| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-22 06:26:12
Temat: ZAMIAST... Wiele rodzin nie ma dużych zasobów finansowych a chciałoby urozmaicić
menu świąteczne. I tutaj bardzo dobrze wpisują się nasze polskie,
słowiańskie kluski i to nie tylko z makiem.
Proponuję zamiast ziemniaków zrobienie hałuszek. Ciasto jak na kluski
śląskie z ugotowanych i zmielonych lub przepuszczonych przez praskę
ziemniaków - objętościowo proporcje - 3 szklanki ziemniaków i 1 szklanka
mąki ziemniaczanej, jedno jajko.
Wyrabia się ciasto i lepi kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze
i w ulepionych zagniata się palcem dołeczek. Jest nie tylko ozdobą, ale
powoduje krótsze i równomierne ugotowanie hałuszek.
Do hałuszek można podać kapustę z grzybami, grzyby duszone w poście, a
kiełbasę lub boczek smażony z cebulą po poście.
Hałuszki można zrobić także z bryndzą lub serem twarogowym pokruszonym i
polane przyrumienionym lekko masłem. Można także posypać przyrumienioną na
maśle tartą bułką.
Hałuszki to inaczej gałuszki, czyli kuleczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |