| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-06 16:52:09
Temat: Wzrost glukoneogenezy na dietach niskoweglowodanowych moze byc preludium do hypergicemii obserwowanej w cukrzycy typu IIhttp://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/90
/8/4496
Cytat z tekstu ang._jezycznej publikacji:
"In obese adolescents, insulin secretory demands were increased regardless of
diet. Failure to increase insulin sensitivity while receiving a high-CHO diet
required a further increase in insulin secretion, which may lead to earlier
ß-cell failure. A low-CHO/high-fat diet resulted in increased gluconeogenesis,
which may be a prelude to the increased glucose production and hyperglycemia
observed in type 2 diabetics."
Niskoweglowodanowa dieta powoduje wzrost glukoneogenezy (czyli endogennej
produkcji glukozy), co moze byc preludium do wzrostu produkcji (endogennej- sic)
glukozy i hyperglicemii obserwowanej w cukrzycy typu II.
Zastosowanie wysokoweglowodanowej diety (u tych wczesniej odchudzonych dieta
niskoweglowodanowa dieta - sic)osob, wymaga dalszego wzrostu zapotrzebowania na
insuline, z uwagi na spadek wrazliwosci na insuline, ktory zostal poglebiony
wlasnie ta wczesniej zastosowana dieta niskoweglowodanowa.
Czyli mozna krotko stwierdzic, iz bledne kolo z niewlasciwie zastosowana
pierwotnie w celach odchudzajacych dieta, zamyka sie i prowadzi do dalszego
poglebienia sie juz istniejacych problemow z nadwaga i stanem zdrowia (efekt
jo_jo analogiczny do tego obserwowanego przy powtwrzanyvch sytematycznie
glodowkach).
Badania przeprowadzono w grupie otylej mlodziezy.
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/90
/8/4496
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |