| « poprzedni wątek | następny wątek » |
161. Data: 2010-10-20 03:55:49
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:ump2hb2d0zdb$.rhkf5rhkgq8k$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:29:29 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Użytkownik Panslavista napisał:
>>> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
>>> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>>>> surowego
>>>> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>>>
>>> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
>>
>> Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
>> należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
>
> P. się pomyliło z rumsztykiem chyba.
>
>>
>> A tatar - owszem, najlepsza postać to skrobany, jest też wersja tatara
>> bitego (tłuc młotkiem kuchennym aż się na papkę rozpadnie). Tatar
>> mielony jest zazwyczaj zbyt mazisty - jeśli już w ogóle mielić to przez
>> specjalne sitko do tatara (większe oczka ale mniejsze jak do kiełbas) i
>> najlepiej specjalnym, trójostrzowym nożem (czteroostrzowe za drobno tną).
>
> Raz zrobiłam skrobany - ale mi ręka o mało nie odpadła.
Nie ma ci kto noża poostrzyć?!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
162. Data: 2010-10-20 05:18:59
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:z1hcgktrodoi.s0eu12psa5o1$.dlg@40tude.net...
>> W życiu by mi do głowy nie przyszło, że ktoś może tak wypaczyć i dorobić
>> taką teorię do tak prostej rzeczy.
>
> Dokładnie to samo myślę o Żydach...
Drugi Panslavista. Z grupy poświęconej gotowaniu robi grupę o polityce.
Wypierdalaj f potskokach trollu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
163. Data: 2010-10-20 05:22:30
Temat: Re: Weekendowe smakołyki."Waldemar Maria Pawlak" <w...@w...pl> wrote in message
news:fbce37dc95e2bc95c85adb678db9bbf8@www.curva.com.
..
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:z1hcgktrodoi.s0eu12psa5o1$.dlg@40tude.net...
>
>>> W życiu by mi do głowy nie przyszło, że ktoś może tak wypaczyć i dorobić
>>> taką teorię do tak prostej rzeczy.
>>
>> Dokładnie to samo myślę o Żydach...
>
> Drugi Panslavista. Z grupy poświęconej gotowaniu robi grupę o polityce.
> Wypierdalaj f potskokach trollu.
A podejdź no do płota, Marysiu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
164. Data: 2010-10-20 06:55:33
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4cbdd5f7$0$22815$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-10-19 14:41, Misiek pisze:
>
>> Co nie zmienia faktu ze i jedne i drugie sie gotuje pozniej <rotfl>
>
> To nie ma znaczenia. Jak widać za trudne do zrozumienia.
> Pozostań zatem przy porównaniu z ogórkami.
>
tylko to jest trudne do zrozumienia co:
1. jest zle tlumaczone
2. jest bledne (jak twoje porownanie)
3. jest bzdurne
<lol>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
165. Data: 2010-10-20 08:26:38
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.Dnia Wed, 20 Oct 2010 05:55:49 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:ump2hb2d0zdb$.rhkf5rhkgq8k$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:29:29 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Panslavista napisał:
>>>> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
>>>> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>>>>> surowego
>>>>> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>>>>
>>>> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
>>>
>>> Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
>>> należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
>>
>> P. się pomyliło z rumsztykiem chyba.
>>
>>>
>>> A tatar - owszem, najlepsza postać to skrobany, jest też wersja tatara
>>> bitego (tłuc młotkiem kuchennym aż się na papkę rozpadnie). Tatar
>>> mielony jest zazwyczaj zbyt mazisty - jeśli już w ogóle mielić to przez
>>> specjalne sitko do tatara (większe oczka ale mniejsze jak do kiełbas) i
>>> najlepiej specjalnym, trójostrzowym nożem (czteroostrzowe za drobno tną).
>>
>> Raz zrobiłam skrobany - ale mi ręka o mało nie odpadła.
>
> Nie ma ci kto noża poostrzyć?!
Nie - wyczytałam w Monatowej, że ma być skrobany łyżką, a ambitna jestem
:->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
166. Data: 2010-10-20 08:27:20
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.Dnia Wed, 20 Oct 2010 05:53:44 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:3n0i0sggh4w7.196wm2q6bx31l.dlg@40tude.net...
>
>> Nie - świętokrzyskie gały to takie czarne niewielkie kulki z samych
>> surowych ziemniaków, bez nadzienia.
>
> To tak wolno przerabiasz, aż sczernieją?
Tak - jedną toczę 2 godziny :->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
167. Data: 2010-10-20 08:45:52
Temat: Re: Weekendowe smakołyki."Dariusz K. Ładziak" wrote:
>> O toto mi chodzilo, tylko... 3-4 godzin? Toc ze szpondra trociny zostana...
>> a co to to "oczko" ?
>
> Widać Ikselkowe "powoli" oznacza tzw. "zimne gotowanie" czyli zagotować,
> odstawić i trzymać w temperaturze rzędu 90 stopni bez wrzenia. Ponoć
> znakomite efekty daje choć to zabawa dla cierpliwych - czasy gotowania
> mięsa wychodzą właśnie takie.
No przecież właśnie tak się rosół gotuje. 3-4 godziny na małym ogniu to
minimum.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
168. Data: 2010-10-20 08:47:34
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:29:29 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Użytkownik Panslavista napisał:
>>> "Misiek"<p...@o...pl> wrote in message
>>> news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>>> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
>>>> surowego miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
>>>
>>> Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.
>>
>> Befsztyk w ogóle nie powinien być z mięsa rozdrabnianego. Befsztyka nie
>> należy nawet młotkiem rozbijać - rozgniata się go ręką!
>
> P. się pomyliło z rumsztykiem chyba.
Chyba nie, przecież mięsa na rumsztyk się nie skrobie, tylko rozbija. Ale
może jest jakaś odmiana skrobana.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
169. Data: 2010-10-20 08:49:18
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.Dnia Wed, 20 Oct 2010 10:45:52 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> "Dariusz K. Ładziak" wrote:
>
>>> O toto mi chodzilo, tylko... 3-4 godzin? Toc ze szpondra trociny zostana...
>>> a co to to "oczko" ?
>>
>> Widać Ikselkowe "powoli" oznacza tzw. "zimne gotowanie" czyli zagotować,
>> odstawić i trzymać w temperaturze rzędu 90 stopni bez wrzenia. Ponoć
>> znakomite efekty daje choć to zabawa dla cierpliwych - czasy gotowania
>> mięsa wychodzą właśnie takie.
>
> No przecież właśnie tak się rosół gotuje. 3-4 godziny na małym ogniu to
> minimum.
No oczywiście, że minimum. Ale do przyjęcia tutaj, gdzie fajerek nie ma
prawie nikt poza mną... Ja gotuję rosół znacznie dłużej, ale podejrzałam,
ze większość osób gotuje godzinę - dwie, z małej ilości mięsa i tę
jasnożółtą wodę podaje jako rosół - a w niej 5 oczek na krzyż....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
170. Data: 2010-10-20 08:59:00
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:w0c9c1buerrb.1w2hvd5fn4cu2.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 20 Oct 2010 05:53:44 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:3n0i0sggh4w7.196wm2q6bx31l.dlg@40tude.net...
>>
>>> Nie - świętokrzyskie gały to takie czarne niewielkie kulki z samych
>>> surowych ziemniaków, bez nadzienia.
>>
>> To tak wolno przerabiasz, aż sczernieją?
>
> Tak - jedną toczę 2 godziny :->
Najszybciej ciemnieją przy tarciu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |