« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-28 06:17:51
Temat: Utylizacja poswiatecznej szynki :-)Witajcie,
chcialam sie podzielic pomyslem na przerob szynki, jesli juz nie mamy
ochoty jesc jej na kanapkach. W sobote zrobilam knedle z nadzieniem
szynkowo - serowym. Ciasto robie niestety na oko, wiec trudno mi podac
proporcje. W kazdym razie gotuje ziemniaki (ok 1 kg, moze 1,5 kg),
rozgniatam tluczkiem, studze, dodaje 2 jajka, pol szklanki kaszy manny i
maki tak ok. 1-1,5 szklanki, tyle, zeby ciasto nie bylo za bardzo
klejace. Z ciasta formuje walki, odkrawam po kawalku, rozklepuje,
nakladam nadzienie, formuje kulki i gotuje.
No ale tu chodzi o nadzienie. Pokroilam szynke (dobra byla, przez tate
zrobiona) w drobna kostke, bylo jej tak ok. 20dkg, ser zolty pikantny
tez w kostke, bylo go troche ponad 10 dkg, do tego 3 porzadne lyzki
pikantnego keczupu, wymieszac i nadzienie gotowe. Po ugotowaniu ser
cudownie sie "ciagnal" i ogolnie rzecz biorac knedle wyszly bardzo smaczne.
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |