| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-16 12:35:41
Temat: Złota rosa - sernikWie ktoś jak go się robi?
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-16 14:48:09
Temat: Re: Złota rosa - sernikUżytkownik ElaSz <s...@s...com.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Wie ktoś jak go się robi?
Ja wiem. Jezeli nikt Ci wczesniej nie poda przepisu, to zrobie to
w poniedzialek, gdyz mam go w domu.
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-16 21:15:30
Temat: Re: Złota rosa - sernik
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:98t96g$q0u$1@slimek.man.lublin.pl...
> Użytkownik ElaSz <s...@s...com.pl> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisała:
> > Wie ktoś jak go się robi?
>
> Ja wiem. Jezeli nikt Ci wczesniej nie poda przepisu, to zrobie to
> w poniedzialek, gdyz mam go w domu.
>
> Lilla
>
Czekam!
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-18 18:59:11
Temat: Re: Złota rosa - sernikUżytkownik "ElaSz" <s...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:98t176$oho$1@news.tpi.pl...
| Wie ktoś jak go się robi?
Ja robiłem. Przepis mam z tej grupy, ale niestety nie zanotowałem,
kto go podawał. Gdzieś mam wydruk z danymi. Później podam. Na razie
przepis:
> SERNIK Z ROSA:
> Ciasto:
> 2 1/2 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kostki masła badz margaryny (polecam to pierwsze)
> 2 jajka
> 1 proszek do pieczenia
> Wszystkie skladniki razem wymieszac. Do uprzednio wysmarowanej blachy
> wlozyc ciasto tak aby przylegalo boki i spod formy.
>
> Dalej:
> 1kg sera bialego
> 2cale jajka + 4 zoltka
> 1 szklanka cukru
> 2 budynie waniliowe (polecam bez dodatku cukru)
> 1/2 szklanki oleju
> 2 cukry waniliowe
> 3 szklanki mleka (polecam z kartonu bo jest pasteryzowane)
>
> Przygotowanie:
>
> Cukier + 2jajka i 4 zoltka zmiksowac
> Nastepnie zmielic i dodac bialy ser (caly) dodac tez cala ilosc mleka
> "suchy"budyn i olej.Wszystko zmiksowac tak aby powstala jednolita
> masa.
> Wszystko wstawic do piekarnika i piec ok.45min. w temp.200-220stopni
> Bialka z 4 jajek ubic na sztywna piane potem 6 lyzek cukru
> (nie dodawac cukru do nieubitych jajek bo nie wyjdzie sztywna
> piana-serio).
> Na 15min. przed wyciagnieciem sernika rozlac bialka na ser i ponownie
> wlozyc do pieca.
>
> Zycze smacznego!
>
> A jak upieczecie sernik to zrozumiecie dlaczego nazywa sie "Z ROSA"
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-19 08:05:51
Temat: Re: Złota rosa - sernikJa mam przepis, ktory podawal jakis czas temu na grupe Przemek
Koziarski, jest on bardziej szczegolowy od tego przytaczanego przez
Konrada.
Robilam sernik wg tego przepisu i wyszedl smaczny, zupelnie inny
niz zwykly sernik, tylko troche malo bylo na nim rosy, ale to szczegol,
ktory trzeba dopracowac i moze akurat Tobie sie to uda :)
SERNIK Z ROSA na tortownice 26 cm:
Ciasto:
20 dkg maki
7,5 dkg cukru
7,5 dkg masła
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia, sol.
Masa serowa:
75 dkg sera bialego
15 dkg cukru
150 ml oleju slonecznikowego (musi byc dobry olej)
3 zoltka
1 budyn waniliowy
1 cukier waniliowy
500 ml mleka.
Masa bezowa:
3 bialka
10 dkg cukru.
Wszystkie skladniki ciasta polaczyc ze soba, zagniesc ciasto i odlozyc
na 1 godz. do lodowki. Rozwalkowac ciasto i wlozyc je do uprzednio
wysmarowanej tluszczem tortownicy tak, aby przylegalo do spodu
i bokow formy.
Ser zemlec 2 razy lub jeszcze wygodniej jest kupic juz zmielony ser.
Utrzec zoltka z cukrem, dodac ser, budyn, cukier waniliowy, olej,
dokladnie wymieszac razem, a nastepnie, ciagle mieszajac, powoli
dolewac mleko. Wyjdzie prawie plynna gladka masa, ale tak ma byc :).
Wylac mase serowa na spod z ciasta, wstawic do piekarnika i piec
ok. 45 min. w temp. 175 C.
Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier, jeszcze troche poubijac.
Na 15 min. przed wyjeciem sernika wylozyc na wierzch sztywna
piane z bialek i ponownie wlozyc sernik do piekarnika. Temp. pieczenia
sernika powinna byc teraz nieco nizsza i wynosic ok. 150 C, nalezy
piec sernik jeszcze 15-20 min. Sa to temp. dla piekarnika z termoobiegiem,
w przypadku zwyklego - powinny byc ok. 20 C wyzsze.
Po wyjeciu sernika nalezy wielokrotnie ponakluwac upieczone bialka
np. wykalaczka. Po 1-2 godz. na wierzchu sernika powinny sie pojawic
piekne zlote kuleczki - to wlasnie jest "rosa".
Sernik jest bardzo delikatny w smaku i naprawde go polecam (pewnie
Przemek Koziarski rowniez ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-19 13:08:54
Temat: Odp: Złota rosa - sernikWielkie dzięki - zrobię na pewno
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |