Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zapiekanka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zapiekanka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-08-21 16:59:41

Temat: Zapiekanka
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziś na kolację spontaniczna zapiekanka

- 1 duży świeży pomidor
- 100gram suszonych pomidorów
- 2 średnie cebule zwyczajne i jedna czerwona
- 2 tłuste kiełbasy
- 300gram makaronu (ja preferuję zawijaski typu garganelli ale może być także penne,
ważne jest aby
był duży, nitki i malutkie muszelki odpadają)
- szklanka przecieru pomidorowego lub 3/4 słoiczka koncentratu
- porcja sera mozzarella
- 2 plasterki tłustego żółtego sera (np. Gouda)
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka oregano
- łyżeczka majeranku
- szczypta suszonej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 5-6 świeżych listków bazylii

Kiełbasę kroimy wzdłuż a następnie na cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię,
smażymy bez
tłuszczu (kiełbasa ma go wystarczająco dużo) do momentu gdy będzie przyrumieniona.
Następnie wrzucamy pokrojoną w pół-talarki cebulę i smażymy do momentu aż się
zeszkli, można dolać
odrobinkę wody to przyspieszy ten proces i przy okazji usunie nieco siarki z cebuli.
Zostawiamy patelnię na chwilę aby cebula nieco się przypiekła (nie można jej
przypalić bo będzie
gorzka), w tym momencie wstawiamy makaron, do wody dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Gdy
cebula będzie
już przyrumieniona dodajemy pomidora (ze skórką) pokrojonego w drobną kostkę, i
mieszamy do momentu
gdy się rozpuści, i pozostanie sama skórka.

Na patelnię wlewamy cały przecier pomidorowy lub dodajemy koncentrat, w przypadku tej
drugiej opcji
należy dodać odrobinę wody (tutaj także trzeba dusić to nieco dłużej, żeby koncentrat
stracił swój
specyficzny posmak).
Dodajemy przyprawy, i mieszamy do momentu aż całość się nieco zredukuje i będzie
miało konsystencję
bardzo gęstego sosu (musi oblepić makaron). Wrzucamy suszone pomidory, po uprzednim
odsączeniu ich z
oliwy, można je dodać w całości (u mnie ćwiartki) lub pokroić w drobniutką kostkę czy
paski. Pod
koniec tego etapu dodajemy listki bazylii, w całości lub poszatkowane, ja dodaje je w
całości ale
uprzednio rozgniatam je nożem.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i dodajemy go na patelnię, po chwili dodajemy
ser żółty
(tylko!), można pozwolić aby makaron się nieco przypiekł, jak kto lubi. W momencie
gdy ser już się
rozpuści dokładnie mieszamy całość i przekładamy do naczynia żaroodpornego
nasmarowanego wcześniej
oliwą, na wierzch układamy cieniutkie plasterki sera mozzarella i posypujemy
parmezanem, następnie
wstawiamy na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200st, bez przykrycia.

Dodam że ostatni etap czyli zapiekanie w piekarniku nie jest obowiązkowy (niemniej
jednak
zdecydowanie lepiej smakuje po tych kilku minutach w piekle), makaron można podać
wprost z patelni,
mozzarellę wtedy należy dodać podczas smażenia, a parmezanem obsypać po nałożeniu
makaronu na talerz.

Podawać bez dodatków, można przystroić listkiem z bazylii.
Szybkie danie, porcja dla 3-4 osób i jeszcze zostanie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-08-22 21:04:47

Temat: Re: Zapiekanka
Od: "ffiona" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał
> Dziś na kolację spontaniczna zapiekanka
Ale wątrobę to masz chyba ze stali!
Pozdr.
A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-08-23 12:09:05

Temat: Re: Zapiekanka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 22 Aug 2010 23:04:47 +0200, ffiona napisał(a):

> Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał
>> Dziś na kolację spontaniczna zapiekanka
> Ale wątrobę to masz chyba ze stali!

Bez przesady - po prostu zdrową. Moją też póki co niewiele "rusza", dzięki
Bogu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

filet z indyka a la fromage wedzoneaux
Siedzi ktos w lodowkach?
MNIAM, MNIAM !!!
Z makaronu szybko prosto czysto
Smaczny grzyb kania.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »