Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wołowina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wołowina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-05 20:54:01

Temat: Wołowina
Od: "net2" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.


Pozdrawiam
Joanna mająca dość sosów z wołowinki.


PS. Wołowiny pełna lodówka (swojskiej wołowiny od mamy - sprawdzone mięsko)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-05 21:40:55

Temat: Re: Wołowina
Od: "Olka_KN" <o...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja proponuje Chili con carne przyrządzane wg przepisu na opakowaniu
przyprawy o tej samej nazwie. Nadzienie wkładam w tortile. Do tego sos
czosnkowy i sałataka z pekińskiej mmmmmm....
Jutro robie :))))
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 04:40:14

Temat: Re: Wołowina
Od: "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

JA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).

Albo robię wołowinową wersją gulaszu segedyńskiego wg Makłowcza. Czyli w
skrócie gulasz z dużą ilością czosnku i papryki suszonej (szczególnie dużo
słodkiej), może być także świeża, dużo podsmażonej cebulki. Na koniec jak
mięso zdatne już do jedzenia dodaję odciśniętą kapustę kiszoną i wbrew temu
co sugeruje makłowicz czekam tylko aby się kapusta zagrzała. Na talerzu na
to kleks ze śmietany posypany papryką i pszenne pieczywo. W oryginale
Makłowicz podaje wpierzowinę i każe z kapustą dłużej dusić. Mnie lepiej
smakuje z wołowiną a jak dłużej duszę niż do zagrzania kapusty to kapusta
puszcza sok i za bardzo to wszystko przypomina kapuśniak ;)

--
_______________________

http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.788 / Virus Database: 533 - Release Date: 2004-11-01


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 09:00:20

Temat: Re: Wołowina
Od: "Agniecha" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmhkj8$a78$1@news.onet.pl...
> JA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
> dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).
>
Ja tez robie wołowinkę na Makłowicza - w piwie.
Wołowinkę kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy, nastepnie na tym
samym tłuszczyku podsmażamy cebulke pokrojona w półtalarki (ilość cebuli
według uznania). Wszystko przekładamy do osobnego naczynia (solimy i
pieprzymy wg uznania)
Czas na sosik: robimy zasmażkę na pozostałym tłuszczyku i dodajemy 0.5 l
piwa niezbyt gorzkiego, dodajemy tez ze 2 czubate łyżki cukru. Jak sie piwko
zagotuje, sosikiem zalewamy naszą usmażoną wołowinke z cebulą. Przykrywamy i
gotujemy na malutkim ogniu ok 2 - 2.5 godz. często mieszając by cebulka nie
przywarła do dna.
Ja podaje tylko w sposób polecany przez Makłowicza tzn. Kromki chleba
smaruję grubo ostrą musztardą następnie kładę plasterek wołowiny i polewam
sosem. Mniam.
Mojej rodzince smakuje.

Pozdrawiam,

--
Agniecha vel Kyrene
k...@w...pl
smycz 603-547-050
Żeszuf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 18:58:47

Temat: Re: Wołowina
Od: "Netka " <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
>
>
> Pozdrawiam
> Joanna mająca dość sosów z wołowinki.
>
>
> PS. Wołowiny pełna lodówka (swojskiej wołowiny od mamy - sprawdzone mięsko)

szaszłyki ?

Netka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 19:13:06

Temat: Re: Wołowina
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>, "net2" <n...@o...pl>
wrote:

> Witam
> Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.

Jakiej wołowiny?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 19:27:50

Temat: Re: Wołowina
Od: "Netka " <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

a, i oczywiście zrazy zawijane ze słoniną
Netka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 19:41:46

Temat: Re: Wołowina
Od: "alek" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-A378C7.20130606112004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>, "net2" <n...@o...pl>
> wrote:
>
> > Witam
> > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
>
> Jakiej wołowiny?
>
wołowej! Władyś! wołowej
alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 20:05:19

Temat: Re: Wołowina
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > Witam
> > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też
przeszukane.
>
> Jakiej wołowiny?

Fabrycznej!
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.788 / Virus Database: 533 - Release Date: 04-11-01

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-06 21:50:32

Temat: Re: Wołowina
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cmjaqq$l8f$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > > Witam
> > > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też
> przeszukane.
> >
> > Jakiej wołowiny?
>
> Fabrycznej!
> ;-)
Ale o ile wiem to z abryki wychodzi wołowina w postaci polędwicy, karku,
udźca, krzyżowej, pręgi etc.etc, o ogonie i jęzorze nie wspominając.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Im dłuzej gotujesz ... tym twardsze :D
chleb staropolski
Gofry
Majerankiem go?
seler naciowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »