| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-31 13:43:35
Temat: Wino z Jablek i gruszek?Witajcie!
W sobote zrobilem wino jak w temacie.
Przepis mam z takiej starej, juz rozsypujacej sie ksiazki mojego dziadka.
Twierdzi autor, ze trudno sie klaruje , ale warto poczekac bo wynik bedzie
wysmienity!
Nie wiem tylko czy dodatkowo zakwaszac wino i ewentualnie jak to sprawdzic?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-31 22:03:50
Temat: Re: Wino z Jablek i gruszek?On Mon, 31 Jul 2000 13:43:35 GMT, "PiotrSkoneczko"
<s...@l...tpsa.pl> wrote:
>Witajcie!
>
>W sobote zrobilem wino jak w temacie.
>Przepis mam z takiej starej, juz rozsypujacej sie ksiazki mojego dziadka.
>Twierdzi autor, ze trudno sie klaruje , ale warto poczekac bo wynik bedzie
>wysmienity!
>Nie wiem tylko czy dodatkowo zakwaszac wino i ewentualnie jak to sprawdzic?
Wino z samych gruszek zakwasic trzeba bezwzglednie. Jablkowo -
gruszkowe - w zaleznosci od proporcji owocow i kwasnosci jablek. Jesli
byly malo kwasne - troche trzeba.
A jak sprawdzac - mozna w/g madrych ksiazek robic analizy zawartosci
kwasow nielotnych, badac pH, mozna tez - jak sie ma odpowiednia wprawe
- robic to po prostu na smak. generalnie moszcz musi byc wyczuwalnie
kwaskowaty choc nie zajzajerowaty.
A z klarowaniem - klej rybi, zelatyna...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |