Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wybuchowy przecier pomidorowy.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wybuchowy przecier pomidorowy.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-09-17 11:05:48

Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 17 Sep 2008 13:02:06 +0200, lemonka napisał(a):

> Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:gaobc9$pnt$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Mam zagadkę dla starych wyjadaczy domowego przetwórstwa - dlaczego
> psuje
>> mi się przecier pomidorowy? (ciach)
>> Gdzie jest błąd?
>
> Bład tkwi w fizjologii drobnoustrojów. Generalnie mikroby dzielą się na
> przetrwalnikujące i nieprzetrwalnikujące. To, co robisz z przecierem
> zabija formy przetrwalnikujące i stwarza idealne warunki dla
> "kiełkowania" przetrwalników. Dodatkowo niskie pH i beztlenowe warunki
> są idealne dla rozwoju bakterii, głównie tych z rodzaju Bacillus.
> Dlatego albo trzeba zawartość słoików zabezpieczać przed ich rozwojem
> chemicznie (dodatek soli, cukru i octu w odpowiednim stężeniu), albo
> termicznie (pasteryzacja słoika po zamknięciu, czasem nawet
> 3-stopniowa:

Tyndalizacja.

> po zamknięciu słoika, po 12 godzinach od zamknięcia i
> trzecia po 24 godzinach po poprzedniej albo sterylizacja, czyli 20
> minut w temp. 121st., w domu trudna do osiągnięcia nawet w szybkowarze
> ciśnieniowym).

Wystarczy posolić porządnie wodę w szybkowarze. Konserwowałam tak mięso.
Tzn najpierw normalna dwukrotna pasteryzacja, a ostatni, trzeci raz, w
szybkowarze, w mocno osolonej wodzie.
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-09-17 14:08:02

Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Władysław Łoś napisał(a):

> A wygotowane?

Wyprażone

Pozdrawiam
Justyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-09-17 14:10:11

Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

lemonka napisał(a):

Dlatego albo trzeba zawartość słoików zabezpieczać przed ich
> rozwojem chemicznie (dodatek soli, cukru i octu w odpowiednim
> stężeniu), albo termicznie (pasteryzacja słoika po zamknięciu, czasem
> nawet 3-stopniowa:

Ponieważ sól i cukier sie nie sprawdziły, a chcę miec precier z
pomidorów, a nie jakąś mieszankę, to spróbuję drugiego sposobu. Dzięki.

Pozdrawiam
Justyna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pan sraka
co z ostrężyn?
kaczka gotowana
maszyna do kutrowania
płyta indukcyjna - głośność?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »