Data: 2006-04-10 07:19:55
Temat: Re: ZUREK PANSLAVISTY... JUZ CZAS...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e1cvsj$n4a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilem test przed Wielakanoca. Wyszedl bardzo pyszny. Postawilem nowy
> zakwas co by na Wilkanoc byl juz "mocny". Tydzien czasu powinie
> wystarczyc.
>
> MP
Wystarczy wtedy, gdy już dobry, zamknąć w butelce i postawić w chłodziarce,
aby spowolnić fermentację, inaczej może nadmiernie skwaśnieć. Ale nawet taki
kwaśny można dać w mniejszej ilości do wody czy rosołu lub gdy wyjdzie
podczas gotowania, zbyt kwaśny wystarczy dodać słodkiej gęstej śmietany.
Wariacje:
Z pośpiechu np. rano jajka są nieugotowane wystarczy wybite wlać
bezpośrednio do żuru część zetnie się w postaci nitek, część będzie w
"kawałku", ale będzie do zjedzenia...
Okrasa może być słoninką stopioną, ze skwarkami, nadają one dodatkowy
smak żurkowi, choć najlepsza jest dowolna wędzonka (najlepsza swojska).
Zalewajka:
Na dudkach (lekkich) - czyli płuckach, ale może być dowolna wołowinka
czy wieprzowinka ugotowac rosół, warzywa w talarki, kostkę, czy jak kto
lubi. Dodać do rosolu ziemniaki w kostkę i gdy będą gotowe włożyć ugotowane
mięso (płucka) pokrojone w kostkę i zalać żurem, zagotować, doprawić...
Barszcz biały na białej kiełbasie:
Ugotować białą kiełbasę na wodzie, wyjąć ją, pokroic w talarki lub nawet
nieco większe romby. Wywar zalać żurkiem, zagotować, zabielić śmietaną. Na
talerze włożyć kawałki kiełbasy, zalac barszczem.
Przyprawy:
Jak na początku wątku, ja dodaję pod koniec gotowania dość dużo majeranku i
wyciskam dwa trzy ząbki czosnku z praski, a z braku takowej siekam czosnek
na drobno, a nawet kroję w plasterki, jak kto ma może dodać zielony
posiekany liść lubczyku, lub pokruszony suchy lubczyk, z braku takowego może
być płynna przyprawa do zup Maggi, a nawet Winiary czy Knorr...
Smacznego!
|