| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-04-10 10:33:20
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)no i niestety. wyszedl mi super zakalec. robilem ten zakwas 5 dni, tak jak
bylo w przepisie. zmieszlaem zakwas z maka i wstawilem do piekarnika z
zarowka. przez poltorej godziny nic a nic nie wyroslo. zero ruchu w
piekarniku. pomyslalem, ze moze urosnie podczas pieczenia, ale oczywiscie
chleb byl do wyrzucenia.
pytanie: czy mam zly zakwas? (oczywiscie smierdzi kwasno czyli tak jak
powinien, pojawily sie w czasie jego produkcji bombelki powietrza, wiec cos
tam pracowalo)
czy moze za krotko trzymalem w piekarniku?
pozdrawiam
grzesiek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-04-10 10:38:06
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)> W zwiazku z tym mam pytanie, ktore jest tu byc moze zasadnicze. Czy gdy mam
> ciasto i wyrabiam je dodajac odpowiednia ilos cmaki i wyrabiam je a ciasto
> nadal nie odstaje od reki to czy mam je jeszcze wyrabiac czy dodac maki. Czy
> sam proces wyrabiania spowoduje, ze ciasto bedzie tak jak nalezy? Wydaje mi
> sie, ze dodalem za duzo maki.
>
Dodałeś za dużo mąki. Problem w tym Marku, że nie doczytałeś dokładnie z tej
strony którą Ci podałam, chleb z mąki żytniej wyrabia się tylko do połączenia
składników i jeśli jest tylko z mąki żytniej to będzie się kleił i ma się kleić,
pisałam Ci o tym, mąka żytnia ma mniej glutenu, ma natomiast śluzy co wpływa na
konsystencję ciasta, jeśli chcesz się orientować dobrze w temacie to ja niestety
w kilku zdaniach nie jestem w stanie Ci przekazać tego wszystkiego co wiem,
zadanie domowe, przestudiuj dokładnie te strony:
http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=596d7efb65
a42a2dc332070e2f4a79c5
http://chleb.info.pl/
Miłej lektury :) Jak przeczytasz to pytaj, tam są wszystkie informacje któych
potrzebujesz, musisz tylko poszukać.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-04-10 10:56:56
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)> no i niestety. wyszedl mi super zakalec. robilem ten zakwas 5 dni, tak jak
> bylo w przepisie. zmieszlaem zakwas z maka i wstawilem do piekarnika z
> zarowka. przez poltorej godziny nic a nic nie wyroslo. zero ruchu w
> piekarniku. pomyslalem, ze moze urosnie podczas pieczenia, ale oczywiscie
> chleb byl do wyrzucenia.
>
> pytanie: czy mam zly zakwas? (oczywiscie smierdzi kwasno czyli tak jak
> powinien, pojawily sie w czasie jego produkcji bombelki powietrza, wiec cos
> tam pracowalo)
> czy moze za krotko trzymalem w piekarniku?
>
Witam
Za mało wiem, z jakiego przepisu robiłeś chleb, ile wyrastał, czy hodowałeś
ciasto zakwaszane, opisz bardziej szczegółowo to postaram się pomóc.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-04-10 11:32:00
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)> http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=596d7efb65
a42a2dc332070e2f4a79c5
> http://chleb.info.pl/
>
> Miłej lektury :) Jak przeczytasz to pytaj, tam są wszystkie informacje
> któych potrzebujesz, musisz tylko poszukać.
>
Tak myslalem, ze cos pochrzanilem. Przeczytam jeszcze raz uwaznie. W kazdym
razie mam dobry zakwas.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |