Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 24


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-10 10:33:20

Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Grzesiek Fural" <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

no i niestety. wyszedl mi super zakalec. robilem ten zakwas 5 dni, tak jak
bylo w przepisie. zmieszlaem zakwas z maka i wstawilem do piekarnika z
zarowka. przez poltorej godziny nic a nic nie wyroslo. zero ruchu w
piekarniku. pomyslalem, ze moze urosnie podczas pieczenia, ale oczywiscie
chleb byl do wyrzucenia.

pytanie: czy mam zly zakwas? (oczywiscie smierdzi kwasno czyli tak jak
powinien, pojawily sie w czasie jego produkcji bombelki powietrza, wiec cos
tam pracowalo)
czy moze za krotko trzymalem w piekarniku?

pozdrawiam
grzesiek

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-10 10:38:06

Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> W zwiazku z tym mam pytanie, ktore jest tu byc moze zasadnicze. Czy gdy mam
> ciasto i wyrabiam je dodajac odpowiednia ilos cmaki i wyrabiam je a ciasto
> nadal nie odstaje od reki to czy mam je jeszcze wyrabiac czy dodac maki. Czy
> sam proces wyrabiania spowoduje, ze ciasto bedzie tak jak nalezy? Wydaje mi
> sie, ze dodalem za duzo maki.
>

Dodałeś za dużo mąki. Problem w tym Marku, że nie doczytałeś dokładnie z tej
strony którą Ci podałam, chleb z mąki żytniej wyrabia się tylko do połączenia
składników i jeśli jest tylko z mąki żytniej to będzie się kleił i ma się kleić,
pisałam Ci o tym, mąka żytnia ma mniej glutenu, ma natomiast śluzy co wpływa na
konsystencję ciasta, jeśli chcesz się orientować dobrze w temacie to ja niestety
w kilku zdaniach nie jestem w stanie Ci przekazać tego wszystkiego co wiem,
zadanie domowe, przestudiuj dokładnie te strony:

http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=596d7efb65
a42a2dc332070e2f4a79c5
http://chleb.info.pl/

Miłej lektury :) Jak przeczytasz to pytaj, tam są wszystkie informacje któych
potrzebujesz, musisz tylko poszukać.

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-10 10:56:56

Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> no i niestety. wyszedl mi super zakalec. robilem ten zakwas 5 dni, tak jak
> bylo w przepisie. zmieszlaem zakwas z maka i wstawilem do piekarnika z
> zarowka. przez poltorej godziny nic a nic nie wyroslo. zero ruchu w
> piekarniku. pomyslalem, ze moze urosnie podczas pieczenia, ale oczywiscie
> chleb byl do wyrzucenia.
>
> pytanie: czy mam zly zakwas? (oczywiscie smierdzi kwasno czyli tak jak
> powinien, pojawily sie w czasie jego produkcji bombelki powietrza, wiec cos
> tam pracowalo)
> czy moze za krotko trzymalem w piekarniku?
>

Witam

Za mało wiem, z jakiego przepisu robiłeś chleb, ile wyrastał, czy hodowałeś
ciasto zakwaszane, opisz bardziej szczegółowo to postaram się pomóc.

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-10 11:32:00

Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora

> http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=596d7efb65
a42a2dc332070e2f4a79c5
> http://chleb.info.pl/
>
> Miłej lektury :) Jak przeczytasz to pytaj, tam są wszystkie informacje
> któych potrzebujesz, musisz tylko poszukać.
>

Tak myslalem, ze cos pochrzanilem. Przeczytam jeszcze raz uwaznie. W kazdym
razie mam dobry zakwas.

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Forma do tarty - hilfe
Amaretto cakes - szukam
trójkatna forma -gdzie?
Błyskawiczny konkurs!
awokado

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »