« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-14 06:50:05
Temat: Zupa szczypiorkowaHej,
Czy ma ktos pomysl jak zrobic zupke szczypiorkowa?
Dziekuje bardzo za pomoc :)
Pozdrawiam z Gdanska (dzisiaj w kratkę)
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-14 09:23:41
Temat: Re: Zupa szczypiorkowa>
> Czy ma ktos pomysl jak zrobic zupke szczypiorkowa?
>
Oto przepis
6 szklanek wywaru z mięsa, pęczek szczypiorku, 3 duże marchewki, 2 jaja, 2
łyżki masła roślinnego, 2 łyżki mąki, pieprz, sól
Marchewki oskrobać, wypłukać, pokroić w talarki i włożyć do wrzącego wywaru
z mięsa, ugotować. Miękkie wyjąć. W osobnym naczyniu rozgrzać masło i,
mieszając, stopniowo dodawać mąkę, a potem zimny wywar i połowę posiekanego
szczypiorku. Gotować 5 min. Przyprawić solą i pieprzem, włożyć marchewkę,
wymieszać. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Na każdym
talerzu położyć połówkę jaja, wlać zupę, posypać pozostałym szczypiorkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-15 10:07:51
Temat: Re: Zupa szczypiorkowa
Użytkownik "Ewa" <e...@v...pl> napisał w wiadomości
news:63ff.000003ea.411db61c@newsgate.onet.pl...
> Hej,
>
> Czy ma ktos pomysl jak zrobic zupke szczypiorkowa?
>
> Dziekuje bardzo za pomoc :)
> Pozdrawiam z Gdanska (dzisiaj w kratkę)
>
> Ewa
Po co masz robic wystarczy kupic zupe instant ;)
Rodger
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-15 21:48:38
Temat: Re: Zupa szczypiorkowa
Użytkownik "Rodger" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cfncng$sm0$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Ewa" <e...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:63ff.000003ea.411db61c@newsgate.onet.pl...
> > Hej,
> >
> > Czy ma ktos pomysl jak zrobic zupke szczypiorkowa?
> >
> > Dziekuje bardzo za pomoc :)
> > Pozdrawiam z Gdanska (dzisiaj w kratkę)
> >
> > Ewa
>
> Po co masz robic wystarczy kupic zupe instant ;)
>
> Rodger
Jest prawie na 100% przepis taki u nieocenionej Pani Lucyny
Ćwierciakiewiczowej. Ona generalnie zalecała podsmazanie na masełku.
podlewanie bulionem / wywarem z jarzyn, a potem podprawianie śmietaną/
śmietanką [pani Lucyna podaje taki przepis na szczawiową].
Jeżeli tylko jej książka, w której były przepisy na zupy nie została
"pożyczona" przez liczną rodzinę, a której w mojej podręcznej biblioteczce
nie widzę, to natychmiat odszukam i prześlę.
Tymczasem radzę wybrać w Googlu "zupy, Ćwierciakiewiczowa" lub "zupa
szczypiorkowa"
Toxyczna babcia Helena
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |