Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zna ktos czeski?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zna ktos czeski?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-12 09:14:28

Temat: Zna ktos czeski?
Od: "lukas3339" <l...@g...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Naszlo mnie na Medovnik, znalazlem przepis ale nie wszystko kumama. Czy zna
ktos czeski na tyle dobrze zeby przetlumaczyc przepis znajdujacy sie w
ponizszym linku?
http://www.marianne.cz/clanek/118/medovnik_krok_za_k
rokem.html
Nawet zadnego internetowego translatora czeskiego nie znalazlem :-(
pozdrawiam
lukas3339


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-12 09:48:24

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: mojra <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

lukas3339 wrote:
> Czy zna
> ktos czeski na tyle dobrze zeby przetlumaczyc przepis znajdujacy sie w
> ponizszym linku?
> http://www.marianne.cz/clanek/118/medovnik_krok_za_k
rokem.html


Zapytaj na pl.hum.tlumaczenia


mojra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-12 10:36:17

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

lukas3339 <l...@g...net.pl> napisał(a):

> Naszlo mnie na Medovnik, znalazlem przepis ale nie wszystko kumama. Czy zna
> ktos czeski na tyle dobrze zeby przetlumaczyc przepis znajdujacy sie w
> ponizszym linku?
> http://www.marianne.cz/clanek/118/medovnik_krok_za_k
rokem.html


Przepis jest prosty. Podaj, czego nie rozumiesz.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-12 10:39:16

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: "lukas3339" <l...@g...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Małgorzata Leszczyńska" <g...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:dg3ln0$agm$1@inews.gazeta.pl...
> Przepis jest prosty. Podaj, czego nie rozumiesz.
>

Skladniki rozumiem oprocz dwoch rzeczy: " krupicovy cukr" ( ze cukier to
wiem :-)) ) oraz "vejce". Natomiast jesli chodzi juz o sam przepis to tak
piate przez dziesiate rozumiem wiec jesli nie sprawi Ci klopotu to moglabys
calosc?
Dziękuję i pozdrawiam
lukas3339


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-12 10:42:45

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "lukas3339" <l...@g...net.pl> napisał w wiadomości
news:dg3luj$2uo$1@news.onet.pl...
>
> "Małgorzata Leszczyńska" <g...@W...gazeta.pl> wrote in message
> news:dg3ln0$agm$1@inews.gazeta.pl...
>> Przepis jest prosty. Podaj, czego nie rozumiesz.
>>
>
> Skladniki rozumiem oprocz dwoch rzeczy: " krupicovy cukr" ( ze cukier to
> wiem :-)) ) oraz "vejce". Natomiast jesli chodzi juz o sam przepis to tak
> piate przez dziesiate rozumiem wiec jesli nie sprawi Ci klopotu to
> moglabys calosc?
> Dziękuję i pozdrawiam
> lukas3339

vejce to jajka
a krupicovy cukr to na 90 % obstawiam cukier kryształ

Akna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-09-12 10:43:01

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "lukas3339" <l...@g...net.pl> napisał w wiadomości
news:dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl...
> Naszlo mnie na Medovnik, znalazlem przepis ale nie wszystko kumama. Czy
zna
> ktos czeski na tyle dobrze zeby przetlumaczyc przepis znajdujacy sie w
> ponizszym linku?
> http://www.marianne.cz/clanek/118/medovnik_krok_za_k
rokem.html
> Nawet zadnego internetowego translatora czeskiego nie znalazlem :-(
> pozdrawiam
> lukas3339
>


Najbardziej podoba mi się komentarz na dole

Sladke Hovno :-)

Pozdro
Kri$P

ps przepis bardzo prosty, czego nie rozumiesz?
-
----------------------------------------------------
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl

*** Usuń z adresu co nie potrzebne ***
----------------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-09-12 10:44:50

Temat: Re: Zna ktos czeski?
Od: "lukas3339" <l...@g...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kri$" <u...@l...com> wrote in message
news:dg3m3q$25m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Najbardziej podoba mi się komentarz na dole
>
> Sladke Hovno :-)


:-DDD

> ps przepis bardzo prosty, czego nie rozumiesz?

Patrz moj post wyzej.
pozdrawiam

--
lukas3339


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-09-12 12:40:07

Temat: Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta
Od: "lukas3339" <l...@g...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote in message
news:dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl...
>Príprava
>Vsechny prísady az na mouku smícháme v míse.

Wszystkie skladniki oprocz maki wsypujemy do miski???


>Tu posadíme na hrnec, ve kterém se varí voda, a vse pomocí metlicky sleháme
>v páre.

Postawic na garnku w ktorym gotuje sie woda __________________



>Meli bychom získat smes malinko ridsí konzistence, nez je majonéza.

Chcemy uzyskac konsystencje rzadsza od majonezu.

>Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme testo.

Wsypujemy make i zarabiamy ciasto.


>Rozdelíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vlozíme do
mikrotenových sácku, aby neoschlo.

Dzielimy na 4 czesci i zawijamy w folie spozywcza (??? )
____________________________________ zeby nie wyschlo

>Troubu predehrejeme na 180, horkovzdusnou na 160 stupnu.

______________________________________


>Z dílu testa vyvalujeme na pecicím papíru tenké pláty, které muzeme pro
úhlednost vykrojit poklickou, nebo si na papíru predkreslíme kruh o prumeru
cca 20 cm.


Tutaj cos o tym ze z ciasta wykrawamy kola o srednicy ok. 20cm ( ale nie
wiem czy czegos nie przeoczylem )


> Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, peceme do ruzovozlaté barvy.
> Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.

Strzelam: Kladziemy na blasze na __________ na 3 minuty i pieczemy az do
zbrazowienia, zdejmujemy z papieru i smarujemy kremem.



>Príprava krému: Do kastrulku vlijeme mléko, prisypeme mouku a smes uvedeme
>do varu.

Do _____ wlewamy mleko, zasypujemy maka i ____________________ do goracej
wody (???)


> Za stálého míchání takzvane odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu
> promícháváme do
>vychladnutí, respektive do pokojové teploty.

Nie skumalem nic poza temperatura pokojowa.


>Pak zatreme máslo, které musí být rovnez pokojové teploty - jinak by se
krém srazil - cukr a zloutek.

Maslo ktore musi rowniez miec pokojowa tempreature ( inaczej by sie krem
zwarzyl ??? ) ucieramy z cukrem i zoltkiem


>Jednotlivé pláty testa spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme
>popraskem cukru a sezonním ovocem.

Jednakowe platy ciasta smarujemy kremem i _________ miodownik. Ozdabiamy
cukrem i sezonowym owocem.



--
lukas3339



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-09-12 12:48:02

Temat: Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta
Od: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "lukas3339" <l...@g...net.pl> napisał w wiadomości
news:dg3t1a$la3$1@news.onet.pl...
>
> "lukas3339" <l...@g...net.pl> wrote in message
> news:dg3gvi$kd1$1@news.onet.pl...
>>Príprava
>>Vsechny prísady az na mouku smícháme v míse.
/cut/

A nie prościej posłużyć się polskim przepisen na miodownik ? ;-)

Akna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-09-12 12:49:02

Temat: Re: Zna ktos czeski? - pozmozcie z reszta
Od: "lukas3339" <l...@g...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl> wrote in message
news:dg3te0$r4s$1@inews.gazeta.pl...
>
>
> A nie prościej posłużyć się polskim przepisen na miodownik ? ;-)
>
Nie mam zaufania :-))


--
lukas3339


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dietetycznie ciasto z oliwa ?
Co z pigwy?
Lamb in pepper sauce
0,5 kg malin - co z nimi zrobić?
zostałem słomianym wdowcem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »