Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Uważajcie co jecie!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Uważajcie co jecie!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-15 13:10:58

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok wrote:

> a jak jest po polsku koperwas miedziany, bo jakoś nie mogę
> skontaktować drania?

Dawna nazwa zwyczajowa - pięciowodny siarczan miedzi(II) CuSO4x5H2O .

> Poza tym, jak wiadomo życie jest szkodliwe dla zdrowia i zawsze kończy
> się śmiertelnie.

Zycie (parafrazujac) jest smiertelna choroba przenoszona droga plciowa....
;)

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-15 13:17:18

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> jeżeli oblejemy kawałeczki takiego farbowanego mięsa monopolowym
> spirytusem w kieliszku, to anilinowe barwniki przejdą do spirytusu,
> który się zabarwi; w drugim kieliszku trzeba oblać mięso rozwodnioną
> na pół gliceryną, która po pewnym czasie zafarbuje się, o ile mięso
> posiada koszenilę.

Koszenila zdaje sie nie jest szkodliwa? Sluzy do "dobarwiania" sokow i
jogurtow i wystepuje w skladzie produktu.
Co prawda wegeterianie sie wzdragaja, bo to wyciag z jakichs robaczkow, ale
obecnosc tego w miesie i tak ich chyba nie wzruszy ;).

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:19:01

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c349ks$h8q$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Magdalena W. napisał:
>
>>
>> Dobra, Władysławie drogi, teraz zdradz nam rok napisania tego tekstu,
>> poniewaz styl sugeruje czasy dawniejsze :)
>
> Typuję jakies lata trzydzieste XX w, na co wskazywałaby (poza
> archaizmami) pisownia - "obcemi", "żytem palonem"... Nie chce mi się
> teraz sprawdzać, kiedy była zmiana pisowni, ale sądzę, że tekst ma z
> 70 lat z hakiem.

Prace Prof. Serkowskiego pochodzą z początku zeszłego wieku.

>
> Cóż, niektorzy żyja przeszłością ;)

Nie tyle żyją przeszłością, co widzą w niej zwierciadło dla
współczesności, pozwalające nabrać właściwego dystansu do niej i do
strachów, które się dziś panoszą.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:19:03

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Elske" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040315140838654+0100@news.onet.pl...

> Jednak prof. Serkowski zaleca rozważnym i dabjącym o zdrowie rodziny
> gospodyniom zaopatrzenie się przynajmniej w azotan srebra, chloroform,
> roztwór chromianu potasu, alkohol amylowy, wodę siarkowodorową, kwas
> siarkowy, ług potasowy, amoniak i papierki lakmusowe, a nadto kilka
> szklanych cylindrów, areometr i przyrząd Gerbera. Szczegóły można
> znaleźć w pracach profesora, zwłaszcza "Fałszowanie produktów
> spżywczych", "O badaniu produktów spożywczych", "Mleko i mleczarstwo"
>
Władysławie - wybacz - uwielbiam Twoje przepisy, jednak co do tej wypowiedzi
to ROTFL

--
Pozdrawiam, Elske
GG# 5141425

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:22:29

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c34ahm$h78$1@nemesis.news.tpi.pl> Anna Ladorucka wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
>> jeżeli oblejemy kawałeczki takiego farbowanego mięsa monopolowym
>> spirytusem w kieliszku, to anilinowe barwniki przejdą do spirytusu,
>> który się zabarwi; w drugim kieliszku trzeba oblać mięso rozwodnioną
>> na pół gliceryną, która po pewnym czasie zafarbuje się, o ile mięso
>> posiada koszenilę.
>
> Koszenila zdaje sie nie jest szkodliwa? Sluzy do "dobarwiania" sokow i
> jogurtow i wystepuje w skladzie produktu.

Jak to nie, przecież to E-120, a wszystko co E, to natychmiast zabija a
dodatkowo pozbawia wzroku i płodności!!!

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:22:30

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Elske" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c34964$f4h$1@inews.gazeta.pl...
> Elske napisał(a):

>W końcu karmimy tym dzieci, które powinny zdrowo przeżyć
> znacznie dłuższy czas niż my, dorośli.

Waldku, organizm ludzki ma tę cudowną cechę, że się przystosowuje.
Podejrzewam, że pierwszy lepszy średniowieczny rycerz po przeniesieniu
powiedzmy do Nowego Jorku zmarłby w ciągu paru dni z powodu niedotlenienia,
rozstroju żołądka oraz ogólnego przemęczenia organizmu. A wspólcześni
Nowojorczycy żyją i nawet nieźle się mają ;-)
Nie popadajmy w paranoję ;-)

--
Pozdrawiam, Elske
GG# 5141425

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:23:59

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Elske" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040315141903524+0100@news.onet.pl...

> Nie tyle żyją przeszłością, co widzą w niej zwierciadło dla
> współczesności, pozwalające nabrać właściwego dystansu do niej i do
> strachów, które się dziś panoszą.
>
A no to zwracam honor :-)

--
Pozdrawiam, Elske
GG# 5141425

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:24:56

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Elske" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040315141903524+0100@news.onet.pl...

> Nie tyle żyją przeszłością, co widzą w niej zwierciadło dla
> współczesności, pozwalające nabrać właściwego dystansu do niej i do
> strachów, które się dziś panoszą.
>
A no to zwracam honor :-)

--
Z całem szacunkem, Elske
GG# 5141425

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:26:53

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
>
> Jak to nie, przecież to E-120, a wszystko co E, to natychmiast zabija
> a dodatkowo pozbawia wzroku i płodności!!!
>
Ciesze sie, ze zamiesciles ten tekst. Przynajmniej wiadomo, ze aktualne
praktyki "uszlachetniania" zywnosci nie sa czyms nowym i nie ma co pod tym
wzgledem psioczyc na zle czasy... Moze technologia poszla do przodu i mozna
wprowadzic wiecej wody do miesa niz kiedys, ale zasada pozostaje ta sama.
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-15 13:33:19

Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Od: "Magdalena W." <e...@N...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości

> Nie tyle żyją przeszłością, co widzą w niej zwierciadło dla
> współczesności, pozwalające nabrać właściwego dystansu do niej i do
> strachów, które się dziś panoszą.
Tak myslalam, ze robisz tu jakas podpuche, mlodziezowo mowiac :)

Pozdrawiam serdecznie!
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Sredniowieczne slodycze
sałatka cesrska
Rozbeft?
Re: Wątróbka
Re: Sredniowieczne slodycze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »