| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-09-26 14:11:48
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 13:30, Bbjk pisze:
> Semifreddo z bezami.
>
> 1. pół litra kremówki (30-36%),
> 2. 2 jajka,
> 3. 6 łyżek drobnego cukru,
> 4.ziarenka z jednej laski wanilii,
> 5. bezy
>
> Jajka ubijasz z 4 łyżkami cukru i wanilią na puszystą, prawie białą
> masę. W osobnej misce ubijasz sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do
> ubitej śmietany dajesz ubite jajka i ostrożnie mieszasz. Wysoką
> tortownicę, garnek lub cokolwiek (u mnie forma babkowa) wykładasz
> folią spożywczą i bezami, przelewasz masę, dodajesz znów bezy. Do
> zamrażarki na 2-3 h.
Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-09-26 14:48:24
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:
>
> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z mascarpone
i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np. lubię
połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na bezie +
owoce zwykle im dobrze wchodzą.
Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny i
konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-09-26 18:07:13
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 12:20, medea pisze:
> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
> obróbki?
> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak przy
okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-09-26 20:09:18
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 16:48, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:
>
>>
>> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
>> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
>
> Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
> utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z
> mascarpone i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np.
> lubię połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na
> bezie + owoce zwykle im dobrze wchodzą.
> Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny
> i konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?
Poeksperymentuję. Może spróbuję z tym karmelem.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-09-26 20:11:42
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 20:07, Paulinka pisze:
>
> Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak
> przy okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)
Gratulacje! To będziesz mieć pachnące życie ;)
--
Ewa
rockmanka z Gitarowej ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-09-27 00:04:45
Temat: Re: Wanilia
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5062d700$0$1313$65785112@news.neostrada.pl...
> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
> obróbki?
> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>
Moździerzyk- i dokładnie rozgnieść.
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-09-27 00:08:01
Temat: Re: Wanilia
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:k3vndc$g5f$2@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-09-26 16:48, Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:
>>
>>>
>>> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
>>> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
>>
>> Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
>> utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z mascarpone
>> i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np. lubię
>> połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na bezie +
>> owoce zwykle im dobrze wchodzą.
>> Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny i
>> konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?
>
> Poeksperymentuję. Może spróbuję z tym karmelem.
Ciekawe sposoby. Ja dotąd rozgniatałem- ale chyba spróbuję sposobu Waldka.
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-09-27 00:08:42
Temat: Re: WaniliaDnia Wed, 26 Sep 2012 12:38:45 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
> W tym celu wanilię rozkrajasz wzdłuż, nasionka
> zdrapujesz nożem (tępym, albo drugą stroną ostrego) i dajesz do
> mleka/śmietany. Po oskrobaniu dajesz też resztę laski, wyławiasz przed
> dalszym procesem produkcyjnym.
To właśnie klasyczny, najpopularniejszy sposób użycia wanilii.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-09-27 06:59:29
Temat: Re: WaniliaDnia 2012-09-26 12:43, obywatel medea uprzejmie donosi:
>
> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
> na krem waniliowy do tortu bezowego.
> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
> tiramisu).
Nie wiem, czy sam krem waniliowy do bezy nie uczyni tortu zbyt słodkim.
Dlatego ja bezowy robię z kremem kawowym (typowy do tiramisu plus mocny
napar kawowy) i, opcjonalnie, z ganaszem z gorzkiej czekolady.
qr.a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-09-27 07:01:42
Temat: Re: WaniliaW dniu 2012-09-26 20:07, Paulinka pisze:
> Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak przy
> okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)
Często mijam Twoją ulicę, pomykając obwodnicą :)
Smaczna nazwa, pewnie nie masz tam komarów. Wiecie, ze aromat waniliowy
lepiej je odstrasza niż te wszystkie śmierdzące specyfiki? Jakieś
niedrogie waniliowe pachnidło (polecam to z YR, bardzo wydajne i dość
ładnie pachnie) lub po prostu zwykły olejek spożywczy i w lesie koniec
ze swędzącymi bąblami.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |