Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Złota rosa - sernik
Date: Mon, 19 Mar 2001 09:05:51 +0100
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 55
Message-ID: <994er9$sbn$1@slimek.man.lublin.pl>
References: <98t176$oho$1@news.tpi.pl> <98t96g$q0u$1@slimek.man.lublin.pl>
<98tvg9$a0h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 984989353 29047 195.117.192.115 (19 Mar 2001 08:09:13
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Mar 2001 08:09:13 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46770
Ukryj nagłówki
Ja mam przepis, ktory podawal jakis czas temu na grupe Przemek
Koziarski, jest on bardziej szczegolowy od tego przytaczanego przez
Konrada.
Robilam sernik wg tego przepisu i wyszedl smaczny, zupelnie inny
niz zwykly sernik, tylko troche malo bylo na nim rosy, ale to szczegol,
ktory trzeba dopracowac i moze akurat Tobie sie to uda :)
SERNIK Z ROSA na tortownice 26 cm:
Ciasto:
20 dkg maki
7,5 dkg cukru
7,5 dkg masła
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia, sol.
Masa serowa:
75 dkg sera bialego
15 dkg cukru
150 ml oleju slonecznikowego (musi byc dobry olej)
3 zoltka
1 budyn waniliowy
1 cukier waniliowy
500 ml mleka.
Masa bezowa:
3 bialka
10 dkg cukru.
Wszystkie skladniki ciasta polaczyc ze soba, zagniesc ciasto i odlozyc
na 1 godz. do lodowki. Rozwalkowac ciasto i wlozyc je do uprzednio
wysmarowanej tluszczem tortownicy tak, aby przylegalo do spodu
i bokow formy.
Ser zemlec 2 razy lub jeszcze wygodniej jest kupic juz zmielony ser.
Utrzec zoltka z cukrem, dodac ser, budyn, cukier waniliowy, olej,
dokladnie wymieszac razem, a nastepnie, ciagle mieszajac, powoli
dolewac mleko. Wyjdzie prawie plynna gladka masa, ale tak ma byc :).
Wylac mase serowa na spod z ciasta, wstawic do piekarnika i piec
ok. 45 min. w temp. 175 C.
Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier, jeszcze troche poubijac.
Na 15 min. przed wyjeciem sernika wylozyc na wierzch sztywna
piane z bialek i ponownie wlozyc sernik do piekarnika. Temp. pieczenia
sernika powinna byc teraz nieco nizsza i wynosic ok. 150 C, nalezy
piec sernik jeszcze 15-20 min. Sa to temp. dla piekarnika z termoobiegiem,
w przypadku zwyklego - powinny byc ok. 20 C wyzsze.
Po wyjeciu sernika nalezy wielokrotnie ponakluwac upieczone bialka
np. wykalaczka. Po 1-2 godz. na wierzchu sernika powinny sie pojawic
piekne zlote kuleczki - to wlasnie jest "rosa".
Sernik jest bardzo delikatny w smaku i naprawde go polecam (pewnie
Przemek Koziarski rowniez ;-)
Pozdrawiam
Lilla
|