Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wanilia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wanilia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 98


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-09-26 14:11:48

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 13:30, Bbjk pisze:
> Semifreddo z bezami.
>
> 1. pół litra kremówki (30-36%),
> 2. 2 jajka,
> 3. 6 łyżek drobnego cukru,
> 4.ziarenka z jednej laski wanilii,
> 5. bezy
>
> Jajka ubijasz z 4 łyżkami cukru i wanilią na puszystą, prawie białą
> masę. W osobnej misce ubijasz sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do
> ubitej śmietany dajesz ubite jajka i ostrożnie mieszasz. Wysoką
> tortownicę, garnek lub cokolwiek (u mnie forma babkowa) wykładasz
> folią spożywczą i bezami, przelewasz masę, dodajesz znów bezy. Do
> zamrażarki na 2-3 h.

Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-09-26 14:48:24

Temat: Re: Wanilia
Od: Bbjk <b...@g...comspam> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:

>
> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?

Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z mascarpone
i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np. lubię
połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na bezie +
owoce zwykle im dobrze wchodzą.
Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny i
konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-09-26 18:07:13

Temat: Re: Wanilia
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 12:20, medea pisze:
> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
> obróbki?
> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.

Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak przy
okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)


--
Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-09-26 20:09:18

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 16:48, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:
>
>>
>> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
>> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
>
> Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
> utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z
> mascarpone i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np.
> lubię połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na
> bezie + owoce zwykle im dobrze wchodzą.
> Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny
> i konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?

Poeksperymentuję. Może spróbuję z tym karmelem.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-09-26 20:11:42

Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 20:07, Paulinka pisze:
>
> Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak
> przy okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)

Gratulacje! To będziesz mieć pachnące życie ;)

--
Ewa
rockmanka z Gitarowej ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-09-27 00:04:45

Temat: Re: Wanilia
Od: "Chiron" <i...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5062d700$0$1313$65785112@news.neostrada.pl...
> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
> obróbki?
> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>

Moździerzyk- i dokładnie rozgnieść.

--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-09-27 00:08:01

Temat: Re: Wanilia
Od: "Chiron" <i...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:k3vndc$g5f$2@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-09-26 16:48, Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-09-26 16:11, medea pisze:
>>
>>>
>>> Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
>>> będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
>>
>> Nie, nie utrzyma się, jeśli chcesz tort, to sama bita śmietanka się
>> utrzyma albo coś zrób w stylu tzw. dakłasa, czyli śmietanka z mascarpone
>> i karmelem. Albo śmietanka z mascarpone + wariacje, ja np. lubię
>> połączenie bezy z kawą. Jeśli to dla dzieci, to śmietanka na bezie +
>> owoce zwykle im dobrze wchodzą.
>> Albo może hiszpan, czyli śmietanka mocno waniliowa z odrobiną żelatyny i
>> konfiturą na wierzchu, ale to słodyczy zbyt wiele może?
>
> Poeksperymentuję. Może spróbuję z tym karmelem.


Ciekawe sposoby. Ja dotąd rozgniatałem- ale chyba spróbuję sposobu Waldka.

--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-09-27 00:08:42

Temat: Re: Wanilia
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 26 Sep 2012 12:38:45 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):

> W tym celu wanilię rozkrajasz wzdłuż, nasionka
> zdrapujesz nożem (tępym, albo drugą stroną ostrego) i dajesz do
> mleka/śmietany. Po oskrobaniu dajesz też resztę laski, wyławiasz przed
> dalszym procesem produkcyjnym.

To właśnie klasyczny, najpopularniejszy sposób użycia wanilii.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-09-27 06:59:29

Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-09-26 12:43, obywatel medea uprzejmie donosi:
>
> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
> na krem waniliowy do tortu bezowego.
> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
> tiramisu).

Nie wiem, czy sam krem waniliowy do bezy nie uczyni tortu zbyt słodkim.
Dlatego ja bezowy robię z kremem kawowym (typowy do tiramisu plus mocny
napar kawowy) i, opcjonalnie, z ganaszem z gorzkiej czekolady.

qr.a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-09-27 07:01:42

Temat: Re: Wanilia
Od: Bbjk <b...@g...comspam> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-26 20:07, Paulinka pisze:

> Już Ci wszyscy udzielili odpowiedzi, ale chciałam sie pochwalić tak przy
> okazji, że mieszkam teraz przy ul. Waniliowej właśnie :)

Często mijam Twoją ulicę, pomykając obwodnicą :)
Smaczna nazwa, pewnie nie masz tam komarów. Wiecie, ze aromat waniliowy
lepiej je odstrasza niż te wszystkie śmierdzące specyfiki? Jakieś
niedrogie waniliowe pachnidło (polecam to z YR, bardzo wydajne i dość
ładnie pachnie) lub po prostu zwykły olejek spożywczy i w lesie koniec
ze swędzącymi bąblami.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dzieci jedzą śmieci.
Dziwny jogurt
Skrobia
Kuchnia to prawdziwa sztuka :-)
Mleko - biała śmierć.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »