| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-25 18:28:08
Temat: Turecka pizza PideDzisiaj oglądając Makułowicza nabrałem smak na turecką pizzę (kiedyś takową
jadłem w turcjii)
pogoglowałem trochę znalazłem przepis i zafundowałem sobie i rodzince
,powiem wam rewelacyjnie wyszła polecam każdemu ,a tak apropo całkowicie
zapomniałem ze jest to pizza bez sera i tak super smakuje
Podam przepis może ktoś się skusi i spróbuje
Turecka pizza.--PIDE
liczba porcji: 2
składniki
Ciasto:
0,25 kg maki
0,1 dag drożdży (1/2 torebki drożdży instant zalezy jakiej )
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki wody
Składniki:
0,25 kg polędwicy wołowej ( w orginale jest jagnięcina )drobniutko
posiekanej
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 cebule bardzo drobniutko posiekane
2 duże pomidory obrane ze skóry i drobniutko posiekane
2 łyżki natki pietruszki drobniutko posiekanej
2 ząbki czosnku posiekanego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
0.5 łyżeczki oregano i bazyli
1 łyżka ziaren słonecznika posiekanych
sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z solą i wodą, dodać mąkę, przykryć mokrą ściereczką i
odstawić na30 minut. Podzielić ciasto na dwie części, wyrobić 10 minut ,
lekko rozwałkować na okrągłe placki. Placki przykryć mokrą ściereczką i
zostawić na 30 minut. Wymieszać składniki farszu doprawić. Farsz powinien
mieć taką konsystencję aby dało się ją rozsmarować jeżeli jest za gęsta
można dodać przecieru pomidorowego. Rozciągnąć palcami placki do wielkości
talerza ( 23 cm średnicy i grubości 0,5 cm) odstawić na 5 minut.. Położyć na
formie do pieczenia pizzy, posmarować mlekiem nałożyć farsz, odstawić na 5
minut . Piekarnik rozgrzać do 220 oC piec 20-25 minut aż się zarumieni i
mięso nie będzie surowe. Podawać można na różne sposoby tradycyjnie i
zwinięte w rulonik jak naleśniki.Ja zamiast w piekarniku piekłem pizze w
mikroweli Whirpola z tależem crips na funcji pizza przez 16 minut.
Życze smacznego
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |