Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ania" <a...@b...wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Witam i o risotto pytam :)
Date: Thu, 25 Nov 2004 17:43:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <co52ch$34d$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.dsl.biskupin.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1101401297 3213 80.55.194.147 (25 Nov 2004 16:48:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Nov 2004 16:48:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222872
Ukryj nagłówki
Witam,
to mój debiut na pl.rec.kuchnia. Od jakiegos czasu czytam grupę z ukrycia
ale teraz postanowiłam się ujawnić i coś skrobnąć :) Mistrzem gotowania
jeszcze nie jestem (i jeszcze dłuuugo nie będę, zresztą póki co nie jestem
nawet gospodynią domu) ale od czasu do czasu lubię coś upichcić. Nie umiem
ugotować żadnej, nawet najłatwiejszej zupy ale za to potrafie zrobić
calzone, upiec pizzę czy ciasto drozdzowe. Ogólnie tragicznie nie jest ale
mogłoby być lepiej i mam nadzieje, że lektura tej grupy pomoże mi rozwinąć
mój ukryty talent kulinarny ;P
A teraz pytanie: kilka razy zdarzyło mi się jeść gdzieś w knajpie risotto
z warzywami (jestem wege) i tak mi to zasmakowalo, ze postanowilam zrobic to
w domu. Szukałam przepisów na necie i znalazlam kilka ale mimo to nie wiem
za bardzo jak poradzić sobie z ryżem bo chyba są różne metody jego
przygotowania. Jedno risotto, które jadłam było bardzo lekkie, delikatne, w
ogóle nie tłuste a ryż był baaardzo sypki (wydaje mi się, że moze był
prażony ale znowu przepisu na risotto z ryżem prażonym nie znalalam). Ryż
był biały, warzywa gotowane a wszystko w kształcie półkuli (odciśnięte od
miski). Innym razem ryż był żółtawy i trochę tlusty podobnie jak warzywa -
pewnie bylo to już przyrządzane na patelni. Możecie mi podpowiedzieć jak
przygotować 2 warianty ryżu - raz żeby był sypki i delikatny a innym razem -
troszke bardziej tlusty i zeby nadawał się na risotto?
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
Ania
--
"...przecież każdy chyba chce
aby trwało
jego życie jak muzyka..."
|