Data: 2007-08-24 10:10:26
Temat: Re: Wekowanie - prosze o pomoc:)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Lila" <H...@H...Com> wrote in message
news:fam9tg$600$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Rob <t...@o...eu> napisał:
> > Nalozylam przecier do sloikow pozakrecalam solidnie, wsadzilam do gara i
> > gotowalam okolo 40 minut.
>
> 40 minut to za duzo. Ja nakladam goracy przecier i w ogóle nie
> pasteryzuję.
>
> >Po wyjeciu odwrocialm do gory dnem i ......no
> > wlasnie sloik robil pssssss ale nic nie cieklo.Kilka pocieklo - te wiem
> > ze musze jeszcze raz pasteryzowac.
>
> Wymień zakętki.
>
> > Ale wlasnie chodzi mi o te sloiki to
> > zrobilu psssss i nic nie wycieklo.Czy te sloiki sa dobrze
> > zawekowane???:)))))))
>
> Jesli nic nie cieknie to chyba tak.
>
> Zasada jest jedna - bardzo dobrze umyte (wyparzone) sloiki i nowe,
> pasujące zakrętki. Nic sie nie zepsuje.
>
> Pozdrowienia i powodzenia,
> Lila
Nie do końca. Po pasteryzacji trzeba dokręcić pokrywki (słoiki TWIST) i
dopiero wtedy odwrócić do góry dnem - ciecz jest gęstsza od gazów, a więc
będzie uszczelniała styk pokrywki (zakrętki) z krawędzią słoika /butelki. Po
ostygnięciu sprawdzamy pokrywkę - w wypadku dobrego zamknięcia - a więc
istnienia podciśnienia w słoiku środek pokrywki robi się wklęsły i jest to
znak, że słoik jest zamknięty. Aby zawartość takiego słoika nie psuła się,
słoiki powinny byc dokładnie umyte i wyparzone. Można je także po umyciu
potraktować roztworem metabisulfatu sodowego lub potasowego - zostawić aż do
wyschnięcia - następnie wypłukać resztki ciepłą wodą - pozostawienie ich
może nadac zawartości posmaku i zapachu siarkowodoru, czyli "zgniłychj jaj".
Natomiast wekowanie jest to konserwowanie żywności w słojach Wecka -
czyli ze szklanymi pokrywkami, gdzie uszczelką jest pierścień gumowy. W
słojach tych wstępny docisk jest wywierany sprężyną zakładaną na pokrywkę i
kołnierz słoika. Przy nieuszkodzonych krawędziach pokrywki i kołnierzu
słoika oraz równej i nie stwardniałej będź skruszałej gumie uszczelki w
zasadzie jest zamknięty. W tym celu każdorazowo warto kupować nowe
uszczelki. Lub dobrze sprawdzić i wygotować te używane.
|