Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-01 09:12:44

Temat: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "aga" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie doznalam olsnienia, ze mamy lato i pod zakretkami i innymi
"twistami"
moze byc plesn.
Zaplanowalam sobie dzisiaj rybke po grecku na cieplo w jarzynkach.
I dupa blada, Olej Kujawski z pierwszego tloczenia mial plesn pod
zakretka, co skutecznie odebralo mi apetyt. Dopiero byl kupiony i ta
mysl, ze jeszcze mam go reklamowac . Brrrrrrrrrrrrr.
Zjem to co jest niezawodne. Ziemniaczki z koperkiem i kefirkiem.
W koncu je sie, aby nie zemrzec z glodu, a umilic mozna sobie zycie
inaczej.
Rybke oddam kotom na podworku.
One zjedza na surowo.
I z tym optymistycznym akcentem zycze udanych potrawek wszystkim
kucharzatkom.

Co nieco zawiedziona - aga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-01 09:34:16

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Bardzo rozwazna decyzja Aga, popieram!
To co jest widoczne, to juz koncowe efekty dzialania plesni.
Tu juz zrobila swoje, wiec chce sie rozmnozyc (uproszczenie,
ale IMHO trafne).

Cala reszta zawartosci sloiczka/butelki jest juz zarazona.
Malo tego - byla zarazona juz od pewnego czasu.
Wiec jesli cos plesnieje - wyrzucic calosc.
A jesli nie widac plesni - po zapachu mozna rozpoznac
(tylko nie wyrzucajcie pochopnie serów plesniowych :-) )

Nb. znajomi mówia mi, ze moje palenie papierosów jest
dla mnie szczesciem. Stepia wech, a i tak mam nienaturalnie
czuly. Gdybym nie palil, bodzce "wechowe" by mnie zalatwily.

Zdrówka - Wojtek H.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-01 09:37:49

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aga" <j...@c...pl> wrote in message
news:1151745164.491195.311680@b68g2000cwa.googlegrou
ps.com...
> Wlasnie doznalam olsnienia, ze mamy lato i pod zakretkami i innymi
> "twistami"
> moze byc plesn.
> Zaplanowalam sobie dzisiaj rybke po grecku na cieplo w jarzynkach.
> I dupa blada, Olej Kujawski z pierwszego tloczenia mial plesn pod
> zakretka, co skutecznie odebralo mi apetyt. Dopiero byl kupiony i ta
> mysl, ze jeszcze mam go reklamowac . Brrrrrrrrrrrrr.
> Zjem to co jest niezawodne. Ziemniaczki z koperkiem i kefirkiem.
> W koncu je sie, aby nie zemrzec z glodu, a umilic mozna sobie zycie
> inaczej.
> Rybke oddam kotom na podworku.
> One zjedza na surowo.
> I z tym optymistycznym akcentem zycze udanych potrawek wszystkim
> kucharzatkom.
>
> Co nieco zawiedziona - aga

Usmaz rybki na margarynie, a jeszcze lepiej na masle. Mozesz tez uparowac.
Mozesz przyjechac do mnie na ognisko i cos wymyslimy - byle to nie ryba
maslana lub podobne...
Np. zupe rybna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-01 09:48:30

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "aga" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Wojtek H. napisał(a

> Zdrówka - Wojtek H.

Zdroweczka tez tobie zycze, bo nigdy go za wiele.
W moim pobliskim sklepie, gdzie kupuje najczesciej wciaz sie latem
psuja lodowy.
Dziewczyny maja z tym utrapienie, bo wszystko plynie.
Szczegolnie maslo,ktore jest najbardziej wrazliwe na temperature.
Obawiam sie, ze lato odkrywa jak handel nie jest przygotowany na
spelnienie warunkow przechowywania produktow spozywczych.
IMHO, dotyczy to szczegolnie towarow niskorotacyjnych.
Tak naprawde nawet nie wiemy ile tych toksyn dostaje sie do organizmu,
bo nawet data waznosci to juz nie jest miarodajny wskaznik spozycia.
Pozdrawiam aga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-01 09:55:04

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "aga" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):


> Usmaz rybki na margarynie, a jeszcze lepiej na masle. Mozesz tez uparowac.
> Mozesz przyjechac do mnie na ognisko i cos wymyslimy - byle to nie ryba
> maslana lub podobne...
> Np. zupe rybna.

Rybka juz zjedzona...........przez koty.
Juzem sie zgubila, co do miejsca biesiadowania
Bo przewijaja sie raz Gliwice, albo Nieporet?.
No i ta perspektywa robienia za zastepcza Syle, co ma byc zazdrosna.
Zbyt silna ma osobista tozsamosc. To juz poprzestane na ziemniaczkach
z kerfirkiem. Dzieki ;)))))))))))))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-01 10:00:53

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"aga" <j...@c...pl> wrote in message
news:1151747704.866423.142320@p79g2000cwp.googlegrou
ps.com...

Panslavista napisał(a):


> Usmaz rybki na margarynie, a jeszcze lepiej na masle. Mozesz tez uparowac.
> Mozesz przyjechac do mnie na ognisko i cos wymyslimy - byle to nie ryba
> maslana lub podobne...
> Np. zupe rybna.

