| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-04-08 08:40:29
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"dzong" <dzong@ wiet. com> wrote in message
news:e17qha$8lo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e17qdg$897$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Przyprawiłem tobie rogi? Czy twojemu mężowi?
> a jesteś zdolny do tego?
> SPIEPRZAJ DZIADU!
Poznając charakter to twojemu mężowi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-04-08 10:12:08
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Użytkownik "dzong" <dzong@ wiet. com> napisał w wiadomości
news:e17q3o$7ai$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e17pr8$6f9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Czyli czym chata bogata. Ja piję nawet na zimno, z kubka, wcale nie mając
>> kaca...
> Ale MY mamy kaca czytając twoje wypociny!
> SPIEPRZAJ DZIADU!
> dzong
Uwaga troll. Nie karmić !!!
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-04-08 10:18:18
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e182a6$488$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzong" <dzong@ wiet. com> napisał w wiadomości
> news:e17q3o$7ai$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:e17pr8$6f9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>> Czyli czym chata bogata. Ja piję nawet na zimno, z kubka, wcale nie
>>> mając kaca...
>> Ale MY mamy kaca czytając twoje wypociny!
>> SPIEPRZAJ DZIADU!
>> dzong
>
> Uwaga troll. Nie karmić !!!
>
> MP
Niekoniecznie. To samica trolla...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-04-08 10:55:12
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e182a6$488$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzong" <dzong@ wiet. com> napisał w wiadomości
> news:e17q3o$7ai$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Ale MY mamy kaca czytając twoje wypociny!
>> SPIEPRZAJ DZIADU!
>> dzong
>
> Uwaga troll. Nie karmić !!!
>
Na tej grupie maranie karmi się wszystkich!
dżong
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-04-10 07:01:27
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...Zrobilem test przed Wielakanoca. Wyszedl bardzo pyszny. Postawilem nowy
zakwas co by na Wilkanoc byl juz "mocny". Tydzien czasu powinie wystarczyc.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-04-10 07:19:55
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e1cvsj$n4a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilem test przed Wielakanoca. Wyszedl bardzo pyszny. Postawilem nowy
> zakwas co by na Wilkanoc byl juz "mocny". Tydzien czasu powinie
> wystarczyc.
>
> MP
Wystarczy wtedy, gdy już dobry, zamknąć w butelce i postawić w chłodziarce,
aby spowolnić fermentację, inaczej może nadmiernie skwaśnieć. Ale nawet taki
kwaśny można dać w mniejszej ilości do wody czy rosołu lub gdy wyjdzie
podczas gotowania, zbyt kwaśny wystarczy dodać słodkiej gęstej śmietany.
Wariacje:
Z pośpiechu np. rano jajka są nieugotowane wystarczy wybite wlać
bezpośrednio do żuru część zetnie się w postaci nitek, część będzie w
"kawałku", ale będzie do zjedzenia...
Okrasa może być słoninką stopioną, ze skwarkami, nadają one dodatkowy
smak żurkowi, choć najlepsza jest dowolna wędzonka (najlepsza swojska).
Zalewajka:
Na dudkach (lekkich) - czyli płuckach, ale może być dowolna wołowinka
czy wieprzowinka ugotowac rosół, warzywa w talarki, kostkę, czy jak kto
lubi. Dodać do rosolu ziemniaki w kostkę i gdy będą gotowe włożyć ugotowane
mięso (płucka) pokrojone w kostkę i zalać żurem, zagotować, doprawić...
Barszcz biały na białej kiełbasie:
Ugotować białą kiełbasę na wodzie, wyjąć ją, pokroic w talarki lub nawet
nieco większe romby. Wywar zalać żurkiem, zagotować, zabielić śmietaną. Na
talerze włożyć kawałki kiełbasy, zalac barszczem.
Przyprawy:
Jak na początku wątku, ja dodaję pod koniec gotowania dość dużo majeranku i
wyciskam dwa trzy ząbki czosnku z praski, a z braku takowej siekam czosnek
na drobno, a nawet kroję w plasterki, jak kto ma może dodać zielony
posiekany liść lubczyku, lub pokruszony suchy lubczyk, z braku takowego może
być płynna przyprawa do zup Maggi, a nawet Winiary czy Knorr...
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |