Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia skomplikowane terminy kulinarne

Grupy

Szukaj w grupach

 

skomplikowane terminy kulinarne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-08-23 13:32:19

Temat: skomplikowane terminy kulinarne
Od: Mariusz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapytam się znawców:
1. Jak w Polsce nazywa sie gotowanie czegoś w mniejszym garnku i ten
garne mniejszy jest umioeszczony w wiekszym w ktorym znajduje sie woda?

2. Intryguje mnei jeszcze pewien sposob obsmazania ktorey we Francji
nosi nazwe "passer" cos jak paserowanie.
Polega to na tym że "obsmazamy" w 120 stopniach w tłuszczu zawierającego
ekstrakt korzennych przypraw do uzyskania jednolitej masy. Dodaje to sie
do zup itp.

Czy sa jakies nazwy polskie? Czy polski język jest tak ubogi?

Mariusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-08-23 18:05:37

Temat: Re: skomplikowane terminy kulinarne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mariusz" <m...@g...pl> wrote in message
news:fak28r$enp$1@inews.gazeta.pl...

1) w kąpieli wodnej
2) passerowanie np. mąki - zasmażka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[jaki] drink
Śniadanie do łóżka.
czy nadaje się do słoika?
Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką
Patelnia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »