Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas na żurek z pleśnią?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zakwas na żurek z pleśnią?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-06-24 11:51:59

Temat: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: d...@i...pl (DiMU) szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!

Mam pytanie, chcialam swojemu malensku zrobić żurek,ale ponieważ bałam
się na takim ze sklepu, kupiłam mąkę na żurek i zakisiłam w domu.
Zrobiłam wszystko wg przepisu mojej babci i tu właśnie pojawił się
problem, bo z niewyjaśnionych przyczyn weszła mi w ten żurek pleśń.
Do gliniaka dałam mąkę, skórkę z razowego chleba, 2 ząbki czosnku i
całość zalałam chłodną wodą. Stało na blacie pod gazą 4 dni.
Możecie mi powiedzieć, co zrobiłam nie tak, jak trzeba? A może macie
jakies sposoby na ta pleśń? zaznaczam, że glininy garczek przed
użyciem był wyparzony we wrzątku.


--
Pozdrowienia,
DiMU

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-06-24 12:02:36

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"DiMU" <d...@i...pl> wrote in message
news:316224357.20060624135659@interia.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Mam pytanie, chcialam swojemu malensku zrobić żurek,ale ponieważ bałam
> się na takim ze sklepu, kupiłam mąkę na żurek i zakisiłam w domu.
> Zrobiłam wszystko wg przepisu mojej babci i tu właśnie pojawił się
> problem, bo z niewyjaśnionych przyczyn weszła mi w ten żurek pleśń.
> Do gliniaka dałam mąkę, skórkę z razowego chleba, 2 ząbki czosnku i
> całość zalałam chłodną wodą. Stało na blacie pod gazą 4 dni.
> Możecie mi powiedzieć, co zrobiłam nie tak, jak trzeba? A może macie
> jakies sposoby na ta pleśń? zaznaczam, że glininy garczek przed
> użyciem był wyparzony we wrzątku.

Zarodniki pleśni są wszędzie, ale musiało być ich dużo na mące.
Spróbuj zalać przegotowaną wodą płatki owsiane. Bez skórki.
Przykryj spodeczkiem lub małą pokrywką od garnka - pasującą do garnka lub
słoika (ja kiszę w słoiku). Czosnek daję dopiero w kolejnym kiszeniu, gdy
zakwas zaczyna zmieniać smak, pomaga na jakies dwa zakiszenia więcej -
później wszystko od nowa.
Można inaczej - kupic kwas na żurek i gdy dobry użyć jako zaczynu...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-06-24 19:43:05

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "onet.pl" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

DiMU napisał(a):
> Witam wszystkich!
>
> Mam pytanie, chcialam swojemu malensku zrobić żurek,ale ponieważ bałam
> się na takim ze sklepu, kupiłam mškę na żurek i zakisiłam w domu.
> Zrobiłam wszystko wg przepisu mojej babci i tu wła?nie pojawił się
> problem, bo z niewyja?nionych przyczyn weszła mi w ten żurek ple?ń.
> Do gliniaka dałam mškę, skórkę z razowego chleba, 2 zšbki czosnku i
> cało?ć zalałam chłodnš wodš. Stało na blacie pod gazš 4 dni.
> Możecie mi powiedzieć, co zrobiłam nie tak, jak trzeba? A może macie
> jakies sposoby na ta ple?ń? zaznaczam, że glininy garczek przed
> użyciem był wyparzony we wrzštku.
>
>
prawdopodobnie to wina chleba, obecnie dodają różne składniki
ulepszacze, radze zrezygnować z chleba, najlepiej kup żurek na targu i
wykorzystaj już zakwas do dalszego kiszenia
Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-06-25 12:34:09

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 24 Jun 2006 21:43:05 +0200, onet.pl napisał(a):

> prawdopodobnie to wina chleba, obecnie dodają różne składniki
> ulepszacze, radze zrezygnować z chleba, najlepiej kup żurek na targu i
> wykorzystaj już zakwas do dalszego kiszenia

Co maja polepszacze do rzeczy? Wraz z maka dostalo sie do kamionki troche
zwyklego kurzu i po ptokach, jak mawiaja Slazacy. Jesli to byla odrobina
plesni a zurek sie dobrze ukisil, to ja bym sie nią nie przejmowal, tylko
zebral lyzka i gotowal.

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-06-25 15:40:35

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "onet.pl" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek napisał(a):
> Dnia Sat, 24 Jun 2006 21:43:05 +0200, onet.pl napisał(a):
>
>> prawdopodobnie to wina chleba, obecnie dodają różne składniki
>> ulepszacze, radze zrezygnować z chleba, najlepiej kup żurek na targu i
>> wykorzystaj już zakwas do dalszego kiszenia
>
> Co maja polepszacze do rzeczy? Wraz z maka dostalo sie do kamionki troche
> zwyklego kurzu i po ptokach, jak mawiaja Slazacy. Jesli to byla odrobina
> plesni a zurek sie dobrze ukisil, to ja bym sie nią nie przejmowal, tylko
> zebral lyzka i gotowal.
>
no to zycze smacznego brrrrrrrrrrrrrrrrrrr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-06-25 17:00:52

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 25 Jun 2006 17:40:35 +0200, onet.pl napisał(a):

> no to zycze smacznego brrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Brzydzisz sie tez serow plesniowych, tokaju i prosciutto?

Nikt nie mowi, zeby jesc cos co sie zepsulo...

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-06-25 17:12:35

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Maciek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:eft541x0nw4o.shq4utjmsqxw.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 25 Jun 2006 17:40:35 +0200, onet.pl napisał(a):
>
>> no to zycze smacznego brrrrrrrrrrrrrrrrrrr
>
> Brzydzisz sie tez serow plesniowych, tokaju i prosciutto?
>
> Nikt nie mowi, zeby jesc cos co sie zepsulo...

Nie wszystkie pleśnie są nieszkodliwe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-06-26 14:16:06

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e7mg6o$ico$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Nie wszystkie pleśnie są nieszkodliwe.

Ta jest.

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-06-26 14:18:06

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1kdg4fh8e8qpc.d076vh2nxffr$.dlg@40tude.net...
>Jesli to byla odrobina
> plesni a zurek sie dobrze ukisil, to ja bym sie nią nie przejmowal, tylko
> zebral lyzka i gotowal.

Co ty radzisz takie głupoty - to niech lepiej idzie do sklepu i kupi już
gotowca. Myślałam, że już wszyscy mniej więcej chociaż wiedzą czym jest
pleśń - i halo - ona nie siedzi tylko w tym zielonym - pobudka....

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-06-27 18:16:24

Temat: Re: Zakwas na żurek z pleśnią?
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 26 Jun 2006 16:18:06 +0200, Akulka napisał(a):

> Co ty radzisz takie głupoty - to niech lepiej idzie do sklepu i kupi już
> gotowca.

A czemu?

>Myślałam, że już wszyscy mniej więcej chociaż wiedzą czym jest
> pleśń - i halo - ona nie siedzi tylko w tym zielonym - pobudka....

Ja wiem, nawet moze wiecej niz mniej, ale z radoscia pozwole sie
uswiadomic.


--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Multi Chef - czy warto kupić?
Coś do szatkowania, siekania itp.
przypalony garnek !!!!
siema
Wysyp truskawek...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »