| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-05 20:54:01
Temat: WołowinaWitam
Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
Pozdrawiam
Joanna mająca dość sosów z wołowinki.
PS. Wołowiny pełna lodówka (swojskiej wołowiny od mamy - sprawdzone mięsko)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-05 21:40:55
Temat: Re: WołowinaJa proponuje Chili con carne przyrządzane wg przepisu na opakowaniu
przyprawy o tej samej nazwie. Nadzienie wkładam w tortile. Do tego sos
czosnkowy i sałataka z pekińskiej mmmmmm....
Jutro robie :))))
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 04:40:14
Temat: Re: WołowinaJA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).
Albo robię wołowinową wersją gulaszu segedyńskiego wg Makłowcza. Czyli w
skrócie gulasz z dużą ilością czosnku i papryki suszonej (szczególnie dużo
słodkiej), może być także świeża, dużo podsmażonej cebulki. Na koniec jak
mięso zdatne już do jedzenia dodaję odciśniętą kapustę kiszoną i wbrew temu
co sugeruje makłowicz czekam tylko aby się kapusta zagrzała. Na talerzu na
to kleks ze śmietany posypany papryką i pszenne pieczywo. W oryginale
Makłowicz podaje wpierzowinę i każe z kapustą dłużej dusić. Mnie lepiej
smakuje z wołowiną a jak dłużej duszę niż do zagrzania kapusty to kapusta
puszcza sok i za bardzo to wszystko przypomina kapuśniak ;)
--
_______________________
http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.788 / Virus Database: 533 - Release Date: 2004-11-01
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 09:00:20
Temat: Re: WołowinaUżytkownik "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmhkj8$a78$1@news.onet.pl...
> JA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
> dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).
>
Ja tez robie wołowinkę na Makłowicza - w piwie.
Wołowinkę kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy, nastepnie na tym
samym tłuszczyku podsmażamy cebulke pokrojona w półtalarki (ilość cebuli
według uznania). Wszystko przekładamy do osobnego naczynia (solimy i
pieprzymy wg uznania)
Czas na sosik: robimy zasmażkę na pozostałym tłuszczyku i dodajemy 0.5 l
piwa niezbyt gorzkiego, dodajemy tez ze 2 czubate łyżki cukru. Jak sie piwko
zagotuje, sosikiem zalewamy naszą usmażoną wołowinke z cebulą. Przykrywamy i
gotujemy na malutkim ogniu ok 2 - 2.5 godz. często mieszając by cebulka nie
przywarła do dna.
Ja podaje tylko w sposób polecany przez Makłowicza tzn. Kromki chleba
smaruję grubo ostrą musztardą następnie kładę plasterek wołowiny i polewam
sosem. Mniam.
Mojej rodzince smakuje.
Pozdrawiam,
--
Agniecha vel Kyrene
k...@w...pl
smycz 603-547-050
Żeszuf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 18:58:47
Temat: Re: Wołowina> Witam
> Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
>
>
> Pozdrawiam
> Joanna mająca dość sosów z wołowinki.
>
>
> PS. Wołowiny pełna lodówka (swojskiej wołowiny od mamy - sprawdzone mięsko)
szaszłyki ?
Netka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 19:13:06
Temat: Re: WołowinaIn article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>, "net2" <n...@o...pl>
wrote:
> Witam
> Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
Jakiej wołowiny?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 19:27:50
Temat: Re: Wołowinaa, i oczywiście zrazy zawijane ze słoniną
Netka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 19:41:46
Temat: Re: Wołowina
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-A378C7.20130606112004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>, "net2" <n...@o...pl>
> wrote:
>
> > Witam
> > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też przeszukane.
>
> Jakiej wołowiny?
>
wołowej! Władyś! wołowej
alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 20:05:19
Temat: Re: WołowinaUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > Witam
> > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też
przeszukane.
>
> Jakiej wołowiny?
Fabrycznej!
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.788 / Virus Database: 533 - Release Date: 04-11-01
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 21:50:32
Temat: Re: WołowinaIn article <cmjaqq$l8f$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > In article <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > > Witam
> > > Co można zrobić z wołowiny bo już brak pomysłów, google też
> przeszukane.
> >
> > Jakiej wołowiny?
>
> Fabrycznej!
> ;-)
Ale o ile wiem to z abryki wychodzi wołowina w postaci polędwicy, karku,
udźca, krzyżowej, pręgi etc.etc, o ogonie i jęzorze nie wspominając.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |