Data: 2004-11-25 23:49:39
Temat: Re: Witam i o risotto pytam :)
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le jeudi 25 novembre 2004 ŕ 17:43:23, vous écriviez :
> to mój debiut na pl.rec.kuchnia.
:)
> A teraz pytanie: kilka razy zdarzyło mi się jeść gdzieś w knajpie risotto
> z warzywami (jestem wege) i tak mi to zasmakowalo, ze postanowilam zrobic to
> w domu. Szukałam przepisów na necie i znalazlam kilka ale mimo to nie wiem
> za bardzo jak poradzić sobie z ryżem bo chyba są różne metody jego
> przygotowania. Jedno risotto, które jadłam było bardzo lekkie, delikatne, w
> ogóle nie tłuste a ryż był baaardzo sypki (wydaje mi się, że moze był
> prażony ale znowu przepisu na risotto z ryżem prażonym nie znalalam).
Normalne. Risotto robi sie ze specjalnego ryzu, ktory wlasnie to
wrazenie "lekkosci" daje, ryz nazywa sie "arborio" i, ogolnie mowiac,
nielatwo go znalezc :-(
Podstawowe risotto to ryz arborio gotowany w rosole.
> Ryż
> był biały, warzywa gotowane a wszystko w kształcie półkuli (odciśnięte od
> miski). Innym razem ryż był żółtawy i trochę tlusty
Najprawdopodobniej najprostsze risotto (arborio na rosole) z
szafranem.
Ewcia
--
Niesz
|