Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Własna kiszona kapusta - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Własna kiszona kapusta - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-02 13:03:47

Temat: Własna kiszona kapusta - pytanie
Od: "osinka" <o...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie

Od dwóch lat sama kiszę kapustę kiszoną. Niedawno wyjęłam ubiegłoroczny słoik
pozostawiony "na czarną godzinę". Moja kapusta jest ukiszona, dobra w smaku,
dobrze się sprawuje w bigosie itp., ale ma jedem minus: jest twardawa. Ta ze
sklepu jest jakaś taka miększa w smaku...
Czy tak ma być? Może po zakiszeniu w małym wiaderku i przełożeniu kapusty do
słoików chwilę ją pogotować? Poradźcie, bo nie chcę mieć tego problemu w tym
roku.

Zaznaczam, że kapustę szatkuję b. drobno, dodaję koper, kminek, kiszę jakieś 3-
4 tygodnie w wiaderku 10l., potem przekładam do słoików. Aha, trzymam te słoiki
w domu, odkąd mi ukradli wszystkie przetwory z piwnicy.

Proszę o porady.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-02 13:36:31

Temat: Re: Własna kiszona kapusta - pytanie
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "osinka" <o...@v...pl> napisał w wiadomości
news:42c6.00000572.418785b2@newsgate.onet.pl...
> Witajcie
>
> Od dwóch lat sama kiszę kapustę kiszoną. Niedawno wyjęłam ubiegłoroczny
słoik
> pozostawiony "na czarną godzinę". Moja kapusta jest ukiszona, dobra w
smaku,
> dobrze się sprawuje w bigosie itp., ale ma jedem minus: jest twardawa. Ta
ze
> sklepu jest jakaś taka miększa w smaku...
> Czy tak ma być? Może po zakiszeniu w małym wiaderku i przełożeniu kapusty
do
> słoików chwilę ją pogotować? Poradźcie, bo nie chcę mieć tego problemu w
tym
> roku.
>
> Zaznaczam, że kapustę szatkuję b. drobno, dodaję koper, kminek, kiszę
jakieś 3-
> 4 tygodnie w wiaderku 10l., potem przekładam do słoików. Aha, trzymam te
słoiki
> w domu, odkąd mi ukradli wszystkie przetwory z piwnicy.
>
> Proszę o porady.
>

Wszystko jest OK z twoja kapustką...
nie usprawnisz przepisu ponad to co jest: sól przyprawy...

podobno kwasiarze czekaja az kapusta lekko podwiednie przed zapakowaniem jej
do beczek..
sklepowe czesto są "kiszone" dodatkiem octu ale to nie o to chodzi a objawia
sie to w gotowaniu kapusty
bo jest twarda własnie..

W lubelskim skansenie kisili w tym roku kapuste z dodatkiem maki
zytniej..dla lepszego zakwasu..

może używasz zbyt starej kapusty a potem za krótko ona sie kisi??
ja zwykle po tym jak juz ukisnie ( w mieszkaniu max 2 tygodnie) ładuje to do
lodówki
znacznie lepsza była by chłodna piwnica - ale to nie do uzyskania w bloku..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-02 13:45:54

Temat: Re: Własna kiszona kapusta - pytanie
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===
Ja akurat jestem zadowolony, kiedy mi wyjdzie jędrna i soczysta kapusta. Po
paru tygodniach stania w ciepłym robi się rozlazła i ogólnie bee. Dziwne, że
po tak długim kiszeniu twoja nadal jest twarda.

Teraz mam straszny kłopot, bo jest tak ciepło, że nie można jej schować na
balkonie i męczę się z upychaniem po lodówkach słoikach i nie tylko. A już
zaczyna mi rozmiękać.

Napisz, jak te słoiki przygotowywałaś, że tak ładnie ci się przechowało.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-02 13:55:42

Temat: Re: Własna kiszona kapusta - pytanie
Od: "osinka" <o...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Napisz, jak te słoiki przygotowywałaś, że tak ładnie ci się przechowało.

Wymyłam słoiki w gotującej wodzie, potem dodatkowo wyprażyłam słoiki w
piekarniku, gdy wystygły napakowałam kapusty, wytarłam ładnie brzegi,
zakręciłam, wstawiłam do kartonika i trzymałam do tej pory w chłodnym pokoju. I
tyle. :)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kotlety mielona
zupa zazdrosnej sary
Poomocy? Kto używa...
Temat troszke poboczny - gazeta.
Zakup tostera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »