| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 13:36:27
Temat: Re: W jakich produktach "A"Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:26:11 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Meg*, w
wiadomości news:<news:ciruhl$9n3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>> rozumiem ze nalezy to jeść jako dodatek to wszelkiego rodzaju tłuszczów,
>> czy tak ?
>
> no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w tranie,
wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją przełożyć
na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który organizm
rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal do
retinolu, czyli witaminy A.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 13:47:30
Temat: Re: W jakich produktach "A"Użytkownik "Jędrek" <a...@T...onet.pl> napisał
> > Z tego co wiem wynika iż w roślinach zawarta jest tak zwana
prowitamina A,
> > która dopiero spożyta łącznie z tłuszczami zamienia się na witaminę A.
> > Pozdr. - A.
>
> rozumiem ze nalezy to jeść jako dodatek to wszelkiego rodzaju tłuszczów,
czy
> tak ?
>
> Pozdrawiam
> Jędrek
>
Właśnie tak. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego
żeby organizm mógł je przyswoić, w potrawie musi być trochę jakiegoś
tłuszczu - np w sałatce - oliwy z oliwek etc
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 13:47:56
Temat: Re: W jakich produktach "A"Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:51:02 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Nell*, w
wiadomości news:<news:cirvk3$1t75$1@news2.ipartners.pl> zawarł, co
następuje:
> o rany, pięknie wytłumaczone! :) Powiedz proszę, studiujesz/ studiowałaś
> biologię albo chemię? (żeby było wiadomo kogo męczyć w tych kwestiach w
> razie czego he he ... ;>> )
Odgadłaś :) biologia molekularna, trzeci rok.
Na razie jeszcze mało wiem, ale to, co wiem, to zawsze mogę przekazać.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 13:48:52
Temat: Re: W jakich produktach "A"Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:47:30 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Nell*, w
wiadomości news:<news:cirvd5$1stp$1@news2.ipartners.pl> zawarł, co
następuje:
> Właśnie tak. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego
> żeby organizm mógł je przyswoić, w potrawie musi być trochę jakiegoś
> tłuszczu - np w sałatce - oliwy z oliwek etc
Aj, aj, nie, nie.
One są w tym tłuszczu po prostu. Tłuszcz ich nie wyciągnie z papryki, bo w
papryce jest prowitamina. To są dwie drogi.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 13:49:47
Temat: Re: W jakich produktach "A"Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:ywrf6e7g8hoe.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:26:11 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Meg*, w
> wiadomości news:<news:ciruhl$9n3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> >> rozumiem ze nalezy to jeść jako dodatek to wszelkiego rodzaju
> > > tłuszczów, czy tak ?
> >
> > no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
>
> O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
> I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w
> tranie, wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
> W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją
> przełożyć na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który
> organizm rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal
> do retinolu, czyli witaminy A.
dzięki za wyłożenie czarno na białym , teraz wszystko jasne :)))
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 13:51:02
Temat: Re: W jakich produktach "A"Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał
> > no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
>
> O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
> I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w
tranie,
> wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
> W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją
przełożyć
> na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który
organizm
> rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal do
> retinolu, czyli witaminy A.
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> "Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
> choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
o rany, pięknie wytłumaczone! :) Powiedz proszę, studiujesz/ studiowałaś
biologię albo chemię? (żeby było wiadomo kogo męczyć w tych kwestiach w
razie czego he he ... ;>> )
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 13:58:47
Temat: Re: W jakich produktach "A"Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał
> > Właśnie tak. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach,
dlatego
> > żeby organizm mógł je przyswoić, w potrawie musi być trochę jakiegoś
> > tłuszczu - np w sałatce - oliwy z oliwek etc
>
> Aj, aj, nie, nie.
> One są w tym tłuszczu po prostu. Tłuszcz ich nie wyciągnie z papryki, bo
w
> papryce jest prowitamina. To są dwie drogi.
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> "Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
> choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
No i teraz wszystko jasne :) A ja żyłam otumaniona licealnymi regułkami :/
Pozdr
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |