Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Date: Mon, 10 Apr 2006 09:19:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e1d1bg$49d$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0t92p$fvd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e1cvsj$n4a$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbo215.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144654002 4397 83.6.204.215 (10 Apr 2006 07:26:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Apr 2006 07:26:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0615-0, 2006-04-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265358
Ukryj nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e1cvsj$n4a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilem test przed Wielakanoca. Wyszedl bardzo pyszny. Postawilem nowy
> zakwas co by na Wilkanoc byl juz "mocny". Tydzien czasu powinie
> wystarczyc.
>
> MP
Wystarczy wtedy, gdy już dobry, zamknąć w butelce i postawić w chłodziarce,
aby spowolnić fermentację, inaczej może nadmiernie skwaśnieć. Ale nawet taki
kwaśny można dać w mniejszej ilości do wody czy rosołu lub gdy wyjdzie
podczas gotowania, zbyt kwaśny wystarczy dodać słodkiej gęstej śmietany.
Wariacje:
Z pośpiechu np. rano jajka są nieugotowane wystarczy wybite wlać
bezpośrednio do żuru część zetnie się w postaci nitek, część będzie w
"kawałku", ale będzie do zjedzenia...
Okrasa może być słoninką stopioną, ze skwarkami, nadają one dodatkowy
smak żurkowi, choć najlepsza jest dowolna wędzonka (najlepsza swojska).
Zalewajka:
Na dudkach (lekkich) - czyli płuckach, ale może być dowolna wołowinka
czy wieprzowinka ugotowac rosół, warzywa w talarki, kostkę, czy jak kto
lubi. Dodać do rosolu ziemniaki w kostkę i gdy będą gotowe włożyć ugotowane
mięso (płucka) pokrojone w kostkę i zalać żurem, zagotować, doprawić...
Barszcz biały na białej kiełbasie:
Ugotować białą kiełbasę na wodzie, wyjąć ją, pokroic w talarki lub nawet
nieco większe romby. Wywar zalać żurkiem, zagotować, zabielić śmietaną. Na
talerze włożyć kawałki kiełbasy, zalac barszczem.
Przyprawy:
Jak na początku wątku, ja dodaję pod koniec gotowania dość dużo majeranku i
wyciskam dwa trzy ząbki czosnku z praski, a z braku takowej siekam czosnek
na drobno, a nawet kroję w plasterki, jak kto ma może dodać zielony
posiekany liść lubczyku, lub pokruszony suchy lubczyk, z braku takowego może
być płynna przyprawa do zup Maggi, a nawet Winiary czy Knorr...
Smacznego!
|