« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-04 14:07:28
Temat: Zupa z butternut squashNiedawno pytałam o przepis na takową, w końcu otrzymałam oryginalny wraz z
oryginalnym butternut squashem. Zupka wyszła rewelacyjnie, więc wrzucam
przepis, podejrzewam że z dyni czy innego kabaczka też może być niezła.
1. Obieramy ze skórki naszą dynię, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę.
2. Siekamy cebulę
3. Przyrządzamy rosołek, może być z kostki - w oryginale było 1,5 litra, do
nie za wielkiego warzywa lepiej wziąć mniej, żeby zupa była gęstsza
4. Podsmażamy cebulkę na miękko
5. Wrzucamy do gotującego się rosołku cebulę, pokrojoną dynię
6. Przyprawiamy - w oryginale curry, my dodaliśmy garam masalę i wyszło
super
7. Gotujemy 20-30 minut, aż dynia będzie miękka
8. Dodajemy gęstej śmietany (ilość wedle uznania)
9. Miksujemy zupę i podgrzewamy ponownie
10. Podawać z grzankami
Pycha!
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-04 14:15:33
Temat: Re: Zupa z butternut squash
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl...
Normalna zupa-krem z dyni. Wystarcza normalny rosół na dowolnym mięsie, dla
wegów wywar warzywny, do którego wrzucamy pokrojone w plasterki kawałki
dyni - im drobniej lub cieniej - tym szybciej się rozgotuje, a więc straty
mniejsze, miksujemy na gorąco, doprawiamy pieprzem mielonym i odrobiną
strużków z gałki muszkatołowej. Na talerzu można dać na środek łyżkę masła
lub śmietany, zieleninę.
Fantastyczna zupa!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-04 15:33:16
Temat: Re: Zupa z butternut squash
notujaca napisał(a):
> 1. Obieramy ze skórki naszą dynię, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę.
> 2. Siekamy cebulę
> 3. Przyrządzamy rosołek, może być z kostki - w oryginale było 1,5 litra, do
> nie za wielkiego warzywa lepiej wziąć mniej, żeby zupa była gęstsza
> 4. Podsmażamy cebulkę na miękko
Tu dodałabym też posiekaną dynię i razem podsmażyła z cebulą.
> 5. Wrzucamy do gotującego się rosołku cebulę, pokrojoną dynię
> 6. Przyprawiamy - w oryginale curry, my dodaliśmy garam masalę i wyszło
> super
> 7. Gotujemy 20-30 minut, aż dynia będzie miękka
> 8. Dodajemy gęstej śmietany (ilość wedle uznania)
> 9. Miksujemy zupę i podgrzewamy ponownie
> 10. Podawać z grzankami
Lub z groszkiem ptysiowym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-04 17:08:50
Temat: Re: Zupa z butternut squashIn article <eg0fri$d5v$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
> news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl...
>
> Normalna zupa-krem z dyni.
Nie krem a puree.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-04 17:17:40
Temat: Re: Zupa z butternut squash
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-0C7CA9.19085004102006@news.gazeta.pl...
> In article <eg0fri$d5v$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
>
>> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>> news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl...
>>
>> Normalna zupa-krem z dyni.
>
> Nie krem a puree.
>
> Władysław
Zupy zmiksowane to w zasadzie krem - nalewa się je na głęboki talerz lub
miskę. Puree jest w zasadzie gęstsze - np. z ziemniaków i nakłada się je na
płytkie talerze.
Dla mnie może Pan nazywać je nawet brają...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-04 17:23:10
Temat: Re: Zupa z butternut squashIn article <eg0qgv$a1a$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-0C7CA9.19085004102006@news.gazeta.pl...
> > In article <eg0fri$d5v$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> > "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> >
> >> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
> >> news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl...
> >>
> >> Normalna zupa-krem z dyni.
> >
> > Nie krem a puree.
> >
> > Władysław
>
> Zupy zmiksowane to w zasadzie krem - nalewa się je na głęboki talerz lub
> miskę. Puree jest w zasadzie gęstsze - np. z ziemniaków i nakłada się je na
> płytkie talerze.
MOwimy o typach zup -- o zupie-krem i zupie-puree. Zupy zmiksowane to
zupy-puree, Zupy-krem oparte są o zasmażkę.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-04 17:25:53
Temat: Re: Zupa z butternut squash
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-44B74C.19231004102006@news.gazeta.pl...
> In article <eg0qgv$a1a$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
>
>> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
>> news:wlalos-0C7CA9.19085004102006@news.gazeta.pl...
>> > In article <eg0fri$d5v$1@nemesis.news.tpi.pl>,
>> > "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
>> >
>> >> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>> >> news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl...
>> >>
>> >> Normalna zupa-krem z dyni.
>> >
>> > Nie krem a puree.
>> >
>> > Władysław
>>
>> Zupy zmiksowane to w zasadzie krem - nalewa się je na głęboki talerz lub
>> miskę. Puree jest w zasadzie gęstsze - np. z ziemniaków i nakłada się je
>> na
>> płytkie talerze.
>
> MOwimy o typach zup -- o zupie-krem i zupie-puree. Zupy zmiksowane to
> zupy-puree, Zupy-krem oparte są o zasmażkę.
>
> Władysław
He...he, a nie zasmażana i nie miksowana zupa z groszku zielonego, w której
nie ma już kawałków czegokolwiek?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-04 18:33:20
Temat: Re: Zupa z butternut squashIn news:C1498CC0.BDFE%notujaca@gazeta.pl, notujaca wrote:
> Niedawno pytałam o przepis na takową, w końcu otrzymałam oryginalny
> wraz z oryginalnym butternut squashem.
A ja dziś przypadkiem - w wyniku małej katastrofy kuchennej musiałam
zmienić plany obiadowe - odkryłam, że puree z butternut squasha,
przyprawione na ostro cayenne i papryką, całkiem nieźle nadaje się na sos
do tortilli (wypełnionych kurczakiem i pieczarkami).
Trzeba będzie uzupełnić zawartość lodówki, bo jutro już mi żadna
kreatywność na obiad nie pomoże.
Hania
--
......................
Beauty is in the behind of the beholder. [Pickles]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |