Data: 2007-08-24 13:23:43
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
Od: Ikselka <m...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lila pisze:
> Rob <t...@o...eu> napisał:
>> Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
>> gotowalam okolo 40 minut.
>
> 40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
> pasteryzuję.
>
>> Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
>> wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
>> ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
>
> Wymień zakętki.
>
>> Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
>> zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
>> zawekowane???:)))))))
>
> Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
>
> Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
> pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
>
> Pozdrowienia i powodzenia,
> Lila
Ja wygotowuję także zakrętki, nawet nowe. Szczypcami je wyjmuję z
wrzątku do obcieknięcia na sicie. Nawet jak się słoik dobrze nie zassie,
to o ile tylko nie cieknie, jest OK. Wykorzystuję zawartość takiego
słoika w pierwszej kolejności - na wszelki wypadek. Oczywiście takie
"bumelanctwo" nie ma prawa zaistnieć podczas konserwacji mięsnych
przetworów, ale jakoś ostatnio ich unikam - pewnie gdyby była
konieczność, to bym je robiła. Kiedyś - robiłam je często. Taka np.
kiełbaska ze słoika - mniammm...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|