| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-23 13:32:19
Temat: skomplikowane terminy kulinarneZapytam się znawców:
1. Jak w Polsce nazywa sie gotowanie czegoś w mniejszym garnku i ten
garne mniejszy jest umioeszczony w wiekszym w ktorym znajduje sie woda?
2. Intryguje mnei jeszcze pewien sposob obsmazania ktorey we Francji
nosi nazwe "passer" cos jak paserowanie.
Polega to na tym że "obsmazamy" w 120 stopniach w tłuszczu zawierającego
ekstrakt korzennych przypraw do uzyskania jednolitej masy. Dodaje to sie
do zup itp.
Czy sa jakies nazwy polskie? Czy polski język jest tak ubogi?
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-23 18:05:37
Temat: Re: skomplikowane terminy kulinarne
"Mariusz" <m...@g...pl> wrote in message
news:fak28r$enp$1@inews.gazeta.pl...
1) w kąpieli wodnej
2) passerowanie np. mąki - zasmażka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |