| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-09 13:27:44
Temat: Re: Upalne zupy
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj0fm3$g0u$...@n...tpi.pl...
>
> matko, skleroza nie boli, czekajta, już szperam w przepaścistym archiwum
:)
>
> wkn
>
>
już mam:
zupa wiśniowa z naleśnikami:
pół kilo wiśni
6 jaj
4-5 łyżek cukru
szczypta proszku do pieczenia
półrtorej łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
wiśnie umyć, zagotować w litrze wody, przecedzić i przetrzeć przez sito.
Zrobić kogel mogel z czterech żółtek. Ucierać do białości i połączyć z
przetartą schłodzoną zupą.
Resztę jaj roztrzepać, dodając mąkę, proszek i pianę z dwóch białek. Z
ciasta usmażyć cienkie omlety. Gdy przestygną, zerolować je ciasno i
pokroić. Ślimaczki porozkładać na talerzech i zalac zimną zupą.
Ja zupę dodatkowo miksuję blenderem czy jak się ta nakładka na mikser
nazywa, żeby uzyskac smaczną różową pianę.
Syte to to nie jest, ale za to dość orzeźwiające. Można oczywiście wziąc
trochę więcej wiśni i kilka zostawić nie zmiksowanych dla ozdoby i smaku.
wkn :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |