Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam i o risotto pytam :)
Date: Fri, 26 Nov 2004 00:49:39 +0100
Lines: 36
Message-ID: <5246036578$20041126004951@ewcia.kloups>
References: <co52ch$34d$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Ewa (siostra Ani) N." <e...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de Bi6Oruj4iXGa01OhdbCfjwcnkakiDEBkymxfOVqw3vJ47cyinw
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <co52ch$34d$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Comment-To: Ania
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222925
Ukryj nagłówki
Le jeudi 25 novembre 2004 ŕ 17:43:23, vous écriviez :
> to mój debiut na pl.rec.kuchnia.
:)
> A teraz pytanie: kilka razy zdarzyło mi się jeść gdzieś w knajpie risotto
> z warzywami (jestem wege) i tak mi to zasmakowalo, ze postanowilam zrobic to
> w domu. Szukałam przepisów na necie i znalazlam kilka ale mimo to nie wiem
> za bardzo jak poradzić sobie z ryżem bo chyba są różne metody jego
> przygotowania. Jedno risotto, które jadłam było bardzo lekkie, delikatne, w
> ogóle nie tłuste a ryż był baaardzo sypki (wydaje mi się, że moze był
> prażony ale znowu przepisu na risotto z ryżem prażonym nie znalalam).
Normalne. Risotto robi sie ze specjalnego ryzu, ktory wlasnie to
wrazenie "lekkosci" daje, ryz nazywa sie "arborio" i, ogolnie mowiac,
nielatwo go znalezc :-(
Podstawowe risotto to ryz arborio gotowany w rosole.
> Ryż
> był biały, warzywa gotowane a wszystko w kształcie półkuli (odciśnięte od
> miski). Innym razem ryż był żółtawy i trochę tlusty
Najprawdopodobniej najprostsze risotto (arborio na rosole) z
szafranem.
Ewcia
--
Niesz
|