Data: 2007-08-24 11:15:03
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Rob" <t...@o...eu> wrote in message
news:famcup$t6t$1@news.onet.pl...
> P
> >
> > Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki
TWIST) i
> > dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a
więc
> > będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika
/butelki. Po
> > ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
> > istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest
to
> > znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła
się,
> > słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
> > potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić
aż do
> > wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
> > może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj
jaj".
> >
>
> Dziekuje bardzo za odpowiedz.Zrobilam jak kazano:)))))Kupilam nowe
> nakretki pogotowalam i po wyjeciu podokrecalam zakretki.Fakycznie trzeba
> je bylo ciut dokrecic.Odworiclam i nic nie leci.I pssss tez nie
> bylo:))))))))
>
> Pozdrawiam
>
> Ala
Niech ci się wiedzie, dobra babino.
|