Rybka juz zjedzona...........przez koty.
Juzem sie zgubila, co do miejsca biesiadowania
Bo przewijaja sie raz Gliwice, albo Nieporet?.
No i ta perspektywa robienia za zastepcza Syle, co ma byc zazdrosna.
Zbyt silna ma osobista tozsamosc. To juz poprzestane na ziemniaczkach
z kerfirkiem. Dzieki ;)))))))))))))

Gorlice na Podkarpaciu - z 10 lat jak tam nie byłem.
Ale pisałem o Izabelinie - blondynko.
Syli nie ma - gdyby byłą blisko nikt by nie wiedział, że istnieje.
Mam koperek do ziemniaczku, zamiast kefirku - śmietanę i botwinke na
chłodnik...
A rybkę można kupić - 50m od mojej bramy jest sklep...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-01 10:07:00

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e85h8v$c55$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> news:1151747704.866423.142320@p79g2000cwp.googlegrou
ps.com...
>
> Panslavista napisał(a):
>
>
>> Usmaz rybki na margarynie, a jeszcze lepiej na masle. Mozesz tez
>> uparowac.
>> Mozesz przyjechac do mnie na ognisko i cos wymyslimy - byle to nie ryba
>> maslana lub podobne...
>> Np. zupe rybna.
>
> Rybka juz zjedzona...........przez koty.
> Juzem sie zgubila, co do miejsca biesiadowania
> Bo przewijaja sie raz Gliwice, albo Nieporet?.
> No i ta perspektywa robienia za zastepcza Syle, co ma byc zazdrosna.
> Zbyt silna ma osobista tozsamosc. To juz poprzestane na ziemniaczkach
> z kerfirkiem. Dzieki ;)))))))))))))
>
> Gorlice na Podkarpaciu - z 10 lat jak tam nie byłem.
> Ale pisałem o Izabelinie - blondynko.
> Syli nie ma - gdyby byłą blisko nikt by nie wiedział, że istnieje.
> Mam koperek do ziemniaczku, zamiast kefirku - śmietanę i botwinke na
> chłodnik...
> A rybkę można kupić - 50m od mojej bramy jest sklep...

Przepraszam, pospieszyłem się i narobiłem literówek...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-01 10:28:46

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Użytkownik aga <j...@c...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@7...googlegr
oups.com...

(...)
> Tak naprawde nawet nie wiemy ile tych toksyn dostaje sie do organizmu,
> bo nawet data waznosci to juz nie jest miarodajny wskaznik spozycia.

Ależ oczywiście! _Nigdy_ nie była!

Data przydatności (z niezrozumiałej miłości do amerykanizmów
nazywana coraz częściej "najlepsze przed" )
dotyczy produktu przechowywanego w warunkach określonych
przez producenta.
To oznacza, że ani Ty, ani producent nie wie, jak produkt
był przechowywany w hurtowni/sklepie. I nikt nie bierze żadnej
odpowiedzialności (to klient musi udowodnić, że zachował
wszelkie warunki przechowywania - stronom, czyli
sklepowi, hurtownikowi i producentowi).
Czyli - wszystko na własną odpowiedzialność.

I tak np. lody (te w czekoladzie) po doprowadzeniu do
temp. otoczenia i następnie zamrożone - nadal są lodami
wyglądającymi normalnie.
Ale już znacznie bardziej niebezpiecznymi dla zdrowia.
Jak się zatrujesz - walcz o swoje na swój koszt!

Zrobiłem takie doświadczenie i lody w polewie czekoladowej
są już dla mnie trefne. W ogóle nie wymagają transportu
w zamrażarkach. Można je zamrozić powtórnie dopiero w sklepie
i obsługa sklepu nawet nie będzie o tym wiedziała.

Ale producenci też są zabawni - dla mnie hitem jest tatar pewnej firmy
(taki w plastikowym ubranku - jak kiełbasa):
"Spożywać po obróbce termicznej" - malutkimi, ledwo czytelnymi
literami, a jakże. Tatar po obróbce termicznej to nie tatar, ale jeśli
zachorujesz - było napisane żeby smażyć/gotować/piec ?
Było, więc o co chodzi?


Z drugiej strony - nie jestem zwolennikiem całkowicie sterylnej
żywności - co nas nie zabije, to...
:-)

Zdrówka - Wojtek H.
PS. To "zdrówka" to hasło, po którym na newsach jestem
rozpoznawalny bardziej niż po innych cechach. Mimo tego
zdrówka wszystkim życzę.
W.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-01 10:37:16

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Użytkownik aga <j...@c...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@p...googleg
roups.com...

Parę osób będzie Ci wdzięcznych, jeśli nie będziesz odpowiadała temu
człowiekowi.
Musisz - odpowiadaj mu na priva.
OK?

Zdrówka - Wojtek H.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-03 10:05:14

Temat: Re: Uwaga na plesn!!!!!!!!!!!!!
Od: kaldachar <kaldachar(kaldachar)\"@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


--------------------------
/| /| | |
||__|| | PROSIMY NIE KARMIĆ |
/ O O\__ |
/ \ TROLLA |
/ \ \ |
/ _ \ \ ----------------------
/ |\____\ \ ||
/ | | | |\____/ ||
/ \|_|_|/ | __||
/ / \ |____| ||
/ | | /| | -->
| | |// |____ -->
* _ | |_|_|_| | \-/
*-- _--\ _ \ // |
/ _ \\ _ // | /
* / \_ /- | - | |
* ___ c_c_c_C/ \C_c_c_c____________

--
Pozdrawiam

kaldachar(.......)@interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kurczak z rożna - jakie przyprawy?
Wybaczcie, ale są tacy którzy lubią o mnie deliberować...
Robot z dobrą sokowirówką
Nie karmić trola, ale kto to jest?
Propozycje na weekend vol. 1

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »