| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-12 01:14:45
Temat: Znow sie zgubilam..
...szukajac przepisu na takie male,greckie chyba,golabki zawijane w
liscie winogron,a potrzebuje tego przepisu dla przyjaciela,ktory je
uwielbia chcialby sam sobie je zrobic..czy moge prosic o ten przepis
albo link do niego,albo jakikolwiek odsylacz do archiwum,zebym mogla go
odszukac?Patrze i nie widze;))
Z gory dziekuje i pozdrawiam cieplo
Tib
^tibi^
"mamo pomurz chomik uciekl"
Icq 86181173
GG 41717
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-12 12:05:05
Temat: Re: Znow sie zgubilam..He he. Wlasnie przywialo mnie z grecji.
Przywiozlem mase przepisow (czasami wywalczonych
niemalze na migi).
Pare jest juz dodanych. Reszta pojawi sie w
najblizszym czasie.
A oto link do przepisu na golabki w lisciu
winogrona
http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=1478&nr79
=62
Mider
http://www.kuchniaonline.pl
Uzytkownik "Tibi" <c...@a...pl> napisal w
wiadomosci news:3AFC8E85.6318138C@atom.pl...
>
> ...szukajac przepisu na takie male,greckie
chyba,golabki zawijane w
> liscie winogron,a potrzebuje tego przepisu dla
przyjaciela,ktory je
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-14 09:29:42
Temat: RE: Znow sie zgubilam..From: Mider
> A oto link do przepisu na golabki w lisciu
> winogrona
> http://www.kuchniaonline.pl/index.php?id=1478&nr79
I jeszcze z gazetki:
"Dolmadakia"
25 dag liści winogron, 1 1/4 szklanki oliwy, 3 duże cytryny
Farsz:
50 dag mięsa wołowo-wieprzowego mielonego, 15 dag ryżu, 20 dag
posiekanej i przesmażonej na oliwie cebuli, 20 dag posiekanej świeżej
cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Marynata:
1 szklanka octu winnego, 2 szklanki oliwy, sok z 4-5 dużych cytryn, 1
łyżeczka soli
Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć z 1 szklanką
przegotowanej i ostudzonej wody. Liście winorośli opłukać, ułożyć w
glinianym garnku, zalać marynatą i pozostawić co najmniej na 48
godzin.
Przygotować farsz: ryż ugotować na sypko i wymieszać z pozostałymi
składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Liście winorośli osączyć z
marynaty i usunąć ogonki. Na każdy liść nakładać po 1 łyżce farszu i
formować gołąbki. Ułożyć je ciasno w płaskim rondlu, zalać oliwą
wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodać tyle wody, żeby
zalewa sięgała do połowy wysokości gołąbków. Następnie przykryć
naczynie i piec gołąbki 30-40 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni C.
Podawać na gorąco lub zimno skropione sokiem z cytryny.
(Kuchnia magazyn dla smakoszy, maj 2001)
Ja od razu powiem, że jadłam to na ciepło, w wersji wege (sam ryż,
lekko rozgotowany, doprawiony zdaje się ziołami prowansalskimi albo
czymś podobnym w smaku) i z sosem zaziki. Niamuśne.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |