| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-17 08:29:45
Temat: Zupa z opieniekSkładniki: 2,5 litra wody, 5 kostek rosołowych, opieńki, ziemniaki, 100-150 ml
śmietany
Wykonanie: Zupa z opieniek jest tak prosta że chyba każdy potrafi ją zrobić. Do
dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Następnie wrzucić pięć kostek
rosołowych i grzyby czyli opieńki które wcześniej zostały oczyszczone i
pokrojone w kostkę, (jeżeli się trafi jakiś ślimak to proszę tylko by nie jeść
jej w piątek.) Następnie wrzucić, pokrojone w kostkę ziemniaki , a ile to
zależy od gotującego około 20 minut a na koniec dolać około 100 do 150 ml
śmietany.
Zupa jest wyśmienita , i jedyna w swoim rodzaju, ponieważ smak opieniek jest
bardzo intensywny i charakterystyczny. Życzę smacznego
Jest to jeden z nowych przepisów zamieszczonych na stronie
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm#12
. polecam inne ciekawe
przepisy przesyłane na stronę www.grzybypodhala.prv.pl
Pozdrawiam
Zenit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-17 09:37:36
Temat: Re: Zupa z opieniek> Składniki: 2,5 litra wody, 5 kostek rosołowych, opieńki, ziemniaki,
100-150 ml
> śmietany
> Wykonanie: Zupa z opieniek jest tak prosta że chyba każdy potrafi ją
zrobić. Do
> dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Następnie wrzucić pięć
kostek
> rosołowych i grzyby czyli opieńki które wcześniej zostały
oczyszczone i
> pokrojone w kostkę, (jeżeli się trafi jakiś ślimak to proszę tylko
by nie jeść
> jej w piątek.) Następnie wrzucić, pokrojone w kostkę ziemniaki , a
ile to
> zależy od gotującego około 20 minut a na koniec dolać około 100 do
150 ml
> śmietany.
>
> Zupa jest wyśmienita , i jedyna w swoim rodzaju, ponieważ smak
opieniek jest
> bardzo intensywny i charakterystyczny. Życzę smacznego
> Jest to jeden z nowych przepisów zamieszczonych na stronie
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm#12
. polecam inne
ciekawe
> przepisy przesyłane na stronę www.grzybypodhala.prv.pl
> Pozdrawiam
> Zenit
Zawsze mnie uczono że opieńki przed przygotowaniem potrawy należy raz
zagotować a wodę odlać - nie powiedziano mi tylko czy z powodu
'spróchniałego' zapachu czy też 'bo zawierają trujące związki
rozpuszczalne w wodzie' - chętnie się dowiem.
W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
gotowanych 'od razu'
Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-17 22:13:07
Temat: Re: Zupa z opieniek> Zawsze mnie uczono że opieńki przed przygotowaniem potrawy należy raz
> zagotować a wodę odlać - nie powiedziano mi tylko czy z powodu
> 'spróchniałego' zapachu czy też 'bo zawierają trujące związki
> rozpuszczalne w wodzie' - chętnie się dowiem.
Prawdą jest że opieńka niedogotowana jest lekko trująca. Ale wylewanie
najbardziej aromatycznych smaków wydaje mi się błędem. Jadłem pare dni temu
taką zupę u autora przepisu i jedno tylko napiszę - smakowała wybornie...
Podobnie inni np wylewają wodę z gotowanych borowików ceglastoporych (poćców)
ja osobiście robiąc sos z dodatkiem tych grzybów nic nie wylewam - wydaje mi
się że sos mam mieć smak a nie być czymś w rodaju 5-tą wodą po kisielu :)
>
> W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
> gotowanych 'od razu'
> Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
Nie muszę robić najczęściej zupy z pieczarek to w tym tamacie się nie wypowiem -
grzyby leśne mają tyle zalet taki smak...
Dla prawdziwych grzybiarzy zupa z pieczarek jeśli musi być to
ostateczność ... :)
>
> Pozdrawiam
> Qwax
Pozdrawiam
i dużo dobrych grzybków leśnych... najlepiej borowików, kań i rydzy... no bo
smardzach nie wspomne...
Zenit
www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-17 23:15:32
Temat: Re: Zupa z opieniek<g...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
4...@n...onet.pl...
> Pozdrawiam
> i dużo dobrych grzybków leśnych... najlepiej borowików, kań i rydzy... no
bo
> smardzach nie wspomne...
>
Wiesz, tutaj (Francja) jadam smardze.... ale przyznam sie szczerze, wole
rydze (rzadko tutaj) i kanie (nigdy tutaj, chlip, chlip...)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-18 07:23:59
Temat: Re: Zupa z opieniek> > W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
> > gotowanych 'od razu'
> > Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
> Nie muszę robić najczęściej zupy z pieczarek to w tym tamacie się
nie wypowiem -
> grzyby leśne mają tyle zalet taki smak...
> Dla prawdziwych grzybiarzy zupa z pieczarek jeśli musi być to
> ostateczność ... :)
> >
Przepraszam - pieczarki mi 'wlazły' zamiast opieniek.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |