Data: 2004-11-06 09:00:20
Temat: Re: Wołowina
Od: "Agniecha" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmhkj8$a78$1@news.onet.pl...
> JA robię albo podsmażoną z cebulką i potem duszoną w piwie a na koniec
> dodaję koncentrat pomidorowy (cebuli musi być dużo aby zagęściła sos).
>
Ja tez robie wołowinkę na Makłowicza - w piwie.
Wołowinkę kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy, nastepnie na tym
samym tłuszczyku podsmażamy cebulke pokrojona w półtalarki (ilość cebuli
według uznania). Wszystko przekładamy do osobnego naczynia (solimy i
pieprzymy wg uznania)
Czas na sosik: robimy zasmażkę na pozostałym tłuszczyku i dodajemy 0.5 l
piwa niezbyt gorzkiego, dodajemy tez ze 2 czubate łyżki cukru. Jak sie piwko
zagotuje, sosikiem zalewamy naszą usmażoną wołowinke z cebulą. Przykrywamy i
gotujemy na malutkim ogniu ok 2 - 2.5 godz. często mieszając by cebulka nie
przywarła do dna.
Ja podaje tylko w sposób polecany przez Makłowicza tzn. Kromki chleba
smaruję grubo ostrą musztardą następnie kładę plasterek wołowiny i polewam
sosem. Mniam.
Mojej rodzince smakuje.
Pozdrawiam,
--
Agniecha vel Kyrene
k...@w...pl
smycz 603-547-050
Żeszuf
|