Data: 2007-08-24 10:46:41
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
Od: Rob <t...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
P
>
> Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki TWIST) i
> dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a więc
> będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika /butelki. Po
> ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
> istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest to
> znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła się,
> słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
> potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić aż do
> wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
> może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj jaj".
>
Dziekuje bardzo za odpowiedz.Zrobilam jak kazano:)))))Kupilam nowe
nakretki pogotowalam i po wyjeciu podokrecalam zakretki.Fakycznie trzeba
je bylo ciut dokrecic.Odworiclam i nic nie leci.I pssss tez nie
bylo:))))))))
Pozdrawiam
Ala
|