« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-10-08 06:26:51
Temat: ZacierkiJak się robi zacierki?
Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery w
ten sposób się nie udaje.
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-10-08 10:35:04
Temat: Re: ZacierkiDnia Sun, 7 Oct 2012 23:26:51 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Jak się robi zacierki?
> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery w
ten sposób się nie udaje.
>
> ZZ@private
Pewnie za miękkie ciasto robisz - ono musi być twarde, zeby się łątwo
oddzielało.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-10-08 11:33:47
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
> Jak się robi zacierki?
> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery w
ten sposób się nie udaje.
Ja kiedyś u koleżanki podpatrzyłam i sama też tak parę razy zrobiłam -
bardzo twarde ciasto schłodzić w lodówce, a potem ścierać na tarce na
grubych oczkach wprost do zupy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-10-08 11:45:25
Temat: Re: ZacierkiW dniu poniedziałek, 8 października 2012 13:33:48 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> W dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> > Jak się robi zacierki?
>
> > Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>
> > Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery
w ten sposób się nie udaje.
>
>
>
> Ja kiedyś u koleżanki podpatrzyłam i sama też tak parę razy zrobiłam -
>
> bardzo twarde ciasto schłodzić w lodówce, a potem ścierać na tarce na
>
> grubych oczkach wprost do zupy.
To są zdzierki nie zacierki.
Zacierki babci były utoczone a nie utarte.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-10-08 11:49:43
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-08 13:45, Zbyszek Zarzycki pisze:
> W dniu poniedziałek, 8 października 2012 13:33:48 UTC+2 użytkownik medea napisał:
>> W dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
>>
>>> Jak się robi zacierki?
>>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>>> Pamiętam babcię jak pocierała ciasto ręką i leciały małe, zgrabne a mi ni cholery
w ten sposób się nie udaje.
>>
>>
>> Ja kiedyś u koleżanki podpatrzyłam i sama też tak parę razy zrobiłam -
>>
>> bardzo twarde ciasto schłodzić w lodówce, a potem ścierać na tarce na
>>
>> grubych oczkach wprost do zupy.
> To są zdzierki nie zacierki.
> Zacierki babci były utoczone a nie utarte.
Wydaje mi się, że to tylko kwestia techniki.
Poeksperymentuj z gęstością ciasta.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-10-08 11:56:42
Temat: Re: ZacierkiW dniu poniedziałek, 8 października 2012 13:49:52 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> W dniu 2012-10-08 13:45, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> > W dniu poniedzia�ek, 8 pa�dziernika 2012 13:33:48 UTC+2 u�ytkownik medea
napisaďż˝:
>
> >> W dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> >>
>
> >>> Jak siďż˝ robi zacierki?
>
> >>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>
> >>> Pami�tam babci� jak pociera�a ciasto r�k� i lecia�y ma�e, zgrabne
a mi ni cholery w ten spos�b si� nie udaje.
>
> >>
>
> >>
>
> >> Ja kiedy� u kole�anki podpatrzy�am i sama te� tak par� razy zrobi�am
-
>
> >>
>
> >> bardzo twarde ciasto sch�odzi� w lod�wce, a potem �ciera� na tarce na
>
> >>
>
> >> grubych oczkach wprost do zupy.
>
> > To sďż˝ zdzierki nie zacierki.
>
> > Zacierki babci by�y utoczone a nie utarte.
>
>
>
> Wydaje mi si�, �e to tylko kwestia techniki.
>
> Poeksperymentuj z g�sto�ci� ciasta.
Eksperymentuję circa 20 lat. Nie bangla.
Jak jest za twarde to się kluchy nie toczą, jak jest za miękkie to mam całe łapy
upaprane. Właściwą gęstość siągam (czasami) na dwa-trzy potarcia i koniec.
Chyba czegoś nie wiem.
Aczkolwiek składniki są dwa (woda i mąka).
Może mąka powinna być inna niż pszenna? Tylko żeby smak się nie zmienił.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-10-08 12:00:28
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-08 13:56, Zbyszek Zarzycki pisze:
> Eksperymentuję circa 20 lat. Nie bangla. Jak jest za twarde to się
> kluchy nie toczą, jak jest za miękkie to mam całe łapy upaprane.
> Właściwą gęstość siągam (czasami) na dwa-trzy potarcia i koniec. Chyba
> czegoś nie wiem. Aczkolwiek składniki są dwa (woda i mąka).
Hm, nie dajesz jaja? Powinno być też jajko i sól.
> Może mąka powinna być inna niż pszenna?
Nie sądzę, żeby to była kwestia mąki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-10-08 12:01:20
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-08 14:00, medea pisze:
> W dniu 2012-10-08 13:56, Zbyszek Zarzycki pisze:
>> Eksperymentuję circa 20 lat. Nie bangla. Jak jest za twarde to się
>> kluchy nie toczą, jak jest za miękkie to mam całe łapy upaprane.
>> Właściwą gęstość siągam (czasami) na dwa-trzy potarcia i koniec.
>> Chyba czegoś nie wiem. Aczkolwiek składniki są dwa (woda i mąka).
>
> Hm, nie dajesz jaja? Powinno być też jajko i sól.
>
>> Może mąka powinna być inna niż pszenna?
>
> Nie sądzę, żeby to była kwestia mąki.
Tzn. pszenna jest jak najbardziej OK.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-10-09 20:07:09
Temat: Re: ZacierkiNIe rub tego, nie znam takiego, co by to lubił.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-10-09 20:17:45
Temat: Re: ZacierkiW dniu 2012-10-09 22:07, Stokrotka pisze:
> NIe rub tego, nie znam takiego, co by to lubił.
>
Ja lubiłam, ale jedynie w zupie mlecznej z dynią.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |