nowe, sprawdź palcem brzegi słoika, czy nie
> >> ma szczerb, oczyść dobrze brzeg husteczką hig. lub serwetką, zakręć,
> >> pasteryzuj powtórnie.
> >
> > Najszybciej zapomina się o sprawach prostych i oczywistych - są w
sprzedaży
> > lejki plastikowe dostosowane do dwu rozmiarów Twistów 0,5 litra i 1
litr.
> > Lejki te wchodzą częściowo do słoika i napełnianie słoika przebiega
> > bezproblemowo - zostawiajac czyste brzegi słoików i bardzo
przyspieszając
> > pracę.
> >
> > http://www.wspolpraca.com.pl/wyroby1.html
> >
> > http://www.winohobby.waw.pl/?strona=esklep/lejki
> >
> > http://www.wyoblanie.pl/lejek.htm
> >
> >
> >
>
> Świetne wszystkie. dzięki. Zamówię sobie stalowy. Do tej pory korzystam
> z polipropylenowego lejka od nasypywania soli do zmywarki (ma podwójny
> kołnierz - trzyma się sam na brzegu słoika), ale te stalowe
> http://www.wyoblanie.pl/lejek.htm ze względu na surowiec, są lepsze.
>
> --
> XL wiosenna
>
====================================================
========================
==
> Chwilami jestem tu:
>
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
A ja tu:
http://www.winohobby.biz/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |