Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Znow sie zgubilam..

Grupy

Szukaj w grupach

 

Znow sie zgubilam..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-12 01:14:45

Temat: Znow sie zgubilam..
Od: Tibi <c...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


...szukajac przepisu na takie male,greckie chyba,golabki zawijane w
liscie winogron,a potrzebuje tego przepisu dla przyjaciela,ktory je
uwielbia chcialby sam sobie je zrobic..czy moge prosic o ten przepis
albo link do niego,albo jakikolwiek odsylacz do archiwum,zebym mogla go
odszukac?Patrze i nie widze;))

Z gory dziekuje i pozdrawiam cieplo

Tib


^tibi^

"mamo pomurz chomik uciekl"

Icq 86181173
GG 41717

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-12 12:05:05

Temat: Re: Znow sie zgubilam..
Od: "Mider" <m...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

He he. Wlasnie przywialo mnie z grecji.
Przywiozlem mase przepisow (czasami wywalczonych
niemalze na migi).
Pare jest juz dodanych. Reszta pojawi sie w
najblizszym czasie.

A oto link do przepisu na golabki w lisciu
winogrona
http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=1478&nr79
=62

Mider

http://www.kuchniaonline.pl

Uzytkownik "Tibi" <c...@a...pl> napisal w
wiadomosci news:3AFC8E85.6318138C@atom.pl...
>
> ...szukajac przepisu na takie male,greckie
chyba,golabki zawijane w
> liscie winogron,a potrzebuje tego przepisu dla
przyjaciela,ktory je



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-14 09:29:42

Temat: RE: Znow sie zgubilam..
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Mider

> A oto link do przepisu na golabki w lisciu
> winogrona
> http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=1478&nr79

I jeszcze z gazetki:


"Dolmadakia"

25 dag liści winogron, 1 1/4 szklanki oliwy, 3 duże cytryny

Farsz:
50 dag mięsa wołowo-wieprzowego mielonego, 15 dag ryżu, 20 dag
posiekanej i przesmażonej na oliwie cebuli, 20 dag posiekanej świeżej
cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Marynata:
1 szklanka octu winnego, 2 szklanki oliwy, sok z 4-5 dużych cytryn, 1
łyżeczka soli

Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć z 1 szklanką
przegotowanej i ostudzonej wody. Liście winorośli opłukać, ułożyć w
glinianym garnku, zalać marynatą i pozostawić co najmniej na 48
godzin.

Przygotować farsz: ryż ugotować na sypko i wymieszać z pozostałymi
składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Liście winorośli osączyć z
marynaty i usunąć ogonki. Na każdy liść nakładać po 1 łyżce farszu i
formować gołąbki. Ułożyć je ciasno w płaskim rondlu, zalać oliwą
wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodać tyle wody, żeby
zalewa sięgała do połowy wysokości gołąbków. Następnie przykryć
naczynie i piec gołąbki 30-40 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni C.

Podawać na gorąco lub zimno skropione sokiem z cytryny.
(Kuchnia magazyn dla smakoszy, maj 2001)

Ja od razu powiem, że jadłam to na ciepło, w wersji wege (sam ryż,
lekko rozgotowany, doprawiony zdaje się ziołami prowansalskimi albo
czymś podobnym w smaku) i z sosem zaziki. Niamuśne.

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszona sliwka deserowa
przepisy
Nalesniki
Zapiekanka
RE: Lodowka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »