« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-12 09:40:39
Temat: Zupa Cebulowa - KREMWitam
Ma ktos pod reka przepisik???
Ja mam w glowie, ale nie sprawdzany wiec wolalnym zrobic wg przepisu
sprawdzonego.
Pawel
--
ל××××× ×ś× ×××
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-12 10:50:57
Temat: Re: Zupa Cebulowa - KREM> Witam
>
> Ma ktos pod reka przepisik???
> Ja mam w glowie, ale nie sprawdzany wiec wolalnym zrobic wg przepisu
> sprawdzonego.
>
> Pawel
> --
> ל××××× ×ś× ×××
>
kawałek indyka (może być golonka)
włoszczyzna
3/4 kilograma cebuli, 3 zabki czosnku
białe wino (około 2 szklanek)
masełko
przyprawy (sol, pieprz, maggie, kostka smaku koperkowo pietruszkowa KNORRA,
wegeta, czy co tam chcesz i lubisz).
Z mięska i włoszczyzny ugotować wywar.
Cebulę pokroić na piórka, masło rozpuścić na patelni, przesmażyć cebule
pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki, wlać białe wino, odparować, przełożyć
do wywaru, pogotować jakieś 20-30 minut. Doprawić.
Mięsko wyjąc i zjeść lub zostawić dla dziecka, włoszczyznę (albo jej część,
jeśli było dużo) zmiksować z cebulą. Spróbować, doprawić. Zrobić grzanki z
bułeczki i serka żółtego (plasterek serka na plasterek bułeczki i do piekarnika
na 10 minut).
Bardzo dobre. Jak Ci zostanie więcej, co możesz zamrozić,. Właśnie ostatnio
jadłam taką odmrażaną.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-12 16:07:02
Temat: Re: Zupa Cebulowa - KREM
Pawel Hadam wrote:
>
> Witam
>
> Ma ktos pod reka przepisik???
> Ja mam w glowie, ale nie sprawdzany wiec wolalnym zrobic wg przepisu
> sprawdzonego.
Nie jest to krem cebulowy, a raczej klasyczna francuska zupa cebulowa.
Latwo sie robi, jest pyszna i moze postac w lodowce.
Z mojego archiwum:
Zupa Cebulowa
6 srednich lub 4 duze cebule pokroic w plastry, przysmazyc na patelni,
az zloto-brazowe. Przelozyc cebule do granka. Do goracej patelni dodac
pol szklanki wytrawnego, bialego wina, zamieszac, przelac do garnka z
usmazona cebula. Nastepnie dodac do garnka 3 szklanki rosolu, lyzeczke
soli i pol lyzeczki bialego pieprzu. Dusic 20 minut.
Czerstwy, ciemny chleb pokroic na kawalki i na pol. Na dnie
zaroodpornych miseczek ulozyc po pol kawalka chleba. Zalac zupa. Zakryc
zupe plastrem sera, np. gruyere. Zapiec pod opiekaczem az ser zacznie
brazowiec miejscami. Podac natychmiast.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 10:04:48
Temat: Re: Zupa Cebulowa - KREM>
>
Magdaleno B!
Z niejakim zdziwieniem stwierdziłam, ze najwiecej przepisow z grupy kopiuję
tych podpisanych Magdalena Basset. Przyjdzie mi miec książkę kucharska MB, a
tak na marginesie: nie wydałaś już czegoś? Przepisy są sprawdzone, udają sie
zawsze , zupełnie jak u mojej ulubionej Bytnerowiczowej. Absolutnie "kupiona"Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 18:04:11
Temat: Re: Zupa Cebulowa - KREM
d...@p...onet.pl wrote:
>
> >
> >
>
> Magdaleno B!
> Z niejakim zdziwieniem stwierdziłam, ze najwiecej przepisow z grupy kopiuję
> tych podpisanych Magdalena Basset. Przyjdzie mi miec książkę kucharska MB, a
> tak na marginesie: nie wydałaś już czegoś? Przepisy są sprawdzone, udają sie
> zawsze , zupełnie jak u mojej ulubionej Bytnerowiczowej. Absolutnie "kupiona"Qd
Bardzo dziekuje za mile slowa. Ciagle planuje, zapisuje, projektuje, ale
nic nie skonczone, oprocz ksiazeczki dla moich synow, ktora "wydalam" w
zeszlym roku. No coz, w koncu bedzie trzeba wysmyslic maszyne na
rozdwojenie jazni, moze to mi pomoze na wykonanie wszystkich projektow,
ktore pozaczynalam w ciagu ostatnich lat :))))
Nie mowiac o kilku swetrach z jednym rekawem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-15 19:03:05
Temat: Odp: Zupa Cebulowa - KREM<ciach!>
> Nie mowiac o kilku swetrach z jednym rekawem.
Jeżeli zrobisz ten rękaw odpowiednio długi, to może być kamizelka z
szalikiem ;) Zawsze też moższesz podarować taki sweter ZOO. Słoń ucieszy się
z ocieplacza na trąbę ;))
Anka - surrealistyczna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |