| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-25 16:43:23
Temat: Witam i o risotto pytam :)
Witam,
to mój debiut na pl.rec.kuchnia. Od jakiegos czasu czytam grupę z ukrycia
ale teraz postanowiłam się ujawnić i coś skrobnąć :) Mistrzem gotowania
jeszcze nie jestem (i jeszcze dłuuugo nie będę, zresztą póki co nie jestem
nawet gospodynią domu) ale od czasu do czasu lubię coś upichcić. Nie umiem
ugotować żadnej, nawet najłatwiejszej zupy ale za to potrafie zrobić
calzone, upiec pizzę czy ciasto drozdzowe. Ogólnie tragicznie nie jest ale
mogłoby być lepiej i mam nadzieje, że lektura tej grupy pomoże mi rozwinąć
mój ukryty talent kulinarny ;P
A teraz pytanie: kilka razy zdarzyło mi się jeść gdzieś w knajpie risotto
z warzywami (jestem wege) i tak mi to zasmakowalo, ze postanowilam zrobic to
w domu. Szukałam przepisów na necie i znalazlam kilka ale mimo to nie wiem
za bardzo jak poradzić sobie z ryżem bo chyba są różne metody jego
przygotowania. Jedno risotto, które jadłam było bardzo lekkie, delikatne, w
ogóle nie tłuste a ryż był baaardzo sypki (wydaje mi się, że moze był
prażony ale znowu przepisu na risotto z ryżem prażonym nie znalalam). Ryż
był biały, warzywa gotowane a wszystko w kształcie półkuli (odciśnięte od
miski). Innym razem ryż był żółtawy i trochę tlusty podobnie jak warzywa -
pewnie bylo to już przyrządzane na patelni. Możecie mi podpowiedzieć jak
przygotować 2 warianty ryżu - raz żeby był sypki i delikatny a innym razem -
troszke bardziej tlusty i zeby nadawał się na risotto?
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
Ania
--
"...przecież każdy chyba chce
aby trwało
jego życie jak muzyka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-25 23:49:39
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :)
Le jeudi 25 novembre 2004 ŕ 17:43:23, vous écriviez :
> to mój debiut na pl.rec.kuchnia.
:)
> A teraz pytanie: kilka razy zdarzyło mi się jeść gdzieś w knajpie risotto
> z warzywami (jestem wege) i tak mi to zasmakowalo, ze postanowilam zrobic to
> w domu. Szukałam przepisów na necie i znalazlam kilka ale mimo to nie wiem
> za bardzo jak poradzić sobie z ryżem bo chyba są różne metody jego
> przygotowania. Jedno risotto, które jadłam było bardzo lekkie, delikatne, w
> ogóle nie tłuste a ryż był baaardzo sypki (wydaje mi się, że moze był
> prażony ale znowu przepisu na risotto z ryżem prażonym nie znalalam).
Normalne. Risotto robi sie ze specjalnego ryzu, ktory wlasnie to
wrazenie "lekkosci" daje, ryz nazywa sie "arborio" i, ogolnie mowiac,
nielatwo go znalezc :-(
Podstawowe risotto to ryz arborio gotowany w rosole.
> Ryż
> był biały, warzywa gotowane a wszystko w kształcie półkuli (odciśnięte od
> miski). Innym razem ryż był żółtawy i trochę tlusty
Najprawdopodobniej najprostsze risotto (arborio na rosole) z
szafranem.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 06:10:25
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :)A ryby jesz ?
Ja mam w domu zawsze (przynajmniej się staram) awaryjne danie na ciepło.
Risotto - ryż na rosole rybnym, do tego jak już ryż jest gotowy dodaję
zielony groszek lub czerwoną fasolę z puszki i tuńczyka z puszki + makrelę z
puszki lub śledzia z puszki - wszstkie puszki w oleju. Oczywiście przyprawy
wedlug uznania. Na wirzch tarty ser. Tuńczyk lepiej w kawałkach a nie
sałatkowy .
--
_______________________
http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________
Użytkownik "Ania" <a...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:co52ch$34d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Witam,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 08:39:15
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :)Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Normalne. Risotto robi sie ze specjalnego ryzu, ktory wlasnie to
> wrazenie "lekkosci" daje, ryz nazywa sie "arborio" i, ogolnie mowiac,
> nielatwo go znalezc :-(
Jako że adres pytającej o risotto był wrocławski, pozwolę sobie
podpowiedzieć, że w Epi (www.epi.com.pl, ul. Swobodna) mają bardzo bogaty
wybór ryżu. W tym ten na risotto, na razie go tylko kupiłam, ale może w końcu
spróbuję ugotować :)
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 14:59:39
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :) Użytkownik Atunia <a...@W...gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Jako że adres pytającej o risotto był wrocławski, pozwolę sobie
> podpowiedzieć, że w Epi (www.epi.com.pl, ul. Swobodna) mają bardzo
bogaty
> wybór ryżu. W tym ten na risotto, na razie go tylko kupiłam, ale może w
końcu
> spróbuję ugotować :)
Dzięki :) Zajrzę do EPI i pokombinuje w weekend z tym ryżem, mam nadzieje,
że wyjdzie mi cos zjadliwego ;)
Pozdr
Ania
--
"...przecież każdy chyba chce
aby trwało
jego życie jak muzyka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 15:03:49
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :) Użytkownik Pepek <p...@d...friko3.onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> A ryby jesz ?
No niby jem, ale raczej z przymusu niż z wlasnej woli
> Ja mam w domu zawsze (przynajmniej się staram) awaryjne danie na ciepło.
> Risotto - ryż na rosole rybnym, do tego jak już ryż jest gotowy dodaję
> zielony groszek lub czerwoną fasolę z puszki i tuńczyka z puszki +
makrelę z
> puszki lub śledzia z puszki - wszstkie puszki w oleju. Oczywiście
przyprawy
> wedlug uznania. Na wirzch tarty ser. Tuńczyk lepiej w kawałkach a nie
> sałatkowy .
Hmm, chyba bym troszkę zmodyfikowala i byloby dla mnie oki - dodam wiecej
warzyw (kukurydze, papryke - to napewno) a daruję sobie śledzia i może
makrelę i powinno być grejt!
Dzięki!
Pozdrawiam
Ania
--
"...przecież każdy chyba chce
aby trwało
jego życie jak muzyka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 18:15:35
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :)Ale chociaż tuńczyka zostaw :)
--
_______________________
http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________
Użytkownik "Ania" <a...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:conb62$e5i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik Pepek <p...@d...friko3.onet.pl> w wiadomości do grup
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |