Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-f
or-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
Date: Fri, 24 Aug 2007 12:10:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <famb48$jo$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <falsjg$cvl$1@news.onet.pl> <fam9tg$600$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: abda174.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1187950538 632 83.6.242.174 (24 Aug 2007 10:15:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Aug 2007 10:15:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000768-1, 2007-08-24), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300852
Ukryj nagłówki
"Lila" <H...@H...Com> wrote in message
news:fam9tg$600$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Rob <t...@o...eu> napisał:
> > Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
> > gotowalam okolo 40 minut.
>
> 40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
> pasteryzuję.
>
> >Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
> > wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
> > ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
>
> Wymień zakętki.
>
> > Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
> > zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
> > zawekowane???:)))))))
>
> Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
>
> Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
> pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
>
> Pozdrowienia i powodzenia,
> Lila
Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki TWIST) i
dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a więc
będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika /butelki. Po
ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest to
znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła się,
słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić aż do
wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj jaj".
Natomiast wekowanie jest to konserwowanie żywności w słojach Wecka -
czyli ze szklanymi pokrywkami, gdzie uszczelką jest pierścień gumowy. W
słojach tych wstępny docisk jest wywierany sprężyną zakładaną na pokrywkę i
kołnierz słoika. Przy nieuszkodzonych krawędziach pokrywki i kołnierzu
słoika oraz równej i nie stwardniałej będź skruszałej gumie uszczelki w
zasadzie jest zamknięty. W tym celu każdorazowo warto kupować nowe
uszczelki. Lub dobrze sprawdzić i wygotować te używane.
|