Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agniecha" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wołowina
Date: Sat, 6 Nov 2004 10:00:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <cmi3s6$rhs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cmgpa8$rao$1@atlantis.news.tpi.pl> <cmhkj8$a78$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.0.86
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1099731654 28220 80.48.0.86 (6 Nov 2004 09:00:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Nov 2004 09:00:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220748
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmhkj8$a78$1@news.onet.pl...
> JA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
> dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).
>
Ja tez robie wołowinkę na Makłowicza - w piwie.
Wołowinkę kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy, nastepnie na tym
samym tłuszczyku podsmażamy cebulke pokrojona w półtalarki (ilość cebuli
według uznania). Wszystko przekładamy do osobnego naczynia (solimy i
pieprzymy wg uznania)
Czas na sosik: robimy zasmażkę na pozostałym tłuszczyku i dodajemy 0.5 l
piwa niezbyt gorzkiego, dodajemy tez ze 2 czubate łyżki cukru. Jak sie piwko
zagotuje, sosikiem zalewamy naszą usmażoną wołowinke z cebulą. Przykrywamy i
gotujemy na malutkim ogniu ok 2 - 2.5 godz. często mieszając by cebulka nie
przywarła do dna.
Ja podaje tylko w sposób polecany przez Makłowicza tzn. Kromki chleba
smaruję grubo ostrą musztardą następnie kładę plasterek wołowiny i polewam
sosem. Mniam.
Mojej rodzince smakuje.
Pozdrawiam,
--
Agniecha vel Kyrene
k...@w...pl
smycz 603-547-050
Żeszuf
|